Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EDİRNE (AA) - Edirne'de 162 kiloya ulaşan ve yaklaşık 30 yıldır obezite ile mücadele eden Erhan Çelik son çare olarak mide ameliyatı oldu.

        Özel bir şirkette proje koordinatörü olarak çalışan Erhan Çelik (45), bir çok diyet programını uygulamasına rağmen bir türlü kilo veremedi.

        2008 yılında ameliyatla midesine kelepçe taktıran Çelik, bir süre kilo verdikten sonra tekrar kilo almaya başladı. Ayakları şişen ve yürümekte zorluk çeken Çelik son çare olarak Edirne 1. Murat Devlet Hastanesin'de mide ameliyatı oldu.

        Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 yaşından bu yana obez olduğunu ne yaptıysa bir türlü kilo vermeyi başaramadığını söyledi.

        Birçok diyet yaptıktan sonra zayıflayamayınca, 9 yıl önce midesine kelepçe taktırdığını belirten Çelik, bunun da kilolarına çare olmadığını bir süre kilo verdikten sonra tekrar kilo alarak eski haline döndüğünü söyledi.

        Şu anda 162 kilo olduğunu aşırı kilolarının hayatını olumsuz yönde etkilediğini belirten Çelik, ''Bacaklarımda şişlikler oluyordu, şimdi de bunları görüyorsunuz, nefes alamıyordum. Yüksek tansiyon hastası oldum. Uyumakta zorluk çekiyordum. Aşırı kilolarım nedeniyle uyku apnesi oldu. Fazla yaşlanmadan ameliyat olmaya karar verdim. Tek hayalim var, o da koşmak.'' dedi.

        Ameliyat olanlarla konuşup araştırdıktan sonra kendisi içinde karar aldığını Çelik, ameliyatın en son tercih olduğunu ifade etti.

        ''Can boğazdan gelir, boğazdan gider'' diyen Çelik, ''kilolu olan kişilere önerim boğazlarını tutsunlar, can boğazdan gelir derler ama boğazdan da gidiyor. Bunu iyi bilsinler'' şeklinde konuştu.

        - Mide ameliyatı sonrası süreç

        Çelik'i ameliyat eden genel cerrahi uzmanı Dr. Ali Tardu ise sadece mide ameliyatı ile işlerin bitmediğini bundan sonraki sürecin hastalar için çok daha önemli olduğuna vurgu yaptı.

        Mide ameliyatı olan hastaların hızlı kilo verdiği için motivasyonlarının çok daha fazla olduğunu ifade eden Tardu, ''Yavaş kilo veren hastalar motivasyonlarını çok çabuk kaybediyorlar. Onlara spor ve diyet yaptırmak çok daha zor oluyor. Ameliyat olanlar hızlı kilo verdiklerin için, motivasyonları yükseliyor.'' dedi.

        Mide ameliyatı olan hastaların 3-4 gün içinde taburcu olduklarını ifade eden Tardu, hastaların ayda yaklaşık 20 kilo verebildiklerini aktardı.

        Doktor Tardu ayrıca, her obez hastayı ameliyat etmediklerini, belirlenen kriterlere uyan hastaların, sıkı egzersiz ve diyet yaptıktan sonra bu yöntemlere cevap vermiyorsa son çare olarak ameliyata alındığını da sözlerin ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Edirne haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Edirne Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler