Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Türkiye'nin "bozkır"ı Kırşehir'de deneme üretimi yapılan ATAK-S tavuklarının yumurta performansı, proje yürütücülerinin yüzünü güldürdü.

        Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen ve Türkiye'nin ilk yerli markası olma özelliği taşıyan "Ankara Tavukçuluk Araştırma Kahverengisi-ATAK-S" ile ilgili Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Filik tarafından "ATAK-S Yumurtacı Ebeveynlerin Verim Performanslarının Üretim Kümeslerinde Karşılaştırılması" adlı proje hazırlandı.

        Projeye, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve AEÜ Ziraat Fakültesi ve Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) destek verdi.

        AEÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde başlatılan "Yumurta Üretim Projesi" ile de desteklenen çalışmada, damızlık işletme anlayışıyla belirlenen alanda 7 alt kümes kuruldu.

        Temin edilen ATAK-S tavuklarının Kırşehir’in iklim ve coğrafi özelliklerine uyumu konusunda araştırmalara başlandı.

        Kurulan kümeslerdeki tavukların yumurta performansı, proje yürütücülerinin yüzünü güldürdü.

        - Kırşehir ve çevresinde yaygınlaştırılacak

        Filik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılında başlanan ve TAGEM tarafından desteklenen projeyle ATAK-S tavukları ve yumurtalarının İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’ndeki performanslarının araştırılmasının amaçlandığını söyledi.

        Projenin İç Anadolu ayağının AEÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütüldüğünü belirten Filik, şöyle konuştu:

        "Proje kapsamında oluşturduğumuz yerde 7 alt kümesimizde 250 dişi ATAK-S tavuğumuz, 30 da horozumuz var. Günlük 230-240 arası yumurta üretimimiz söz konusu. Şu anda küçük ölçekli bir işletme. Yakın zamanda bölgenin civciv ihtiyacını karşılayabilecek damızlıkçı bir işletme haline gelecek. 2018 yılına kadar devam edecek proje sonunda tüm kalite ve performans değerleri TAGEM ile paylaşılacak. Daha sonra değerlendirmeleri yapılıp, ATAK-S tavuklarının yumurta performansları ve kalite kriterleri kamuoyuyla paylaşılıp, genotip üzerinde daha çok yaygınlaştırılması amacıyla yapılabilecek çalışmaların önü açılacak."

        Proje ile ATAK-S ebeveynlerinden elde ettikleri yumurtaların kuluçka performans verilerini belirlediklerini anlatan Filik, "Kırşehir'de gerçekleştirdiğimiz projemizle ATAK-S tavuklarından elde ettiğimiz yumurtaların performansları yüzde 90'ların üzerinde oldu. Bu değerler, mevcut Kırşehir iklimi koşullarında en iyi rakamlar. Üreticiler açısından da değerlendirilebilecek bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Kırşehir ve çevresindeki illerde bulunan yetiştiricilerin ATAK-S civcivlerine ulaşmasını sağlayacağız. Üretim yaparak onlara yerli genotiplerimizi ulaştıracak damızlıkçı işletme pozisyonuna gelmiş durumdayız." diye konuştu.

        Filik, Kırşehir’in büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde çok ileri durumda olduğuna işaret ederek, bu çalışmayla bölgenin kanatlı hayvan üretimi için de elverişli iklim ve toprak yapısına sahip olduğunu gösterdiklerini kaydetti.

        Kırşehir'in et ve yumurta tavukçuluğunda önde gelen illerden Bolu ile aynı topoğrafik yapıya, yumurta borsasının olduğu Afyonkarahisar ile hemen hemen aynı iklim özelliklerine sahip olduğuna dikkati çeken Gökhan Filik, "Karayolu taşımacılığının kavşak noktalarından birinde bulunması nedeniyle de burası gelecekte büyükbaş hayvancılıktan öte, kanatlı üretimi merkezi olabilecek bir potansiyele sahip." dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kırşehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kırşehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler