Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DENİZLİ (AA) - Denizli'nin Tavas ilçesinde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan davanın ilk duruşması başladı.

        Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna dönüştürülen Denizli Kongre ve Kültür Merkezindeki davaya, 31'i tutuklu 66 sanık ve avukatları ile sanıkların yakınları katıldı.

        Mahkeme heyeti, sanıkların kimlik tespitinin yapılmasının ardından duruşmaya öğleden sonra devam etmek üzere ara verdi.

        Öğleden sonra devam edilen duruşmada, 96 sayfalık iddianame yaklaşık 2,5 saate okundu. İddianamede, örgütün ABD'de üst düzey sorumlusu olan İsmail Büyükçelebi'nin 2014'te geldiği Tavas'ta 70 kadar kişinin katılımıyla toplantı yaptığı, bazı sanıklarla çeşitli kez telefonla görüştüğü bilgisine yer verildi.

        FETÖ/PDY'nin Tavas'taki çatı yapılanmasının yer aldığı iddianamede, örgütün Tavas'taki yapılanmasını Asya Eğitim Hizmetleri A.Ş bünyesinde gerçekleştirdiği, örgüte üye kazandırma, finansal kaynak sağlama gibi faaliyetleri organize ettiği vurgulanıyor. Sanıkların Bank Asya'ya para yatırılması, seçimlerde AK Parti dışındaki partilere oy verilmesi konusunda örgüt ele başından aldıkları talimatlar doğrultusunda çalıştıkları bildirildi.

        İddianamenin okunmasından sonra sanıkların sorgu ve savunmasına geçildi. Avukatının rahatsızlığına dair verdiği rapor ile ilk savunmayı kanser hastası olduğu öğrenilen ve "ABD imamı" olduğu öne sürülen İsmail Büyükçelebi'nin amcasının oğlu A.B, yaptı. Suçlamaları reddeden A.B, mahkeme başkanının "İsmail Büyükçelebi'yi tanıyıp tanımadığı" sorusuna çocukluklarının beraber geçtiğini, sonra ayrıldıklarını söyledi. En son ne zaman görüştüğü sorulan A.B, hatırladığı kadarıyla 2009'da amcasının vefatında görüştüğünü belirtti.

        Sanıklardan K.D, çocuklarının örgütün okullarında okuduğunu, ekonomik durumunun iyi olmadığını ifade ederken, yurt dışı gezilerini arkadaş çevresi ile yaptığını söyledi. S.D, 20 yıl kadar önce öğrencilerin eğimi için 10 kişi ile şirket kurduklarını belirtirken, kendisinin bağ bahçe işlerinde başkalarının tarlasında çalıştığını, şirketten kar payı almadığını, müdürün "Sen otur oturduğun yerde" diyerek kendisini işlerine karıştırmadığını, kapanıncaya kadar Zaman gazetesinin abonesi olduğunu ifade etti.

        İlk gün 2'si tutuklu 6 kişinin sorgu ve savunması alınırken, mahkeme başkanı Ünal Yalçınkaya, duruşmaya, yarın sabah devam etmek üzere ara verdi.

        Denizli Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde, Tavas Cumhuriyet Başsavcılığınca "FETÖ/PDY'nin Tavas'taki çatı yapılanması"na yönelik soruşturma kapsamında 31'i tutuklu 72 kişi hakkında hazırlanan ve Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, FETÖ'nün örgütlenme şekli, hiyerarşik yapısı, bu yapıya bağlı kişilerin hareket tarzları anlatılıyor.

        İddianamede, FETÖ/PDY'nin Tavas'taki mütevelli heyet oluşumu, dershane, yurt, pansiyon ve okullardan oluşan eğitim yapılanması, ilçedeki kadın yapılanması ve ışık evleri yapılanması yer alıyor. "ABD imamı" olduğu belirtilen İsmail Büyükçelebi'nin Tavaslı olmasından dolayı ilçeye büyük önem verildiği belirtilen iddianamede, Büyükçelebi'nin 2014'te geldiği Tavas'ta 70 kadar kişinin katılımıyla toplantı yaptığına ilişkin bilgilere de yer veriliyor.

        Zanlılar hakkında "terör örgütü üyesi olmak" ve "örgüte yardım yataklık etmek" suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Denizli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Denizli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler