Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KİLİS (AA) - Kilis Valisi İsmail Çataklı, "Kilis’in düşman işgalinden kurtuluşu sırasında yaşananlar, bu milletin vatanı için gösterdiği tarifsiz azmin ve kararlılığın en güzel örneklerinden birini oluşturmaktadır." dedi.

        Kilis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü törenle kutlandı. Şehitlik ziyaretiyle başlayan törende ilk olarak, Türkiye Kuvayi Milliye Mücahitleri Derneği ile Kilis Gaziler Derneği üyeleri ve vatandaşlar, mehteran eşliğinde Adnan Menderes Bulvarı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

        Kilis Valisi Çataklı, Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, 1.Dünya Savaşı sonrasında Anadolu'da işgal edilen şehirlerin başında Kilis'in geldiğini belirtti.

        Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Milletin istikbalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" sözünü anımsatan Çataklı, bu sözün yankı bulduğu şehirlerden birinin de Kilis olduğunu ifade etti.

        Kilis halkının düşman işgaline karşı mahalli örgütlenme sağlayarak, büyük bir kahramanlığa imza attığını aktaran Çataklı şöyle konuştu:

        "Kilis halkının işgal kuvvetlerine karşı 20 ay süreyle cesaretle direnişi, vatanın diğer bölgelerindeki zaferler sonucunda, Fransızlar 7 Aralık 1921 tarihinde Kilis’te çekilmek zorunda kaldılar. Kilis’in düşman işgalinden kurtuluşu sırasında yaşananlar, bu milletin vatanı için gösterdiği tarifsiz azmin ve kararlılığın en güzel örneklerinden birini oluşturmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 28 Ekim 1918’de Kilis Hükümet Konağı önünde söylediği ‘İlk ayak bastığım bu Türk şehrindeki bu uyanıklığa cidden hayran kaldım ve bir daha iman ettim ki bu miller asla ölmeyecektir. Var ol aziz Kilisliler’ sözü daha milli mücadelenin başlangıcında Kilislilerin ve milletimizin zafere olan inancını göstermesi açısından çok kıymetlidir. 15 Temmuz’da Kilislilerin gösterdiği yüksek duyarlılığın tanığı olarak şunu ifade etmek isterim ki Kilis geçmişte de kendine yakışanı yapmıştır. Bugünde yapmaktadır. Allah’ın izniyle gelecekte de yapacaktır."

        Belediye Başkanı Hasan Kara ise bu vatanın düşmana karşı verilen büyük mücadelenin ardından, bugünlere geldiğini vurgulayarak, 15 Temmuz’da da Türkiye'yi bölmek isteyen şer odaklarının ortaya çıktığını bildirdi.

        Kara, "Kendi milletimizin verdiği parayla alınan tankıyla, topuyla ve tüfeğiyle bu millete ateş açtı. Peki millet ne yaptı herhangi bir çağrıya gerek görmeden sokaklara fırladı. O selaları duyup da evde durmak mümkün değildi. Nasıl ki kurtuluş savaşında dedelerimiz ellerinde hiçbir şey yokken bu işi yaptılarsa, bugünde bu millet göğsünü siper ederek bu işi yaparız dedi. Bu millet dim dik durdu ve biz ikinci bir Suriye olmayız dedi." diye konuştu.

        AK Parti Kilis Milletvekili Hilmi Dülger de 15 Temmuz gecesinde milletin gösterdiği dirayetin, kurtuluş mücadelesinde verilen mücadeleyle aynı inançla gerçekleştiğini anlattı.

        AK Parti Kilis Milletvekili Reşit Polat da Kilis’in kurtuluş savaşında verdiği mücadelesinde ve son zamanlarda yaşanan olaylarda, kendine yakışan en güzel şekilde tavır sergilediğini belirtti.

        Konuşmaların ardından, 7 Aralık Kurtuluş günü dolayısıyla düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Daha sonra Kahramanmaraş mehteran takımı konser verdi.

        Törene, Garnizon Komutanı Albay Gökhan Şahin, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, İl Emniyet Müdürü, Günter Şenses, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kilis haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kilis Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler