Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MAPUTO (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birlik ve dayanışma süreci olduğu müddetçe Mozambik'in geleceği çok daha aydınlık olacaktır. Bu ülkenin içinde bulunduğu bazı güçlerin veyahut da güçlüklerin geçici olduğu kanaatindeyim." dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Afrika turunun ikinci durağı olan Mozambik'te Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi ile baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

        Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşmelerin ardından, Erdoğan ve Nyusi Türkiye ile Mozambik arasında yapılan anlaşmaların imza törenine katıldı.

        Erdoğan ve Nyusi imza töreninin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Nyusi'ye özellikle şahsına, heyetine göstermiş olduğu ev sahipliği için teşekkür ederek, "Bugün gerek ikili gerekse heyetler arası yapmış olduğumuz görüşmelerle Türkiye-Mozambik, 'bugüne kadar geldikleri nokta ve bundan sonra varacakları nokta ne olabilir?' bunları görüşme fırsatını yakaladık." diye konuştu.

        Türkiye'den Mozambik'e ilk defa bir cumhurbaşkanı olarak kendisinin geldiğini ve bundan sonraki sürecin üst düzeyde çok daha farklı yürüyeceği inancını taşıdığını vurgulayan Erdoğan, "Ben Cumhurbaşkanı ile 2014 yılında özel bir ziyaret vesilesiyle Türkiye'de bulunduğu sırada bir araya gelmiş ve bir verimli görüşme yapmıştık. Üç yıl aradan sonra bu kez cumhurbaşkanı sıfatıyla geliyorum. Bu tarihi ziyaretin iki ülke münasebetlerini güçlendirmesi en büyük temennimdir." ifadelerini kullandı.

        Mozambik'in bağımsızlığını kazanmasının ardından yaşadığı zor günleri geride bırakarak, bundan sonra aydınlık yarınlara bakan bir ülke konumuna geldiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kültürel zenginliği ve barındırdığı büyük ekonomik potansiyelle Mozambik, Afrika kıtasının istikrarlı ülkelerinden biri olmayı başarmıştır." dedi.

        - "Mozambikli dostlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz"

        Mozambik'te farklı kültürlerden, inançlardan, etnik kökenden insanın aynı çatı altında barış ve huzur içerisinde yaşadığına işaret eden Erdoğan, "Kıtada gerilimlerin arttığı, çatışmaların yaşandığı bir dönemde bu büyük bir kazanımdır. Birlik ve dayanışma süreci olduğu müddetçe Mozambik'in geleceği çok daha aydınlık olacaktır. Bu ülkenin içinde bulunduğu bazı güçlerin veyahut da güçlüklerin geçici olduğu kanaatindeyim. Nitekim Mozambik, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin unsurlarını 5 yıllık stratejik programına yansıtmıştır. 2030 hedefleri doğrultusunda çabalarını sürdürmekte, Mozambik milli marşında olduğu gibi yeni bir geleceği taşlarını üst üste koyarak inşa etmekte kararlıdır. Biz de Türkiye olarak bu süreçte Mozambikli dostlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

        Nyusi ile yaptığı görüşmede geleceğe dair vizyonunu kendileriyle paylaşma fırsatı bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

        "Bölgesel ve uluslararası konularda yaşadığımızın tecrübelerimiz var. Yaklaşık 11 yıllık başbakanlığım dönemi, ardından üç yıla kadar cumhurbaşkanlığı dönemimde edindiğim ulusal, uluslararası tecrübelerimizi ben Sayın Nyusi ile paylaştım. Özellikle de ekonomi alanında yaşadığımız sıkıntılar vardı ve 'bunları nasıl aştık, bugünlere nasıl geldik' bunları paylaşma fırsatım oldu. Özellikle de IMF noktasındaki düşüncelerimi paylaştım, çünkü görevime geldiğimizde bizim IMF'ye borcumuz 23,5 milyar dolardı. Mozambik'in de yaklaşık 1,5 milyar dolar borcu olduğunu öğrendim. Tabii bir faiz ve enflasyon sarmalının olduğunu da gördüğüm için bu konuda da nasıl biz buralardan sıyrıldık ve bu konuda ne gibi adımlar atılması lazım bunları da paylaşma fırsatımız oldu."

        İlgili bakanların birbirleriyle verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini, bundan sonraki süreçte de bu görüşmelerin devam ettirilmesinin faydasına inandığını vurgulayan Erdoğan, ilgili bakanların vize, ekonomi, ticaret gibi 6 farklı alanda önemli anlaşmalara imza attığını bildirdi.

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler