Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EDİRNE (AA) - HAKAN ŞAHİN - Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Meriç Deltası'nı da bünyesinde barındıran Gala Gölü Milli Parkı, 44 binden fazla kuşa ev sahipliği yapıyor.

        Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gala Gölü Milli Parkı'nın, Türkiye ve dünyanın önemli kuş yaşam alanlarından olduğunu söyledi.

        Göldeki kuş türü ve sayısının her geçen yıl arttığını belirten Kaya, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yaptırılan, kendisinin de katıldığı son "Kış Ortası Su Kuşu" sayımında, burada binlerce kuşun yaşadığının tespit edildiğini bildirdi.

        Kaya, "195 kuş türünün bulunduğu Gala Gölü Milli Parkı, 44 binden fazla kuşa yaşam alanı sunuyor. Gölde, kuğu, pelikan, flamingo ve yeşilbaş ördek sayısında büyük artış yaşanırken, ak kuyruklu kartal gibi ender görülen ve nesli tehlikede bulunan türler de az da olsa yer alıyor.'' diye konuştu.

        Gala Gölü Milli Parkı'nda en çok bulunan kuşlar hakkında bilgi veren Kaya, 6 bin 135 Sakarmeke, 4 bin 400 sessiz kuğu ve 3 bin 110 flamingo sayıldığını kaydetti.

        Göldeki kuş sayısının artmasında beslenme ve barınma olanaklarının büyük önem taşıdığını ifade eden Kaya, besin bulmakta zorluk çekmeyen kuşların, milli parkta kendilerini güvende hissettiklerini vurguladı.

        - "Gözetleme kuleleri, gezi güzergahları oluşturulacak"

        Dünyanın önemli kuş göç yollarından birinde bulunan gölde, önemli bilimsel incelemeler yapıldığını da vurgulayan Kaya, biyolojik çeşitlilik araştırmaları açısından gölün çok zengin ortam sunduğunu anlattı.

        Gala Gölü Milli Parkı'nda Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan projeyle altyapı çalışmalarının başlayacağını belirten Kaya, şunları kaydetti:

        "Çok yakında yapılacak düzenlemeyle, milli park daha korunaklı hale getirilecek. Halkın gözlem yapabilmesi için gözetleme kuleleri, yönetim binası, gezi güzergahları yapılacak. Eğitimli görevli sayısı artırılacak. Tüm bu olumlu gelişmeler, hem buradaki yaban hayatının korunmasına hem de doğaseverlere fayda sağlayacak."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Edirne haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Edirne Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler