Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SİVAS (AA) - MERVE TOPUZ - Sivas'ın Kangal ilçesinde, iri cüsseleriyle "Anadolu aslanı" olarak nitelendirilen Kangal köpekleri için hastaneden konforlu barınaklara, gen araştırma merkezinden yavrulama kabinlerine kadar her detayın düşünüldüğü "5 yıldızlı tesis" inşa edilecek.

        İnsanlara yakınlığıyla bilinen, dünya çapında araştırmalara konu edilen Kangal köpeklerinin daha iyi alanda yaşam sürdürmesi, nesillerinin gelecek kuşaklara sağlıklı aktarılması ve turizme katkı sağlaması için çalışma yürütülüyor.

        Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Başbuğ tarafından hazırlanan, Orta Anadolu Kalkınma Ajansınca kabul edilen "Kangal Köpeklerinin Turizm Potansiyelinin Ortaya Çıkarılması ve Turizme Entegrasyonu Projesi" kapsamında, Kangal ilçesinde "5 yıldızlı tesis" kurulacak.

        Yaklaşık 650 bin liralık bütçeyle 10 bin metrekarelik alana bir yılda kurulacak tesiste, Kangal köpeğinin turizm potansiyeli de ortaya çıkarılacak.

        Tesiste, hastane, köpek kafesleri, yavrulama kabini, konforlu barınaklar, köpek gezinti alanı, veteriner kliniği, gen araştırma merkezinin yanı sıra ziyaretçiler için mesire, gezi, çocuk oyun alanları ve otopark ile hediyelik eşya dükkanları olacak.

        Proje koordinatörü Başbuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kangal köpeğinin Sivas ve Türkiye turizmi için öneminin giderek arttığını belirtti.

        Kangal ırkının daha da iyileştirilmesini amaçladıklarını ifade eden Başbuğ, "Özellikle Kangal'ı daha iyi tanımak, tanıtmak ve ana vatanına da turizm açısından destek sağlamak için bu çalışmayı başlattık." diye konuştu.

        - "Gebelik ve yavrulama kabinleri olacak"

        Proje hakkında bilgi veren Başbuğ, şunları kaydetti:

        "Köpeklerin rahat dolaşabileceği alanlar yapılacak. Kangalların genel özellikleri bizim için önem arz ediyor. Bu genel özelliklerin korunması için ayrıca çalışmalarımız olacak. Kangal'ın soyunun devam ettirilmesi için gen araştırma merkezi kurulacak. En iyi ırkı elde etmeye yönelik çalışmalar yürüteceğiz. Projeyle, tesiste Kangal köpeği hastanesi yapılması planlanıyor. Kangalların hastalıklarına yönelik tedavi hizmetlerimiz, çalışmalarımız olacak. Köpekler için özel kafesler, yoğun bakım, gebelik ve yavrulama kabinleri olacak. Yeni doğan yavrular için de özel alanlar oluşturulacak. Ayrıca insanların hem piknik yapacağı hem de köpekleri rahatça görebileceği mesire alanları oluşturulacak. Hediyelik eşya dükkanı bulunacak."

        Başbuğ, tesisin şimdilik 100 köpek kapasiteli olarak kurulmasının planlandığını dile getirerek, "Tesiste hem daha kaliteli ırkların oluşması sağlanacak hem de bu kaliteli ırk satışa sunulacak. Burası, Kangallar için 5 yıldızlı otel formatında, onların tüm ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabileceği bir tesis olacak." ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sivas haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sivas Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler