Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, bugünün dünyasında bilişimin demokrasinin teminatı olduğunu belirterek, "Toplumlarda demokratik geleneğin yerleşmesi ve kökleşmesinde büyük bir etkisi olan internetin yönetişimine de ülkelerin katılımının sağlanması yani internetin demokratik yönetimi oldukça önemli." dedi.

        Sayan,Türkiye Bilişim Derneğinin (TBD) 33. Ulusal Bilişim Kurultayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, 20. yüzyılın son çeyreğinde bilişimin her alana damgasını vurduğunu, demokrasinin de bunun dışında kalmasının beklenemeyeceğini söyledi. 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde, sırasında ve sonrasında terör örgütü üyelerinin bilişimi bir silah gibi kullanmaları ve sosyal medyayı terör örgütünün propaganda aracı haline getirme teşebbüsünde bulunduklarını anımsattı.

        Bilişimin, demokrasinin gücünü artırma ve kamunun halkla ilişkilerini daha demokratik yapma yönündeki katkılarının her zaman için özenle korunması gereken bir husus olduğuna dikkati çeken Sayan, "Şunu iftiharla vurgulamak isterim ki gerek vatandaşlarımızın sağduyusu sayesinde, gerekse bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründeki işletmecilerimizin bu alçakça girişimlere alet olmamaları nedeniyle darbe teşebbüsünün daha büyük etkilerinin olmasının önüne geçilmiştir." diye konuştu.

        Sayan, terör örgütünün bir taraftan meclisi bombalayıp, insanların üzerine tanklar sürerken diğer taraftan da onlarla mücadele eden kahramanların inancını ve cesaretini, bilişim araçları sayesinde kırmaya çalıştığını, bu amaçla ilk tahrip etmek istedikleri yerler arasında bilişim ve yayıncılık yapan yerlerin olmasının tesadüf olmadığını söyledi.

        15 Temmuz gecesi, BTK, Telekom, Turkcell ve Turksat'ın ele geçirilmek istenildiğini hatırlatan Sayan, o gece oraları teslim etmeyen tüm sektör emekçilerine teşekkür etti.

        Bugünün dünyasında bilişimin, demokrasinin teminatı olduğunu vurgulayan Sayan, toplumlarda demokratik geleneğin yerleşmesi ve kökleşmesinde büyük bir etkisi olan internetin yönetişimine de ülkelerin katılımının sağlanması, yani internetin demokratik yönetiminin oldukça önemli olduğunu kaydetti.

        İnternetin yönetiminin sadece belirli yerlerde değil, kamunun ortak malı olarak dünyada ortak şekilde yönetilmesi gerektiğini dile getiren Sayan, şöyle dedi:

        "Sosyal medya ve bu tür kuruluşların kendi yönetimlerinde şeffaflık sağlamadıkları ve kendi kurallarını net olarak ortaya koymadıkları sürece burada internetin yönetişimi ve kurallarla demokrasinin ilgisinden söz etmek mümkün olmayacak. Bu yüzden özellikle sosyal medya ve internet yönetişiminde de demokrasiyi, katılımcılığı ve şeffaflığı artırmak üzere çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Kendi kurallarını bu sosyal medya kuruluşlarının, ülkelere adeta dikte eder gibi diretmeye devam etmelerini kabullenmemiz mümkün değil."

        Sayan, siber saldırıların artık anlık olarak kalmadığına dikkati çekerek, bunların özellikle 15 Temmuz darbe sürecinden sonra katlanarak arttığını söyledi.

        Siber güvenlik konusunda yapılanlara ilişkin bilgi veren Sayan, siber güvenlikle mücadelenin daha iyi seviyeye nasıl getirileceği konusundaki çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

        İnternetteki yerli içeriğin artması, 4,5G ihalesi çerçevesinde yerlilik ve millilik oranlarının sonuna kadar takipçisi olacaklarını dile getiren Sayan, 2023 hedefleri doğrultusunda, genişbant internet erişiminin yaygınlaştırılması, her haneye en hızlı fiberin getirilmesi ve internetin daha ucuz, hızlı ve kaliteli kullanılabilmesine yönelik çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler