Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, ses trafiği azalırken veri trafiğinin arttığına dikkati çekerek, bu durumun daha fazla altyapı ihtiyacını beraberinde getirdiğini söyledi.

        Sayan, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneğinin (TELKODER) ATO Congresi̇um'daki 9. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

        Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile çağrı merkezi ve veri merkezlerinin teşvik edileceğini anlatan Sayan, söz konusu teşvik mekanizmasının detaylarının kısa sürede açıklanacağını bildirdi.

        Sayan, sabit ve mobil genişbant erişim olanaklarının ülkelerin gelişmişlik düzeylerini doğrudan etkilediğini ifade ederek, "Bizim 55,3 milyon genişbant abonemiz var. Bunun yaklaşık 10 milyonu sabit genişbant abonesi, 45,3 milyonu mobil genişbant abonesi. Genişbant erişim aboneliğinde artış devam ediyor. 2016’nın ilk yarısında mobil cepten internette yüzde 30,8’lik, Eve Kadar Fiberde (FTTH) ise yüzde 20,7’lik artış gerçekleşti." dedi.

        1 Nisan'dan itibaren uygulanmaya başlanılan 4,5G’nin getirdiği yüksek hızlı interneti kullananların sayısının gittikçe arttığını ve mobilde yüksek hızlara ulaşıldığını belirten Sayan, "BTK olarak, test sürümünü gerçekleştirdiğimiz bir aplikasyonumuz var, testlerimiz devam ediyor. Operatörlerimizle paylaştık, onların geri bildirimleriyle lansmanını yapacağız. BTK mobil hız testi uygulamasıyla amacımız, tüketicilerin nerede, nasıl hizmet aldığının en iyi şekilde bilinmesi ve buna göre tercihini yapmasını sağlamasıdır." diye konuştu.

        Haziran sonu itibarıyla 30 milyon vatandaşın 4,5G aboneliğine geçiş yaptığını bildiren Sayan, mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 1,9 gigabayt seviyesinde gerçekleşirken, 4,5G abonelerinin data kullanımının ise ayda ortalama 3,5 gigabayt olduğunu söyledi.

        - "EHABS ile ilgili çalışmada son noktaya geldik"

        Data kullanımı arttıkça birim başına maliyetin azaldığını, ancak toplamda indirim oranlarının istenilen seviyede olmadığını anlatan Sayan, buradaki indirimin biraz daha fazla olması gerektiğini düşündüğünü dile getirdi. Sayan, şöyle devam etti:

        "4,5G teknolojisiyle yüksek hızla karakterize edilebilecek yeni bir teknoloji, yüksek hız, düşük gecikme, daha genişbant, daha kaliteli video gibi özellikleri sunan 4,5G'de, hizmet sunumunda kullanılan altyapının kalitesi önem arz etmektedir. 4,5G hizmetlerindeki merkez santral ile baz istasyonlarının arasında fiber altyapısına ihtiyaç duyulmaktadır. Çoğu yerde hala radyo linklerinin kullanıldığını, verdiğimiz izinlerden frekans tahsislerinden biliyoruz. Bu radyo linklerinin fibere dönüşmesi durumunda kapasitenin daha da artacağı ve daha kaliteli hizmet sunulacağı aşikar."

        Sayan, fiber altyapının Türkiye'de bir yıl içinde yüzde 8’in üzerinde artışla yaklaşık 280 bin kilometreye ulaştığını belirtirken, bunun uzun süre ihtiyacı karşılayabilecek durumda olmadığını, yeni yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

        Ortak altyapıyla ilgili çalışmaları önemsediğine işaret eden Sayan, bu konuda belediyelerle birlikte çalışılması gerektiğini kaydetti.

        Elektronik Haberleşme Altyapı Bilgi Sistemine (EHABS) geçiş konusunda yapılan çalışmada son noktaya geldiklerini dile getiren Sayan, operatörlere ihale şartnamesini gönderdiklerini ve katkılarını istediklerini bildirdi.

        Sayan, nüfusu 10 binin altında olan yerler için ortak altyapı mecburiyeti getirdiklerini, 4,5G şartnamesinde de ortak altyapı zorunluluğunun bulunduğunu belirtti.

        Ses trafiği azalırken, veri trafiğinin arttığına, bunun da daha fazla altyapı ihtiyacı doğurduğuna işaret eden Sayan, "Altyapının yeterli olmaması durumunda yalnızca şebeke yetersizliğinden dolayı tüketicilerin kullanımlarında kesintiler ya da aksamalar olmakla kalmayacak, bilişim teknolojilerini kullanarak gerçekleştirdiğimiz, sağlık, eğitim, bankacılık işlemlerimiz, dolayısıyla ekonomik ve sosyal yaşamımız aksayabilecektir." diye konuştu.

        Sürdürülebilir kalkınma için sürekli dışarıdan temin edilen yazılım ve donanımla bilişimde dünya çapında rekabet ortamı oluşturmanın mümkün olmadığını vurgulayan Sayan, önümüzdeki dönemde Ar-Ge ve inovasyona dayalı yerli üretime yönlendirmelerinin süreceğini kaydetti.

        Sayan, dünyada 5G teknolojisine ilk geçen ülkelerden biri olma hedefini anımsatarak, "4,5G yetkilendirme teknolojisini nötr olarak yaptık. Şu anda sahip olunan tüm frekanslar, her türlü teknolojiyle uyumlu halde çalışacak durumda. Ek bir yetkilendirmeye ihtiyaç duyulmadan bu hizmet sunulabilecek. Özellikle 5G için bu önemli. 5GTR Forum’u kurduk. Ar-Ge personeli ve 5G yatırımları noktasında beraber çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler