Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA / GÖKSEL YILDIRIM - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) Müdürü Lokman Kuzu, TÜRKSAT 6A uydusunu 2019'un sonunda bitirmeyi hedeflediklerini, görüntü uydusu İMECE'ye de bu ay başlayacaklarını bildirdi.

        Kuzu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitünün uydu teknolojileri konusundaki çalışmalarına ve Göktürk-1 uydusuna ilişkin bilgi verdi.

        Göktürk-1 uydusunun çözünürlüğünün 0,5 metre olduğunu, yani yeryüzündeki 0,5 metrelik alanının bir piksel olarak gösterildiğini ifade eden Kuzu, şöyle konuştu:

        "Göktürk-1 uydusu bir insanı tekil olarak gösteremez ama bir aracı, uçağı veya askeri araçları gösterebilir. Göktürk-2 uydusunun çözünürlüğü 2,5 metre. Bu, Göktürk-1'de 0,5 metre olduğu için bir eksende 5 kat, iki eksende 25 kat çözünürlüğü yüksek görüntü demek. Google Map şu anda 0,5 metre çözünürlükte görüntüler veriyor ama eski görüntüler veriyor. Bu görüntüleri anlık veya haftalık almak istiyorsanız size parayla satıyorlar. Hatta istihbari bilgi içerebildiği için anlık görüntüleri vermek istemiyorlar. Bu anlamda Göktürk-1 uydusu hem Hava Kuvvetleri Komutanlığının gücüne güç katacak, hem de sivil alanda çeşitli uygulamalarda kullanılabilecek. Tarım, ormancılık, çölleşme, şehircilik, doğal afet durumlarında yararlanılabilecek. Harita Genel Komutanlığı da uydudan yararlanabilecek."

        Göktürk-1'de yerlilik oranının yüzde 20 olduğuna işaret eden Kuzu, yeni projelerdeki yerlilik hedefine yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Dünyada hiçbir ülke yoktur ki dışarıdan bir parça almasın. Bu manada mutlaka devre de tasarlasanız, kart da yapsanız mutlaka bir parçayı dışarıdan tedarik ediyor olabiliriz. Bu nedenle o yüzdeyi belirlemek zor ama tasarımın, sistem mühendisliğinin, yazılımın, testlerin bizde olması yerli katkı yüzdesini artıracak. Fırlatma noktası konusunda da Türkiye'nin belki biraz daha gaza basması gerekiyor. Çünkü fırlatmayı hala dışarıdan yapıyoruz. O noktada bir eksiğimiz var ama uydu yapımı noktasında çok ciddi yeteneklerimiz ve tecrübelerimiz bulunuyor."

        - Uydu projeleri

        Kuzu, devam eden uydu projelerine ilişkin de bilgiler verdi. Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu olacak TÜRKSAT 6A'yı 2019'un sonunda bitirmeyi hedeflediklerini belirten Kuzu, "Görüntü uydusu İMECE'ye bu ay başlıyoruz. Bu konuda 48 aylık bir proje planımız var. Plana uyarsak 4 yıl sonunda 70 santimetre çözünürlüklü bir uydumuz olacak. Bunun dışında Türkiye'nin uydu parçaları projeleri de var. Olabildiğince yerli katkı yüzdesi artırılmaya çalışılıyor." dedi.

        İMECE'nin yüksek çözünürlüklü bir görüntü uydusu olacağına işaret eden Kuzu, "Bu tür uydular sivil uygulamalarda daha çok kullanılıyor. Bitkilerin su durumu, su çekilmesi, orman yangını, ormanların nerede azaldığı izlenebiliyor. Yine sel felaketi veya deprem durumlarında bu tür çözünürlüklere ihtiyaç oluyor. 2,5 metre çözünürlükte bunu belirlemek biraz daha zor." diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler