Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MALATYA (AA) - ORHAN YOLDAŞ - Malatya'da, olası afetlerde iletişimi sağlamak, arama kurtarma ekiplerine yardımcı olmak için eğitim alan çeşitli yaş ve meslek grubundan amatör telsizciler, görev için teyakkuzda bekliyor.

        Kimi esnaf, kimi öğrenci, kimi mühendis, kimi de doktor... Bu farklı yaş ve meslek gruplarından insanları, yardımlaşma duygusu bir araya getiriyor. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünce yapılan sınavlarda başarı sağlayanlara verilen belgeyle amatör telsizci olmaya hak kazananlar, eğitimlere gönüllü katılıyor.

        Afet bölgelerinde kesilen iletişimi sağlamak, arama kurtarma ekiplerine yardımcı olmak için eğitim alan amatör telsizciler, zaman zaman yapılan iletişim tatbikatlarında, günün herhangi saati gerçekleştirilen anonslarla afetlere hazırlıklı hale getiriliyor.

        Her an göreve hazır olmak için kurumlar tarafından düzenlenen tatbikatlara da katılan amatör telsizciler, eğitimleri gereği günün önemli kısmında telsizlerini ellerinden düşürmüyor.

        Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Malatya Şubesi ve İnönü Üniversitesi Arama Kurtarma (İNOSAR) Ekibi Başkanı Ercan Yetkiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, afetlere müdahalenin ilk ayağını, haberleşmenin oluşturduğuna dikkati çekti.

        Bu anlamda amatör telsizcilerin önemli bir misyonu üstlendiğini belirten Yetkiner, kentte Amatör Telsizcilik Belgesi aldıktan sonra gönüllü olarak çalışmalara katılanlara, kriz merkezlerinde haberleşmeyi sağlayacak şekilde teknik ve teorik eğitim verildiğini ifade etti.

        Afet durumunda telsiz haberleşmesinin altyapısını oluşturduklarını anlatan Yetkiner, "Afetlerde kesilen haberleşmeye alternatif olarak, burada kriz merkezleriyle haberleşmeyi sağlıyoruz. Bütün kriz merkezlerine, Afet ve Acil Durum Yönetimi kriz merkezine, Türk Kızılayına, Sağlık Bakanlığı 112 Acil'e ulaşma imkanına sahibiz. Kurduğumuz sistemler sayesinde elektrik olsun olmasın hiç fark etmiyor, dünyanın her tarafına ulaşabiliyoruz, veri gönderebiliyoruz." dedi.

        - "Depremlerde haberleşme sıkıntısı yaşanıyor"

        Araçlarındaki sistemle, dağ başındayken bile Türkiye'nin herhangi bir iliyle iletişime geçme kabiliyetine sahip olduklarını bildiren Yetkiner, şunları kaydetti:

        "İl merkezinde 5 istasyonumuz var, olası kriz durumunda bu istasyonları sökerek, kriz merkezlerinde kurabiliyoruz. Valilik ve AFAD kriz merkezleriyle eş güdümlü halde haberleşmeye yardımcı oluyoruz. Şehir içinde el telsizleriyle haberleşmeyi sağlıyoruz. Afet bölgesine gidip, ihtiyaçları, yardım taleplerimizi ve durumu bildiriyoruz. Arama kurtarma ekibi olarak gittiğimiz Bingöl depreminde haberleşme sıkıntısı yaşadık. 1999'daki Marmara depreminde ise bütün haberleşme kesildi. Erciş depreminden 6 saat sonra haberleşme kısıtlı sağlandı. Orada da telsizlere ihtiyaç oldu. Telsizler elektrik, uydu, internet istemiyor, bir batarya, bir anten yetiyor. Uzak mesafeler içinse 20 metre kablo, bir akü ve bir telsizle her tarafla haberleşebiliyoruz."

        Telsiz üzerinden görüntü aktarmayı sağlayacak yeni bir sistemle ilgili çalıştıklarını dile getiren Yetkiner, Türkiye'de birkaç bölgede bulunan sistemle, kriz anında gidilen yerde kamerayla çekilen görüntüyü, bilgisayara aktardıktan sonra telsizle yetkililere gönderme imkanına sahip olacaklarını belirtti.

        TRAC Malatya Şubesi olarak bünyelerinde 30'a yakın amatör telsizci bulunduğuna işaret eden Yetkiner, çeşitli meslek gruplarından amatör telsizcilerle sürekli eğitim yaptıklarını bildirdi.

        - Soba yaparken telsizini yanından ayırmıyor

        TRAC Malatya Şube Başkan Yardımcısı ve sobacı İbrahim Yeşilova ise bir yandan mesleğini sürdürürken diğer yandan da amatör telsizci olarak olası afetler için çalışmalar yaptığını söyledi.

        Soba saclarını keserken telsizinden gelen anonslara da kulak kabarttığını dile getiren Yeşilova, kendisine çağrı geldiğinde hemen yanıt verdiğini belirtti.

        Yeşilova, 4 yıl önce aldığı belge sonrasında TRAC bünyesine katıldığını kaydetti.

        Afet durumlarında, ildeki resmi kurumların kriz merkezlerine destek verdiklerini anlatan Yeşilova, "İlde yaklaşık 40 aktif istasyonumuz, 2 rölemiz var. Hafta sonları arkadaşlarla bir araya gelerek, röle ve anten çalışması yapıyoruz, tatbikatlarda haberleşmeyi nasıl sağlarız, onları paylaşıyoruz. Resmi kurumların tatbikatlarına amatör telsizciler olarak da katılıyoruz." dedi.

        - Kimi öğrenci kimi tüpçü

        İnönü Üniversitesi elektrik elektronik mühendisliği son sınıf öğrencisi Ali Osman Harmancı, "Doğal afetlerde iletişim çöktüğünde nasıl haberleşebilirim?" sorusunun, kendisini amatör telsizciliğe yönelttiğini ifade etti.

        Bunun üzerine amatör telsizcilik sınavına katıldığını dile getiren Harmancı, "Afetlerde haberleşme sistemi çöktüğü takdirde telsizlerle iletişim sağlayabiliyoruz." diye konuştu.

        Tüp dağıtıcısı Burak Şahin de İnönü Üniversitesinde geçici süreli çalıştığı dönemde İNOSAR ekibiyle tanıştığını ve afet durumunda yapılabilecekleri konuşurken amatör telsizci olmaya karar verdiğini söyledi.

        Telsizinin 24 saat açık olduğunu kaydeden Şahin, "Diğer amatör telsizcilerle tanıştım, teknik anlamda yeni beceriler kazandım. Maliyeti yüksek olan antenleri, kanunun bize tanıdığı sınır çerçevesinde düşük maliyete yapmaya çalıştık ve yaptık. Yaptığımız antenler, pahalı antenlere göre daha da verimli oldu. Olası afet olaylarına karşı kendimizi geliştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Malatya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Malatya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler