Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin FETÖ, PKK, DEAŞ gibi en temel insan haklarını acımasızca ihlal eden terör örgütleriyle mücadelesini sorumlu bir devlet olarak hukuk devleti kapsamında ve uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalarak sürdürdüğünü belirtti.

        Çavuşoğlu, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, insan haklarının tarihsel gelişim süreci içinde bir dönüm noktası olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabulünün 68. yıl dönümünün bu yıl "başkalarının haklarını savunma" temasıyla kutlandığını kaydetti.

        Ne yazık ki dünyanın, 2016 yılında da farklı coğrafyalarda gerçekleşen vahim insan hakları ihlallerine sahne olduğunu, insani değerlere yönelik saldırıların devam ettiğini ifade eden Çavuşoğlu, küreselleşen dünyada, insan hakları ihlallerinin, yalnızca bu ihlallerin yaşandığı ülkeler için değil dünya barışı ve istikrarı için de bir tehdit olduğuna dikkatİ çekti.

        Çavuşoğlu, farklı coğrafyalarda gerçekleşen insan hakları ihlalleri ve insani krizlere karşı sessiz kalmamanın, tüm uluslararası camianın önemli bir sorumluluğu olduğuna inandıklarını vurguladı.

        - Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesi

        15 Temmuz terörist darbe girişimi sırasında ve hemen akabinde birçok ülkenin, Türk halkının insan haklarına ve demokratik düzenine kasteden barbarca saldırıyı idrak edememesi, bu hadiseler sırasında Türk halkıyla gereken dayanışmayı sergileyememesi, dünyanın insan hakları alanında sağladığı ilerlemelere rağmen başkalarının haklarına sahip çıkmada hala duyarsız ve hareketsiz kalabildiğini üzüntüyle gösterdiğinin altını çizen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

        "Bugün Türkiye, FETÖ, PKK, DEAŞ gibi en temel insan haklarını acımasızca ihlal eden terör örgütleriyle mücadelesini, sorumlu bir devlet olarak hukuk devleti kapsamında ve uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalarak sürdürmektedir. Türkiye, aynı zamanda, hayatta kalabilmek için büyük göç dalgaları halinde ülkelerini terk etmeye zorlanan kitlelere, tüm dünya tarafından örnek gösterilen insan odaklı bir anlayışla ev sahipliği de yapmaktadır.

        Bu mücadelelerin kısa ve uzun vadeli perspektifte Ortadoğu ve Avrupa dahil tüm komşu coğrafyalarda insan haklarının yaşanıp, geliştirilebileceği güvenli, istikrarlı ve demokratik düzenlerin tesisine veya korunmasına büyük katkılar sağlamakta olduğu da unutulmamalıdır. Uluslararası aktörlerin bu evrensel değerlere yönelik tutum ve davranışları ne yönde olursa olsun, insana ve haklarına saygı, Türkiye'ye, hukuki sorumluluğunun yanı sıra, aynı zamanda köklü devlet geleneği ve kültüründen, asırlara dayanan hoşgörü anlayışından kaynaklanan bir mirastır."

        Çavuşoğlu, uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak, Türk dış siyasetinin belirleyici temel ilkelerden biri olarak benimsenen insan haklarını koruyup geliştirmeye, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün Türkiye ve dünyada geliştirilmesi için azim ve kararlılıkla çalışmaya, dünyanın neresinde olursa olsun hak ihlallerine karşı durmaya devam edeceklerini belirtti.

        Çavuşoğlu, Türk milletinin ve tüm dünyanın İnsan Hakları Günü'nü kutladı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler