Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Güney Kore'nin Ankara Büyükelçiliği tarafından, Kore'de şehit ya da gazi olan Türk askerlerinin torunlarına eğitim yardımında bulunuldu.

        Büyükelçi Cho Yun-Soo, Kore şehit ve gazileri onuruna düzenledikleri yemekte yaptığı konuşmada, Kore Savaşı sırasında Türklerin gösterdiği askeri ve insani yardımdan dolayı minnettar olduklarını ifade etti.

        Kore gazilerinin Türkiye ile Güney Kore arasında önemli bir köprü vazifesi gördüğünü belirten Cho, büyükelçi olarak Türkiye'ye geldiği ilk gün, Ulus'taki Kore Gazileri Anıtı'na giderek savaşta hayatını kaybedenleri andığını dile getirdi.

        Cho, Türkiye'nin Kore halkı için savaş sırasında gösterdiği fedakarlığı, sonraki yıllarda da sürdürdüğünü aktararak savaşta anne ve babasını kaybeden Koreli çocukların eğitim görebilmeleri için Ankara'da Seul Okulu'nun açıldığını ifade etti.

        Türklerin geçmişte yaptığı yardımları unutmadıklarına işaret eden Cho, bugün de kendilerinin Kore şehit ve gazilerinin torunlarına eğitim bursu vermeye karar verdiklerini söyledi.

        Cho, Türklerin vatan savunması ve yardıma ihtiyaç duyanlara yardım konusundaki fedakarlıklarıyla dikkati çektiğini belirtti.

        Kore Savaşı'nda Türkiye'nin aynı zamanda büyük bir askeri başarı gösterdiğini anımsatan Cho, "Türk askerleri Kore Savaşı sırasında sadece savaşmadı, aynı zamanda Kore'yi bir komünist ülke olmaktan da kurtardı." diye konuştu.

        - "Türk ordusu büyük başarı gösterdi"

        Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Şükrü Tandoğan da 66 yıl önce Rusya ve Çin'in kışkırtması ile Kuzey Kore'nin Güney Kore topraklarını işgal etmesinin üzerine Türkiye'nin de aralarından bulunduğu 21 ülkenin askerlerinden oluşan Birleşmiş Milletler (BM) ordusunun Güney Kore halkının yanında savaşarak işgali önlediğini aktardı.

        Çin ordusunun saldırıları üzerine BM ordusunun geri çekilmek zorunda kaldığını anlatan Tandoğan, "Kunuri'de Çin ordusunun taarruzuna ilk karşı koyan ve BM ordusunun emniyetli bir şekilde geri çekilmesini sağlayan Türk askeridir. Türk ordusu aynı zamanda başkent Seul'un savunmasında büyük başarı göstermiş ve Seul'un yeniden işgal edilmesini önlemiştir." dedi.

        Tandoğan, Türk askerinin, savaşın getirdiği zorluklar karşısında açlık ve yokluk çeken Kore ile ekmeğini paylaştığını dile getirerek "Güney Kore, özgürlük ve demokrasi savaşından başarıyla çıkmış, yapmış olduğu atılımlarla bu uğurda dökülen kanları hiçbir zaman boşa çıkarmamıştır. Güney Kore, bugün dünya barışında önemli rol alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

        Kore Büyükelçiliğinin, Kore şehit ve gazilerinin torunlarına eğitim bursu vermesinin kendileri için oldukça anlamlı olduğunu belirten Tandoğan, iki ülke halkları arasındaki dostluğun devam edeceğini kaydetti.

        Yemeğe, Kore gazileri ile aileleri katıldı. Programın sonunda Kore şehit ve gazilerinin torunları sahneye çağrılarak eğitim bursları verildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler