Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, 2017'de iş ve istihdamını artırmaya, özel sektör firmalarının maliyetlerini düşürmeye yönelik tedbir geliştirdiklerini belirterek, "Bu bağlamda 2017'de, özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımızı İŞKUR'un aktif iş gücü programından yararlandıracağız." dedi.

        Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararları açıkladı.

        Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceklerini kaydeden Yıldırım, "İnşaat işlerinde yeni bir uygulama, yeni bir kolaylık, ilave bir imkan olarak geliyor." ifadesini kullandı.

        Teşviklerin, 2017 yılı için belirlendiğinin altını çizen Yıldırım, KDV ödemelerinin gecikmesine yönelik şikayetler bulunduğunu dile getirdi ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'a "Vatandaş adına bu bizim talebimiz." diyerek bunun giderilmesi talimatını verdi.

        İstihdamı korumak ve artırmak için tedbir aldıklarını ifade eden Yıldırım, "Yani iş yerleri kapanmasın, onlar kredilerle desteklenecek. İstihdam korunacak ama artırmak için de biz bazı tedbirler alıyoruz." dedi.

        - "Prim ötelemesinde faiz yok"

        Başbakan Yıldırım, alınan tedbirleri şöyle sıraladı:

        "Özel sektör işverenlerinin asgari ücret desteğinden yararlanmalarını, 'esas prim ödeme gün sayısı'na karşı gelecek şekilde 2017 ocak, şubat, mart, üç aylık primlerini 2017'nin ekim, kasım, aralık aylarına öteliyoruz. Yani, ocakta, şubatta, martta sosyal güvenlik primlerini ödemeyecekler. Ne zaman ödeyecekler? Senenin son üç ayında ödeyecekler. Bunu da aynı şekilde ödeyecekler değil mi? İlave yük gelmeden, faiz yürütmeden. Faiz yok.

        Burada 'devlete vereceğin parayı sonra verirsin, önce işine harca, acil konularına ayır sonra bize gelirsin, biz bekleyebiliriz ama piyasa beklemez, maaşlar beklemez' diyoruz. Sen vatandaşları, işçilerini çalıştırmaya devam et, bu yükünü, bu yükümlülüğünü daha sonra yerine getirebilirsin. Bunu nasıl sağlayacaksınız? Bu yıl içinde geri döneceği için bir yük getirmiyor. Bunun için hazine ilave bir borçlanma öngörmeyecek."

        İşsizlikle ilgili olarak da Yıldırım, "İşsizlikte hafif bir kıpırdanma var. Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya, özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. Bu bağlamda 2017'de, özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımızı İŞKUR'un aktif iş gücü programından yararlandıracağız." değerlendirmesini yaptı.

        - "500 bin kişiye özel sektörde 2017 için iş temin edeceğiz"

        İşbaşı eğitim programları, mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim programlarını daha da güçlendireceklerini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bu bağlamda 2017'de eğitim programlarını, mesleki eğitim, girişimcilik eğitimi olmak üzere, özel sektörde 500 bin vatandaşımızı İŞKUR'un aktif iş gücü programlarından yararlandıracağız. Bunu özel sektöre sağlıyoruz. Bu çok önemli. İŞKUR, bir program başlatıyor, daha önce toplum yararına çalışma programı vardı, bu programı genişletiyoruz bir anlamda bunu özel sektöre de yayıyoruz ve 500 bin insanımıza özel sektörde 2017 yılı için iş temin edeceğiz. Programın özü, esası bu. Bu işbaşı eğitimi olabilir, mesleki eğitim olabilir, girişimcilik eğitimi olabilir. Dolayısıyla gelecek yıllarda ilave iş gücüne, iş piyasasına hazır hale gelmesini sağlayacağız.

        Bu arada 500 bine ilave olarak 100 bin de yine toplum yararına çalışma programına devam edeceğiz, 100 bin vatandaşımıza. Bunu da tabii ağırlıklı olarak Doğu, Güneydoğu bölgelerimiz teşkil edecek ama ihtiyaç yerlerde tabii ki buna da yer vereceğiz."

        Başbakan Yıldırım, istihdam programına ilişkin, "Öncelikli olarak katma değeri yüksek olan orta ve yüksek teknoloji sektörlerinde uygulanacak." ifadesini kullandı.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, konuyla ilgili olarak, "Özellikle mevcut istihdamın üzerine artı istihdam koyacak bütün işverenlerimize bu anlamda asgari ücretin yarısı kadarki bir yüklenmeyi biz Bakanlık olarak veya İŞKUR olarak üstlenerek orada artı istihdama 1 yıl süresince yüzde 50, ikinci yıl süresince de yüzde 25 destek vermeyi planladık." açıklamasını yaptı.

        - "Kredilendirme yönünden KOBİ tanımını 125 milyona çıkardık"

        Başbakan Yıldırım, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca (BDDK), bankacılık sektörünün reel sektöre kredilerini yeniden yapılandırması için yetki ve imkan veren Karşılıklar Kararnamesinin yayımlandığını söyledi.

        Konuyla ilgili detaylı bilgi veren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Burada hem karşılıkların düşürülmesi yoluyla yeni kredi imkanları açılması söz konusu bu bir, ikincisi ayrıca genel olarak bütün kredilerin yeniden yapılandırılması yoluyla bankalara bu yetkinin verilmesi suretiyle BDKK tarafından bütün kredilerin yapılandırılması imkanının getirilmesi sağlanıyor. Dolayısıyla ayırması gereken karşılık azaltılınca krediye vereceği para artıyor." açıklamasında bulundu.

        Başbakan Yıldırım da, "Kredi yapılandırılmasına imkan vermek için Karşılıklar Kararnamesi ile bazı yükler üzerlerinden alınmış oluyor ve oradan elde edecekleri kaynağı da kredi yapılandırmasında kullanacaklar. Bu bağlamda özellikle KOBİ'lerin maliyetlerinin düşmesi hedefleniyor. KOBİ tanımı da 40 milyon ve aşağısı diye düşünülüyordu kredi yönünden. Şimdi kredilendirme yönünden KOBİ tanımını 125 milyona çıkardık. 125 milyonun altında yeni bir yapılandırma söz konusu olacaksa bunlar KOBİ sınıfı olarak dikkate alınacak ve onun imkanlarından avantajlarından yararlanmış olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler