Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GÜMÜŞHANE (AA) - Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, "Biz cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle diyoruz ki artık bu ülkede kardeşi kardeşe kırdıran, milletin iradesine baskı uygulayan, darbelerle ekonomileri alt üst eden istikrarsız hükümetler bir daha olmasın." dedi.

        İlim Yayma Cemiyeti, İHH, Birlik Vakfı, TÜGVA ve Cihannüma İl Temsilciliği iş birliğinde Atatürk Kültür Merkezi’nde "Neden Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Olmalı? Ekonomik, Siyasal ve Sosyal Gerçekler" konulu konferans düzenlendi.

        Konferansta konuşma yapan Yavilioğlu, mevcut anayasanın bir darbe anayasası olarak nitelendirildiğini söyledi.

        Darbeleri araştırma komisyonunda uzun süre çalıştığını anlatan Yavilioğlu, "Anayasa değişikliğinden sonra 1982 darbe anayasasının değişmesi için bir kapı aralanır. Böyle bir durumla karşınızdayız. Darbelerin bu topraklarda ne anlama geldiğini, milletin iradesine nasıl müdahale edildiğini dönem dönem gelişen Türkiye’nin önünü almak için nasıl müdahaleler edildiğini bize açık şekilde gösteriyor." dedi.

        Yavilioğlu, "1961 ve 1982’de Cumhurbaşkanlığı makamı öyle kurgulandı ki seçilmiş hükümetler iktidara geldiğinde onların iktidarını en az onlar kadar paylaşacak güç verildi. Aynı zamanda bu cumhurbaşkanlığının halkın seçemeyeceği, halkın iradesiyle belirlenemeyeceği bir sistematik oluştu. Halkın seçebileceği bir cumhurbaşkanı olduğunda, böyle bir ihtimal ortaya çıktığında 2007’de olduğu gibi 367 krizleri gibi ayrı müdahaleler yapıldı.” dedi.

        Yavilioğlu, “Cumhurbaşkanlığı sistemiyle, bizim irademize mecliste ve meclis dışında, bizim isteğimiz dışında başka bir şekilde müdahale eden bu vesayet odaklarının bir daha müdahale edemeyeceği bir sistem kurulması isteniliyor." ifadelerini kullandı.

        Türkiye'de siyasal istikrarın en önemli unsur olduğunu aktaran Yavilioğlu, "Biz cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle diyoruz ki artık bu ülkede kardeşi kardeşe kırdıran, milletin iradesine baskı uygulayan, darbelerle ekonomileri alt üst eden istikrarsız hükümetler bir daha olmasın. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi tek başına hükümet çıkaracak bir sistemdir.” diye konuştu.

        - "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi istikrar demektir"

        Yavilioğlu, AK Parti hükümeti döneminde 15 yılda siyasal sistemde çok ciddi dönüşümler yaşandığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Cumhurbaşkanı hükümet sistemi olduğunda dışardakiler içeriye müdahale edemeyecekler. İster istemez tek parti hükümeti olacak ve istikrarlı olacak. Elde ettiğimiz bütün özgürlükler, ekonomik kazanımlar korunmuş olacak. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi istikrar demektir. Cumhurbaşkanı ve başbakanının ayrı ayrı yasama, yürütme görevlerinin olmasının yerine ikisi tek elde toplansın diyoruz. Rejim değişikliği yapılıyor deniliyor. Böyle bir şey asla söz konusu değil ve olamaz. Türkiye’nin yapısı demokrasi ekseninde cumhuriyettir. Türkiye Cumhuriyeti, milleti ve ülkesiyle bölünmez, üniter bir devlettir ve bu vasfı asla tartışma konusu değildir. Türkiye’nin rejimi cumhuriyettir ve asla tartışma konusu değildir. Cumhurbaşkanını da milletvekillerini de siz seçeceksiniz”

        Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin, siyasal ve sosyal sebepleri olduğunun altını çizen Yavilioğlu, "Mevcut sistem istikrar üretmemiştir. 24 günlük hükümetimiz var bu ülkede. Cumhurbaşkanlığı sisteminde 5 yıl süreyle kesintisiz icraat yapılacak. Bir ülkede demokrasinin can suyudur siyasi partiler. 15 Temmuz’da bu halk güçlü liderine ve kendisinin seçtiği tek partiye canı pahasına, tankların altına yatarak, üstüne çıkarak sahip çıktı. Allah bu milletten razı olsun. Kendi hükümetini, partisini yedirmedi.” şeklinde konuştu.

        Konferansı, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram, Belediye Başkan Vekili Şükriye Karabulut Orhan ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar izledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gümüşhane haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gümüşhane Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler