Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Türkmeneli Kültür Merkezince düzenlenen "47. Yılında Türkmen Kültürel Hakları" panelinde, Türkmenlerin tarihi ve kültürel bağları ile kültürel haklarının toplum hayatındaki önemi ele alındı.

        Ankara'da düzenlenen panele, Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mehmet Tütüncü, Irak Parlamentosunun Türkmen Milletvekili Hasan Özmen ve çok sayıda davetli katıldı.

        Panelde "Türkmen dostu" olarak kürsüye davet edilen Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, "İnsanların ömrü milletlerin ömrüyle kıyas edildiğinde bir göz açıp kapama kadardır." dedi.

        Irak’ın kuruluş deklarasyonuna dikkati çeken Büyükelçi Botsalı, "1932 deklarasyonu Irak kurucu deklarasyonudur ve bu anayasada Türkmenlerin durumu bir paragraftan ibarettir." diye konuştu.

        Botsalı, 2005'te yürürlüğe giren Federal Irak Anayasası ile Türkmenlerin içtimai ve kültürel haklarının gün yüzüne çıkmaya başladığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

        "Bölgenin içinden geçmekte olduğu zelzelelerden sonra nesillerimizi nasıl yetiştirmeliyiz bunu daha iyi anlıyoruz. Lakin bütün çekilen sıkıntıların arasında Türkmenler yerlerindeler ve Irak'talar. Sizler bizim kopmaz bağlarımızla bize bağlı kardeşlerimizsiniz. Nerede yaşarlarsa yaşasınlar, Türklerle Araplar, Kürtler, Türkmenler birbirlerinin komşusudurlar."

        - "Türkmenlerin silahlı birliklerinin olmaması mağduriyet yaratıyor"

        Panelde söz alan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de "Sincar ve Suriye'nin kuzeyinde asla PKK varlığına müsade edilmemeli." diye konuştu.

        Bölgedeki grupların silah gücüne sahip olduğuna dikkati çeken Destici, Türkmenlerin de bir silahlı güce ihtiyaç duyduğunu kaydederek, "Türkmenlerin silahlı birliklerinin olmaması mağduriyet yaratıyor." dedi.

        - "Şu an yaşadığımız en büyük sıkıntı mezhepçiliktir"

        Irak Parlamentosu Türkmen milletvekili Hasan Özmen ise, konuşmasında "Irak anayasası 2005’te kabul edildi. Irak’ta yaşayan Türkmen ve diğer milliyetleri bu anayasa ilgilendirmektedir. Bizim burada yapacağımız bu anayasadan istifade etmektir." ifadesinde bulundu.

        Özmen milli kültürün korunmasının önemini vurgulayarak, "Şu an yaşadığımız en büyük sıkıntı mezhepçiliktir. Mezhep esasına göre bölünmeyi aşmanın yolu Türk kültürünü yaymak ve yaygınlaştırmaktır. Bu konuda Türkiye hükümeti ve devletinin çok önemli desteğine ihtiyacımız vardır." diye konuştu.

        - "Milli birlik şuurunu mutlak surette tahsis etmemiz lazımdır"

        Panelde konuşan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin, panelin odak noktasının "Irak'taki Türklerin" dertleri olduğuna işaret ederek, "Türkmen milleti diye bir millet yoktur, Türk milleti vardır. Türkmenler de bu milletin 3,5 milyonluk bir parçasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

        Millet bilincinin önemine değinen Çetin, "Milli birlik şuurunu mutlak surette tahsis etmemiz lazımdır. En başta sahih, münevver, Müslüman Türk aydınlarının millet şuurunu vermesi lazımdır." ifadelerini kullandı.

        Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Tütüncü ise konuşmasında ABD'nin bölgeyi işgalinden sonra Türkmen kurumlarının Irak'taki tüm Türkmen bölgesinde eğitim vermeye başladığını belirtti.

        Türkmen okullarında eğitimin devam ettiğini ancak halen istenen seviyeye ulaşılamadığını belirten Tütüncü, Türkmenlerin silah bakımından zaten geride olduğunu, en azından eğitim alanında geri kalmamaları gerektiğini söyledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler