Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, okullarda kuru üzüm dağıtımını doğru bulduklarını ve desteklediklerini belirtti.

        Bayraktar, yazılı açıklamasında, anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine kuru üzüm dağıtımı uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Kuru üzümün sağlığın korunması için gerekli olan mineralleri içerdiğini ve sindirim sorunlarına iyi geldiğini ifade eden Bayraktar, uygulamayı doğru bulduklarını ve desteklediklerini vurguladı.

        Yıllık 35-50 bin ton iç tüketimin yeterli olmadığı kuru üzümde, üretimin yüzde 90'ının ihraç edildiğine dikkati çeken Bayraktar, dünya pazarından yüzde 30-35 pay alındığını, ihracatın büyük bölümünün Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını bildirdi.

        Bayraktar, çekirdeksiz kuru üzümün yıllık 400-500 milyon dolar döviz geliriyle tarımsal ürünler bazında ilk üç sıra içinde yer alan önemli ihraç kalemlerinden olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

        "Üzüm üreticimiz bu yıl sıkıntılı. Geçen yıl 5-5,5 lira düzeyinde olan kuru üzümün üretici fiyatı bu yıl 3-3,5 lira seviyesinde seyrediyor. Bu kadar düşük bir fiyat üreticimizin emeğinin karşılığı değildir. Fiyat düşüklüğü ihracattaki tıkanmadan ve tüccarın yeterli alım yapmamasından kaynaklanmıştır. Bu yıl aynı durum sofralık üzümde de yaşanmaktadır. Geçen sene 70 kuruş olan yaş üzüm fiyatı 30 kuruşa kadar düşmüştür. En büyük sofralık üzüm alıcısı olan Rusya’ya yapılan yaş üzüm ihracatının bu sene yapılmaması fiyat düşüşündeki en büyük etken olmuştur. Yaşanan fiyat düşüşleri nedeniyle büyük sıkıntı içerisindeki üreticilerimiz açısından piyasaya müdahale edilmesi şarttır. Yapılacak müdahalenin arzın yoğun olduğu dönemlerde gerçekleşmesi ve doğrudan üreticilerden alım yapılması fevkalade önemlidir."

        Tüketimin artması ve fiyatların bir miktar daha yukarı çekilmesinin üreticinin sıkıntısını hafifleteceğine işaret eden Bayraktar, okullarda üzüm dağıtımının, hem öğrencilerin sağlıklı beslenmesine hem de üzümdeki arz talep dengesizliğinin giderilmesine katkıda bulunacağını bildirdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler