Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MARDİN (AA) - Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akbaş, "AK Parti'nin Kürtçe Devrimi" adlı kitap yazdı.

        Edebiyat Fakültesi Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalında Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akbaş, AK Partinin Kürtçe'nin önündeki engellerin kaldırılmasına ilişkin yaptığı tüm çalışmaları "AK Parti'nin Kürtçe Devrimi" adıyla kitaplaştırdı.

        Doç. Dr. Akbaş, yaptığı açıklamada, AK Parti iktidarının 80 yıllık bir soruna neşter vurduğunu ve bunun bir devrim olduğunu söyledi.

        Üniversitenin ilk defa Türkiye'de Kürtçe ile ön plana çıktığına dikkat çeken Akbaş, Kürtçe'ye getirilen özgürlüğün neticesinde kendi üniversitelerinde Kürtçe, Soranice, Zazaca, Süryanice, Arapça, Farsça gibi dillerde eğitimlerin verildiği Yaşayan Diller Enstitüsünün kurulduğunu kaydetti.

        - Kürtçe master proğramı ve tezi

        Akbaş şöyle devam etti:

        "Yaşayan Diller Enstitüsü'nün ilk defa burada açılması, Kürtçe'ye, Kürt edebiyatına hizmet etme açısından buradaki öğretim üyeleri kendilerini şanslı hissettiler. Yaşayan Diller Enstitüsünün burada ilk defa kurulmuş olması akademisyenleri de cesaretlendirdi, teşvik etti bu çalışmalara. Şu anda Kürtçe, Sorani ve Zazaki lehçeleriyle birlikte işlenmektedir. Özellikle de master programının olması Kürtçe tezler yazılmakta, Soranice, Zazaca tezler yazılmakta."

        - Kitap süreci ve çalışmaları anlatıyor

        Kürtçe'nin önündeki tüm yasakların AK Parti iktidarı tarafından kaldırıldığına dikkat çeken Akbaş, Kürtçe'nin her alanda serbest kılınmasının ardından özellikle üniversiteler, milli eğitim ve diyanet gibi kurumlarda ciddi çalışmaların yapıldığını anlattı.

        Kürtçe'nin önündeki engellerin kaldırılması aşamalarını aktaran Akbaş, şöyle devam etti:

        "Buraya nasıl gelindi AK Parti iktidarı 80 yıllık bir yasağı kaldırdı ortadan. Bu Kürtçe açısından ciddi bir devrimdi. Bu devrimi anlatmak için böyle bir eser kaleme ele aldım. 'AK Parti'nin Kürtçe Devrimi' diye. Bu sürece nasıl gelindi, Kürt sorunu ve bunun çözümüne ilişkin ortaya atılan öneriler, akabinde Kürtçe'nin serbest kılınması ve AK Parti hükümetinin Kürtçe'ye dair yaptığı çalışmalar, gerek üniversiteler bazında, gerek diyanet bazında olsun, milli eğitim camiası olsun, bu kitapta dile getirdik."

        - Yasaklardan bugünlere gelindi

        Türkiye'de adaletin tesis edilmesi ve insani hakların verilmesi noktasında AK Parti'nin önemli çalışmaları olduğuna dikkati çeken Akbaş, "İnsani hakların verilmesi, Kürtçe'nin özgürlüğüne kavuşması, Türkiye'nin adaleti tesis etme noktasında, insanına değer verme noktasında geldiği noktayı göstermektedir. Biz de bu yapılan güzel şeyleri bu kitapta dile getirdik. Yasaklardan bugünlere nasıl gelindiğini de biliyoruz. Bu yüzden bu özgürlüğü bir devrim olarak nitelendirilmesi gerekiyordu, ben de bu mütevazi eserde bunu ifade ettim." dedi.

        80 yıllık bir yasaktan sonra Kürtçe'nin önünün açıldığını ifade eden Akbaş, "Kürtçe televizyon, radyo, milli eğitim, üniversite, diyanet tarafından Kürtçe'nin işlenmesi gerçekten de takdire şayandır. Süryanice, Farsça, Arapça, Kürtçe eşit görüldü ve bunlar geniş bir şekilde akademik sahada ele alındı." dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mardin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mardin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler