Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Güney Kore'de Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin, resmi görevi olmamasına rağmen devlet işlerini etkilediği ve dolandırıcılık yaptığı suçlamasıyla tutuklanan yakın arkadaşı Choi Soon-sil meclisteki soruşturma komisyonuna ifadeye vermeye çağrıldı.

        Güney Kore basınındaki haberlere göre, önceki ifade çağrılarını hasta olduğu gerekçesiyle reddeden Choi'nin bugün mecliste aile bireyleriyle ifade vermesi istendi.

        Yetkililer, Choi skandalı kapsamındaki meclis soruşturmasının, sanık olmadan yürütüldüğü için eleştirildiğini söyleyerek Choi ve diğerlerinin ifade vermesi için "bütün önlemlerin alınacağını" dile getirdi.

        İfade vermeye gelmemeleri halinde güvenlik güçlerinin olaya müdahale edeceğini belirten yetkililer, tanıkların, itiraz etmeleri halinde hapis ya da para cezasına çarptırılacaklarını kaydetti.

        Samsung, Lotte, Hyundai, SK ve LG'nin de aralarında olduğu Güney Koreli birçok şirketin yöneticisi de Choi'ye bağış yaptıkları gerekçesiyle meclis soruşturması kapsamında sorgulanıyor.

        Savcılar, geçen ay, Samsung'un, Choi ve kızına para verdiğine yönelik suçlamaları incelemek üzere teknoloji devinin başkent Seul'deki şubelerine baskın düzenlemişti. Aynı operasyon kapsamında eş zamanlı olarak Kore Binicilik Federasyonu ve Kore Atçılık Birliğinin ofislerinde de arama yapan savcılar, buralarda gözaltına alınan kişilerin Choi skandalı çerçevesinde sorgulandığını belirtmişti.

        Güney Kore'deki skandal, Park'ın yakın dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun, devlet başkanı ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorladığının ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

        Park'ın eski müsteşarı Chang Yoon-hoi'in eski eşi Choi 3 Aralık'ta tutuklanmıştı. Choi, kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddiasıyla yargılanıyor.

        Skandalın patlak vermesinin ardından Devlet Başkanı Park'ın da kamuoyunda itibarı azalmış, başkent Seul'de her cumartesi yüz binlerin katıldığı protesto gösterileri düzenlenmişti. Park, kendisini istifaya çağıran toplu gösterilerin ardından, televizyon kanallarında yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, "Choi skandalı" ile ilgili bir kez daha özür dileyerek her şeyi bırakmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

        Ana muhalefetteki Demokrat Parti, Park'ın görevden alınmasına ilişkin soruşturma açılması konusundaki önergeyi meclise sunmakta geç kalınca, geçen cuma yapılması beklenen oylama 9 Aralık'a ertelenmişti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler