Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, mevcut fiber altyapıdaki kapasitenin ortak kullanımını desteklediklerini belirterek, "Mükerrer fiber çekildiğinde 20 milyar dolar civarındaki maliyet, tek bir fiber çekildiğinde 3,9 milyar dolara düşüyor." dedi.

        Zerey, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneğinin (TELKODER) ATO Congresium'da düzenlenen 9. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Bakanlık ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olarak hazırladıkları genişbant stratejisi ve eylem planını yakın zamanda tamamlayacaklarını söyledi.

        Hedeflerinin fiber altyapının Türkiye çapında yaygınlaştırılması olduğunu dile getiren Zerey, her eve 1 gigabit fiber çekilmesini ve 4,5G ile 5G için gerekli fiber altyapıyı sağlamak istediklerini ifade etti.

        Mevcut fiber altyapıdaki kapasitenin ortak kullanımını desteklediklerini belirten Zerey, "Mükerrer fiber çekildiğinde 20 milyar dolar civarındaki maliyet, tek bir fiber çekildiğinde 3,9 milyar dolara düşüyor." diye konuştu.

        Karayolları ve demiryollarıyla da ortak çalışma yürüttüklerini anlatan Zerey, demiryolu hattı boyunca fiber çekildiğini, karayollarında da aynı sistemi kurmak için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

        - EHABS ile Türkiye'nin fiber takibi yapılacak

        Zerey, Elektronik Haberleşme Altyapı Bilgi Sistemi (EHABS) ile mevcut fiber altyapının sisteme girmesinin ve yeni fiber altyapının güncellenmesinin sağlanacağını ve böylece Türkiye'nin fiber takibinin yapılacağını kaydetti.

        4,5G ile ilgili yerli ürünlerin kullanımını desteklediklerine dikkati çeken Zerey, yerli baz istasyonu testlerinin bitirilmesine yönelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

        Zerey, siber güvenlik konusunun önemine işaret ederek, yabancı yazılımların kontrol dışı olduğunu, bu nedenle yerli ürünlerin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

        Bakanlığın, Ar-Ge projelerine verdiği desteklere de değinen Zerey, özellikle siber güvenlik, insansız hava araçları, yerli uydu ve 5G alanında yaklaşık 50 projenin değerlendirildiğini ve destek verilecek projelerin açıklanacağını bildirdi.

        - "İş birliği yaparak rekabet etmek önemli"

        TÜRKSAT Genel Müdür Yardımcısı Abdulkadir Şener de telekomünikasyonun sadece altyapıdan ibaret olmadığını, insanların temelde ulaşılabilir olmak istediğini ve bunun fiyatıyla yakından ilgilendiklerini ifade etti.

        Türkiye'nin bulunduğu coğrafya itibarıyla telekomünikasyonun önemini her geçen gün artırdığını belirten Şener, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde haberleşmenin kıymetinin öne çıktığını söyledi.

        Şener, iletişimin kontrol edilmesinin, insanların, hayatların, savaşın kontrol edilmesi anlamına geldiğini ifade ederek, "O yüzden biz 15 Temmuz gecesi iki şehit verdik. O yüzden Turkcell'in, Digitürk'ün, Vodafone'un, Türk Telekom'un santralleri ele geçirilmeye çalışıldı. İşte bu nedenle operatörlerin iş birliğine gitmeleri, altyapıyı paylaşmaları kaçınılmaz bir zorunluluk hale geldi. İş birliği yaparak rekabet etmek önemli." değerlendirmesinde bulundu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler