Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        PEKİN (AA) - Çin Savunma Bakanlığı, Japonya'yı bölgesel istikrarı ve Çin-Japon ilişkilerini korumaya çağırdı.

        Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yüjün, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na (ÇHKO) ait savaş uçaklarının Batı Pasifik'te tatbikat yapmak için geçtiği Miyako Boğazı'nda Japon jetlerince taciz edildiğini, bunun üzerine Pekin yönetiminin, Tokyo yönetimini protesto ettiğini açıkladı.

        Yang, Batı Pasifik'te rutin uzak deniz-hava tatbikatına katılmaya giden Çin savaş jetlerine, Japon Hava Kuvvetlerine ait iki F-15 savaş jeti tarafından yakın mesafeden engelleme yapıldığını, radar kilidi atıldığını söyledi.

        Çin'in bu konu sebebiyle Japonya'ya gerekli tepkiyi gösterdiğini bildiren Yang, Japonya'yı bölgesel istikrarı ve Çin-Japon ilişkilerini korumaya çağırarak, Tokyo yönetiminin bölgede hava ve deniz sorunlarının oluşmaması için dikkatli hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

        Söz konusu eylemle Japon jetlerinin tatbikattaki uçak ve pilotların güvenliğini tehlikeye attığını kaydeden sözcü Yang, Çin jetlerinin gerekli tepkiyi verdiğini, daha sonra tatbikata devam ettiğini belirtti.

        Yang, Japonya'nın ilgili bölgede uçuş ve seyrüsefer serbestisi yapmaya izin veren uluslararası anlaşmalara zarar verdiğini ileri sürdü.

        Söz konusu tatbikatın herhangi bir ülkeyi hedef almadığını ve Çin'in yıllık rutin tatbikat planına göre yapıldığını aktaran Yang, Tatbikat uluslararası hukuka ve uygulamalara uygun şeklide yapıldı." diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler