Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ŞANLIURFA (AA) - Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, "Dünyanın hiçbir tarihinde ve hiçbir ülkesinde teröre bu kadar mağdur kalmış bir ülke yoktur. Bizim bunu önlememiz ancak başkanlık sistemiyle olur." dedi.

        Fendoğlu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince Mehmet Akif İnan Konferans Salonunda düzenlenen "Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa" konferansında yaptığı konuşmada, parlamenter sistemin geçmiş yıllarda milli birlik ve beraberliği sağlamadığını, terör sorununu da çözmediğini söyledi.

        Şu anda fiili bir başkanlık olduğunu ve terör sorunun önlenmeye doğru gidildiğini ifade eden Fendoğlu, "Bize '90 yıllık bir sistem var, değiştirilmesine gerek var mı?' diyorlar. 90 yıldır uygulanan sistem, parlamenter sistem değildir. Bu sistemin uygulandığı 10 yıl. O da 61 ile 71 arasındadır. Geçmiş Cumhuriyet birikimlerimizi de bir tarafa bırakmayacağız. Geçmiş birikimlerden mutlaka yararlanacağız." dedi.

        Başkanlık sisteminin 5 artı 5 şeklinde olması gerektiğini belirten Fendoğlu, şöyle konuştu:

        "Yani 5 yıllığına seçilirsiniz eğer millet iradesini verirse 5 yıl daha yaparsanız. Korkulan bir konu Güney Amerika modeli, yani diktatörlük modeli. Güney Amerika arasında bir ilişki yok. Biz zaten bu modeli önermiyoruz. Bizim önerdiğimiz sistem Türkiye'ye özgü bir model olacak. Bir başka korku da federalizm. Cumhurbaşkanımız zaten her zaman Rabia diyor, yani 'tek millet, tek devlet, tek bayrak' diyor. Dolayısıyla birden çok devlet olmayacak. Federalizme kesinlikle karşıyız. Üniter devleti destekliyoruz. Son pompaladıkları şey de bölücülük. ABD başta olmak üzere 100'den fazla ülke başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Bunların hangisinde ülke bölünmüş. Bunların hepsi üretilmiş sansasyoneller mahiyetindedir."

        Dünyanın hiçbir ülkesinin Türkiye kadar terörle kuşatılmadığına dikkati çeken Fendoğlu, Sevr'de yapılamayanların şimdi yapılmaya çalışıldığını vurguladı.

        Terörü önlemek için başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini dile getiren Fendoğlu, "Dünyanın hiçbir tarihinde ve hiçbir ülkesinde teröre bu kadar mağdur kalmış bir ülke yoktur. Bizim bunu önlememiz ancak başkanlık sistemiyle olur." dedi.

        Konferansa Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Şanlıurfa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Şanlıurfa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler