Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - HÜSEYİN YİĞİNER - Kuyumcu atölyelerinde altın ve gümüş işleyen zanaatkarların kullandıkları malzemelerin çöp ve tozları, ramatçılar tarafından geri dönüştürülerek ülke ekonomisine kazandırılıyor.

        Kuyumcu atölyelerinde, kullanılabilecek hale getirilen altın ve gümüşü işleme esnasında zanaatkarın elinde, kullandığı fırçada, toz bezinde, havada, suda, atölyenin her köşesinde biriken toz ve kalıntılar çöp kutularında biriktirilip İstanbul'daki İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Çevre Sanayi Sitesi'ndeki ramatçılara gönderiliyor.

        Burada, çeşitli işlemlerden geçirilen altın ve gümüş tozları, külçe haline getirilerek kuyumculara teslim ediliyor.

        Ramatçı Sabri Keskin, AA muhabirine, çöpe, suya karışmış görülmeyen altının ve diğer elementlerin ayrıştırılmasına ramat, bu işlemleri yapanlara da ramatçı adı verildiğini söyledi.

        Keskin, yaptıkları işin çok bilinen bir meslek olmadığını dile getirerek, ülke ekonomisine çok büyük katkı verdiklerini vurguladı.

        Çıraklıktan başladığı bu işte yaklaşık 25 yıldır çalıştığını belirten Keskin, şöyle devam etti:

        "Yaklaşık 18 yıldır da kendi iş yerimi işletiyorum. Türkiye genelinde bu işi yapan çok azdır, belki 80 belki de 100 esnaftır. Biz imalat esnasında suya, çöpe, toza, toprağa düşen altınların geri dönüşümünü yapıyoruz. Gelen altınları rafine ederek ekonomiye katkıda bulunuyoruz. Ayrıca kuyumcuların kaybını önlemiş oluyoruz. Çöpe gidecek altını geriye kazandırmış oluyoruz. İmalatçılar çöplerini bize getiriyor, bizde belirli işlemlerden geçirerek altınlarını geri kazandırıyoruz."

        Keskin, her meslekte olduğu gibi kendi mesleklerinde de çırak ve işçi bulmakta sıkıntı yaşadıklarını sözlerine ekledi.

        - "Altının çöpçüleri"

        Ramatçı Yıldız Mahdum da çöpteki altını birkaç işlemden geçirerek geri kazandırdıklarını söyledi.

        Çöpü ayrıştırmak için özel titan kazanlar kullandıklarını ve kazanların yüksek sıcaklığa da dayanıklı olduğunu ifade eden Mahdum, "Kazan içerisinde kullanılan kimyasallar, verilen ısıyla birlikte reaksiyona uğrar ve atölye atıklarındaki altın ve gümüşü ayrıştırır. Kazandaki ısı, kullanılan kimyasalların reaksiyona girmesini sağlar, böylece ramat içerisindeki altın dibe çöker." diye konuştu.

        Mahdum, sıcaklıkla dibe çöken altının birkaç ufak işlemden daha geçirilerek, hemen hemen saf altın ve gümüş haline gelerek levha veya külçe olarak kuyumculara teslim edildiğini söyledi.

        Yıldız Mahdum, kendilerine "altının çöpçüleri" dediklerini ve mesleklerinin zor ve meşakkatli olduğunu anlattı.

        İşlerini severek yaptıklarını ifade eden Mahdum, "Hem ekmeğimizi kazanıyoruz hem de ülke ekonomisine büyük katkı veriyoruz." dedi.

        Ramatçı Ömer Ünal da "Çöpten altın çıkarıyoruz, ekmeğimizi tozdan kazanıyoruz." diyerek, az bir altın çıkarabilmek için saatlerce uğraştıklarını vurguladı.

        - Ramatçı nedir?

        Kuyumculuk sektöründe altın işlenirken havaya, suya ya da toza karışan parçacıkların geri dönüşümünü sağlamak işlemine ramat, bu işi meslek haline getirerek yapanlara da ramatçı adı veriliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler