Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ADANA (AA) - Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Avrupalı dostlarımızın Türkiye'yi anlamak noktasında biraz daha gayretli olması gerektiğine inanıyorum." dedi.

        Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve 25 AB ülkesi büyükelçisi, Sözlü'yü makamında ziyaret etti.

        Sözlü, delegasyon başkanını ve büyükelçileri kentte görmekten dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

        Türkiye AB ilişkilerini "kavuşamayan aşıklar" olarak niteleyen Sözlü, "Sevgisini en çok ispat etmek zorunda olan hep biz olduk. Türkiye yüz elli yılı aşkın süredir Avrupa ile yakınlaşmak iç içe olmak azimli kararlı ve sürekli bir mücadelenin içinde oldu.Bu derin sevgi ve muhabbetin karşısında haksızlığa uğradığımızı düşünüyorum." dedi.

        Türkiye'nin özellikle terörle mücadelede konusunda hem ülke içinde hem de ülke dışında fedakarlıkta bulunduğunu vurgulayan Sözlü, şöyle devam etti:

        "Ülke sınırları içerisinde olanların, bizatihi ortak olmak istediğimiz Avrupa Birliği'nin sınırları içinde de büyük katkı ve destek gördüğünü görmek de bizi üzüyor. İçeride bahsettiğim terör örgütü hepiniz de yakından bildiği PKK'dır. Sınır ötesinden gelen ve Türkiye'nin içine kadar bazen sızıp eylem yapan DAEŞ ve benzeri terör örgütleri var. Türkiye'nin onlara bakış açısından dolayı ara ara Türkiye'de de eylem yapıyorlar."

        FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine değinen Sözlü, "Belki DAEŞ terörüne karşı, Avrupa bizi anlıyor olabilir ama PKK ve darbe kalkışması noktasında bizi yeterince anlayabildiği ya da ortak olma arzusunun gereklerini yerine getirdiği söylenemez. Avrupa bunu anlamakta niye zorlanıyor şaşıyorum. Türkiye'de parlementoda 4 siyasi parti var. 4'ünün yegane hem fikir olduğu tek konu darbe kalkışmasıdır. Buna rağmen avrupalı dostlarımız hatta Amerika da bunu fantastik bir Holywood filmi zannettiler herhalde." ifadesini kullandı.

        Sözlü, Türkiye halkının demokratik kazanımlarını arttırmak için mücadele ettiğini dile getirerek, bu konuda Avrupalıları yanlarında görmek istediklerini bildirdi.

        Türkiye'nin terör nedeniyle büyük kayıplar verdiğine dikkati çeken Sözlü, "Devlet olarak olağan üstü tedbirler uyguladığımız doğrudur. Kamuda belki de basın yayın da ufak tefek ya da arzu etmediğimiz hak ihlalleri olabilir. Gerçekten doğru bir uygulama yapmak isterken bunun içerisinde bazı yanlış kararlarımız çıkabilir. Bunlar yakın süreçte düzeltilebilecek uygulamalardır. Türkiye'nin bu manada demokratik kültürü vardır. Telafi edilecektir." dedi.

        Bazı Avrupalıların da bazı seçilmişlerin de hak ihlallerine uğradığı yönünde kanaati bulunduğunu belirten Sözlü, şu görüşlere yer verdi:

        "Bu konuda Türkiye tamamen haksız bir isnat altında. Bugün Avrupa Birliği'nin sınırları içerisinde göçmen olarak yerleşen insanların parlementolarda görev aldığını görüyoruz. Rotherdam'da bir Müslüman belediye başkanının var olduğuna şahit oldum. Kraliçe'ye güven veren sonsuz bir bağlılık sergiliyordu kendisi. Hollanda anayasasına bağlılık konusunda gayret içerisindeydi. Türkiye'de kendilerini farklı hisseden vatandaşlarımızın temsilcileri olduğunu iddia eden siyasiler, parlementer oldular belediye başkanı oldular. Devletin uydularından faydalanarak kendilerine ait televizyonlar yayındaydı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunların hepsine çok samimi hoşgörüyle baktı. Bütün seçilmişliklerine rağmen silahlı örgütle PKK ile birlikte onların eylemlerini çok açık ve belirgin bir şekilde desteklemekten imtina etmediler. Hakkında fezleke bulunan partimin genel başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'da ifade verdi. Seçilmiş olmamız yasaları tanımayacağımız anlamına gelmez."

        Türkiye'nin bazı avrupa ülkelerinden daha yüksek standartlara sahip olduğuna dikkati çeken Sözlü, "Bulgaristan, Romanya ve diğer balkan ülkelerinin Avrupa Birliği'ne layık görülmeleri, bu konuta Türkiye'nin yetersiz görülmesi Avrupa Birliği'nin derecelendirmesinde bir şüphe uyandırır. Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'dan devlet düzeniyle demokratik kültürüyle ve de hukukuyla daha ileri bir ülkedir." dedi.

        Sözlü, Türkiye'nin gelecekte inşa etmek istediği ileri demokrasinin, kökleştirmek istediği hukukun egemenliğini Şangay'da Pekin'de bulunacağına inanmadığını kaydetti.

        Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ise Adana Valiliği otoparkındaki patlama ve Aladağ'daki özel yurt yangınında hayatını kaybedenler için üzüntü duyduğunu belirtti.

        Sözlü'nün açıklamalarından dolayı teşekkür eden Berger,"Bu açıklamalar Türkiye'yi anlamamıza yardımcı olan sözlerdir. Sadece insanların düşüncelerini değil duygularını da anlamada yardımcı oluyor. Çünkü bizler burada Ankarada yaşıyoruz. Bizim işimiz Türkiye'yi daha iyi anlamak." ifadesini kullandı.

        Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımının uzun zaman aldığını anımsatan Berger, "Ancak bu süreç içerisinde edinmiş olduğunumuz kazanımları bırakmamız lazım Bu bağlamda ekonomik reformalar yapıldı. Aynı zamanda sosyal alanda da bilhassa Türkiye'nin demokrasisinin gelişmesi konusunda kazanımlar elde edildi. Bunları bırakmamak lazım. 15 Temmuz'a gösterilen tepkileri anlıyoruz. Fakat sizi temin ederim ki Avrupa Birliği, Türkiye'nin yanında bulunmuştur, yanında bulunmaktadır. Aynı şekilde 15 Temmuz mağdurlarının da yanında bulunmuştur, bulunmaktadır." diye konuştu.

        Berger, Avrupa'nın terörizme karşı bir "bağışıklığı" olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

        "Bu bağlamda da Türkiye ve Avrupa teröre karşı birlikte hareket etmelidir. Sizlerinde yaptığı gibi bizler teröre karşı mücadelemizi hukuk çerçevesinde yapıyoruz. Fakat sizi temin ederim ki Avrupa'da terör örgütü olarak tanınan terör örgütüne karşı hukuk çerçevesinde mücadele edilmektedir. Bu bağlamda Avrupa Birliği adına sizlere mülteciler konusunda göstermiş olduğunuz cömertlikten dolayı teşekkür ederim."

        Açıklamaların ardından karşılıklı hediyeler verildi.

        Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve 25 AB ülkesi büyükelçisi daha sonra Çukurova Üniversitesini ziyaret etti. Heyeti Rektör Mustafa Kibar karşıladı.

        Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

        Ziyaret heyetinde, Berger'in yanı sıra Slovakya, Letonya, İrlanda, Slovenya, Polonya, İtalya, Finlandiya, Lüksemburg, Bulgaristan, Avusturya, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Fransa, Hırvatistan, Macaristan, İsveç, Portekiz, Estonya, Danimarka, Yunanistan, Romanya, İngiltere, Almanya, Belçika büyükelçileri ile İspanya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı ve Birinci Müsteşarı Pablo Barbara Gomez de yer aldı.

        Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger'in eşi Marilena Geirgiadou Berger ile Hollanda, İrlanda ve Slovakya büyükelçilerinin eşleri de Adana'daki Bebekli Kilisesi'ni ziyaret etti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler