Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MANİSA (AA) - Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin davanın görülmesine devam edildi.

        Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu yargılanan Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik ile bazı tutuksuz sanıklar, mağdur aileleri ve taraf avukatları ile geçen duruşmada birleştirilen dosya kapsamında ifadeleri alınan tutuksuz sanıklardan Murat Bodur ve Hayri Kebapçılar katıldı.

        Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde müdahil avukatlardan Deniz Er Şanlı ile Sercan Aran'ın hazırladığı 53 sayfalık esasa ilişkin beyanlar okundu. Duruşmaya yarın sabah devam edilmek üzere ara verildi.

        - Bazı basın yayın organları hakkında suç duyurusu

        Öte yandan, müdahil avukatlardan Deniz Er Şanlı, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonu önünde, gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı basın ve yayın organları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

        Son dönemde sanıklar ve avukatlarının bu işin bir sabotaj sonucu meydana geldiği gibi ifadeleri ve beyanları daha sık dile getirdiğini savunan Şanlı, şöyle konuştu:

        "Yargılamayı bu yönde etkilemek için ipe sapa gelmez açıklamalarda bulundular. Bir takım medya ve basın yayın organlarında çıkan haberlere ve adı sanı duyulmayan ama bir takım amaçlara hizmet ettiği belli olan internet sitelerinde bir takım haberler çıktı. Bu basın yayın organlarından bu haberlerin çıkmasının nedeni ve amacı mahkemede sanıkların yapamadığı senaryoyu medya organlarında göstererek bir etki alanı, mahkemeyi yönlendirme etkisi altına alma, belli bir kamuoyu yaratma amacına yöneliktir. Biz bu haberlerin iftira, hakaret ve adil yargılamaya teşebbüs başlıkları altında Türk Ceza Yasasını ihlal ettiğini düşünüyoruz. Suç duyurumuz da bu yöndedir ve yarın Soma Cumhuriyet Savcılığına verilecektir. Davamız sona gelmiştir, Soma iş cinayetinin sorumlularının cezalandırılmasına buna yönelik her harekete karşı olacağız."

        CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de bazı basın ve yayın organları hakkında şikayetçi olacağını belirterek, şöyle konuştu:

        "Adalet ve Kalkınma Partisi elindeki tüm kiri, iktidar olduğu süre içinde tüm kanı yıkamak için bulduğu bir sabunu, bir şampuanı FETÖ şampuanını kullandı. Şimdi de Soma’daki sorumluluklarını ellerindeki kiri ve kanı FETÖ şampuanı ile yıkamak, Soma’ya sabotaj deyip kendilerini aklamak istiyorlar. Bunu Uludere için yaptılar, bunu Rus uçağının düşürülmesi için yaptılar, bunu Hrant Dink cinayeti için yaptılar, şimdi de burası için söylüyorlar. Buna karşı yarın Soma’da bir suç duyurusunda bulunacağız ve bu meselenin peşini bırakmayacağız."

        - Yöneticiler hakkında açılan dava

        Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığınca Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin de aralarında bulunduğu şirketlerin sahibi Alp Gürkan ile yöneticiler Mustafa Yiğit, Hayri Kebapçılar, Murat Bodur ve Haluk Evinç hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçlarından açılan davanın, devam eden ana davayla birleştirilmesi istenmişti.

        Hazırlanan iddianamede sanıkların, bu suçtan 3 yıldan 22 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

        Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili Akhisar Sulh Ceza Mahkemesinde açılan davada, eski Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Maden Projelendirme ve Etüt Müdürü Hayri Kebapçılar ile Soma Bölge Müdürü Haluk Evinç hakkındaki takipsizlik kararlarının kaldırılmasına ilişkin 5 Eylül 2016'da alınan karar, dava dosyasına konulmuştu.

        - Olay

        Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte, 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi kurtarılmıştı.

        Açılan davada tutuklu 6 sanık ile 5'inci duruşma sonunda tutuksuz yargılanmalarına karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın, "olası kasıtla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

        Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken, bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri iddiasıyla aynı aralıktaki cezanın üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler