Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, "15 Temmuz gibi bir darbe girişiminde darbecilere iyi muamele yapılmasını açıklayan AB, bir hafta sonra Türkiye'deki demokrasinin farkına vardı. Bu büyük bir çelişkidir. İnsan hakları, demokrasinin üstünlüğünü söyleyen AB sınıfta kaldı." dedi.

        Erdem, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) düzenlenen bir otelde düzenlenen "Öğrenciler AB'yi Öğreniyor" projesi kapanış töreninde yaptığı konuşmada, iki yıl boyunca devam eden projenin başarılı bir şekilde sürdüğünü söyledi.

        Erdem, özgürlük, insan onuruna saygı, demokrasi, hukukun üstünlüğü, eşitlik ve insan hakları gibi Avrupa Birliği (AB) ortak değerlerinin tüm dünya ülkeleri için önemli ve değerli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

        "Fransa'da gerçekleşen bir terör olayı insanlık suçu olduğu gibi Türkiye'de gerçekleşen bir terör olayı da eşit değerde insanlık suçudur. Umarım ki öğrencilerimiz AB'nin ortak değerlerini ve temel haklarını öğrenmişler ve özellikle ülkemizin son 15 yılda ortak değerler ve temel haklar konusunda ilerlemeleri ile AB standartlarına ne derece yaklaşmış olduğunu görmüşlerdir. Medeniyetlerin buluştuğu Anadolu'da farklı dinlerden, farklı kültürlerden, farklı kökenlerden insanlar tam bir özgürlük ortamında yaşamaktadır. Yıllar içinde giderek güçlenen demokrasi kültürü 15 Temmuz darbe girişiminde rüştünü ispatlamıştır. Türk halkı demokrasiye sonuna kadar sahip çıkmış ve kendini göstermiştir."

        - "AB sınıfta kaldı"

        Erdem, Türkiye'nin temel hak ve özgürlüklerin uygulanması için çalıştığını, iç savaştan kaçan sivillere kapılarını açtığını, kıtlıkla mücadele edenlere de yardım eli uzattığını söyledi.

        Türkiye'nin AB'ye üye olma mücadelesinin yaklaşık 60 yıldır devam ettiğini belirten Erdem, konuşmasına şöyle devam etti:

        "Türkiye üzerine düşeni yapmak istiyor. Temel hak, özgürlük ve eşitlik gibi değerler bizim kültürümüzde olan değerler. Biz 700 yıl dünyada büyük bir coğrafyada bu değerleri yaydık. Şimdi Avrupa'dan Asya'ya bir köprü olarak Avrupa Birliği ile birlikte olmak istiyoruz. Buna da çok çaba sarfediyoruz. Yüksek fikirlerin karar vericilerin aynı niyette olmadığını düşünüyoruz. 15 Temmuz gibi bir darbe girişiminde darbecilere iyi muamele yapılmasını açıklayan AB, bir hafta sonra Türkiye'deki demokrasinin farkına vardı. Bu büyük bir çelişkidir. İnsan hakları, demokrasinin üstünlüğünü söyleyen AB sınıfta kaldı."

        - "Avrupa Denen Besteye, Ritim Katsın Türkiye"

        Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, proje kapsamında düzenlenen slogan yarışmasında dereceye giren "Avrupa Denen Besteye, Ritim Katsın Türkiye" sloganını beğendiğini ve Türkiye'nin AB'ye ritim katacağını belirtti.

        "Türkiye, 2008'de başlayan Avrupa'da euro bölgesi krizi, göç ve terör krizleriyle mücadele eden Avrupa'ya ritim katacak bir değerdir." şeklinde konuşan Şahin, AB'nin önemli barış projelerinden birisi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

        "AB'nin kendi içinde yaşadığı istikrarı ve değerler manzumesini sadece kendi sınırları içerisinde yaşatması ve yaşatıyor olması bence AB'nin içinde olduğu kısır döngüyü ortaya koyuyor. Kendi coğrafyamız için yarattığımız istikrarı, başka coğrafyalar içinde hayal edemezseniz, başka coğrafyalarla iklimlemek için gayret göstermezseniz bu barış projesi başarıya ulaşma imkanı elde edemez."

        - 81 ilden 33 bin çocuk katıldı

        MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Funda Kocabıyık, 25 Aralık 2014'te başlayan projenin temel amacının Avrupa Birliği kavramı ve temel değerlerini öğrencilere öğretmek olduğunu belirtti.

        Projeyle birçok çocuğun hayatlarına ve hayallerine dokunduklarını, onlara kendilerini ifade etme fırsatını verdiklerini söyleyen Kocabıyık, "Onların geleceğe ilişkin hayallerinde küçük de olsa yeni bir pencere açtık. Onlara AB değerlerini tanıma imkanı sağlarken; bu değerleri medeniyetimiz değerleri ile de karşılaştırmalarına vesile olduk. Geleceğin erişkini gençlerimizin AB'ye farklı açılardan bakmasını, böylece bilinçli bir vatandaş olarak kendilerinin bir yargıya varmasını sağladık." dedi.

        Proje kapsamında düzenlenen resim, hikaye, slogan, öykü ve bilgi yarışmaları ile genel kültürü, hayal gücü ve el becerisi yüksek gençler yetiştirmek için katkı sağladıklarını ifade eden Kocabıyık, yarışmalara 81 ilden yaklaşık 33 bin orta öğretim öğrencisinin katıldığını, 60 bin öğrenciye AB ile ilgili anket uyguladıklarını, 42 öğrencinin de proje kapsamında yurt dışına giderek AB kurumlarını yakından tanıma fırsatı bulduğunu söyledi.

        Projeye finansal destek veren Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Emine Döger de proje için 3,25 milyon avro kaynak tahsis ettiklerini söyledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler