Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Etimesgut'taki Özel Hava Alay Komutanlığının 27 personeli hakkında açılan davada bazı sanık avukatları, başka bir davanın sanığı olan eski Özel Kuvvetler Harekat Şube Müdürü Albay Ümit Bak'ın duruşmada "tanık" olarak dinlenmesini, Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı'nın beyanının ise dosyaya eklenmesini istedi.

        Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesindeki duruşma salonunda görülen davada sanık savunmalarının alınmasının ardından Kıdemli Başçavuş Murat Hanay ile Üstçavuş İlker Karataş, "tanık" sıfatıyla ifade verdi.

        Hanay, 15 Temmuz'da mesaiden çıktıktan sonra eve geçtiğini belirterek, "Alarm olduğuna dair bana bilgi verilmedi." dedi.

        Karataş ise darbe girişimi gecesi evinde olduğunu, o akşam sanıklardan Fatih Ceylan ile telefonda görüştüğünü, Ceylan'ın "Beni acil birliğe çağırdılar." dediğini, darbe girişimini televizyonlardan öğrendiğini ifade etti.

        Karataş, Mahkeme Başkanı Zikrullah Özbağ tarafından, soruşturma aşamasında alınan beyanının anımsatılması üzerine, 10 Temmuz 2016'da nizamiyede nöbetçi astsubay olduğunu belirtti. O günkü nöbetçi amir Halit Kabil'in kendisini iki kişinin ziyaret edeceğini söylediğini bildiren Karataş, "Kameradan, misafirlerinin geldiğini gördü. Bana, 'Kapıyı aç, gelsinler.' dedi. Misafirleri kendisi aldığı için kayıt yapamadım. 'Kayıt yapalım mı?' diye sorunca, 'Gerek yok, arkadaşlarım.' dedi. Gelenler pilot kıyafetliydi." diye konuştu.

        Söz alan tutuklu sanık Kabil, iki kişinin kendisini ziyaret ettiğini belirtti ancak gelenlerin bilgilerinin kaydedilmemesini söylemediğini öne sürdü.

        Karataş, aynı akşam Yüzbaşı Halil İbrahim Cengiz'in de saat 17.17'de Kabil'i ziyarete geldiğini, yanında eşi ve çocuklarının da bulunduğunu, Cengiz'in kimliğini bıraktığını, kendisinin de kaydı aldığını anlattı.

        - Savcı, tutuklulukların devamını istedi

        Tanıkların dinlenmesinin ardından beyanı sorulan Cumhuriyet Savcısı Hamza Yokuş, daha önce yazılan müzekkerelerin cevabının beklenmesini, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamını istedi.

        Duruşmada daha sonra avukatlarının beyanlarına geçildi.

        Sanıklardan, suç tarihinde albay rütbesiyle Alay Komutan Yardımcılığı yapan Ahmet Balaban'ın avukatı Hakan Yıldırım, Semih Terzi'nin öldürüldüğü Gölbaşı'ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davanın sanığı eski Özel Kuvvetler Harekat Şube Müdürü Albay Ümit Bak'ın "tanık" olarak dinlenmesini, Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı ve darbeci Tuğgeneral Semih Terzi ile Diyarbakır'dan Ankara'ya gelen timdekilerin ifadesinin de dosyaya eklenmesini istedi.

        Yıldırım, müvekkilinin, Alay Komutanı Albay Ümit Tatan'ın alıkonulmasında dahlinin olmadığını, bütün gece silahsız olduğunu savundu ve tahliye talebinde bulundu.

        Sanıklardan Halit Kabil'in avukatı Utku Coşkuner Sakarya da mahkemenin, diğer tanıkları huzurda dinlemesini talep etti.

        Sakarya, darbe girişimi sırasında, Gölbaşı'ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığında meydana gelen eylemlere ilişkin dava ile bu dava arasında hukuki ve fiili bağlantı olduğunu savunarak, davaların birleştirilmesini istedi.

        Müvekkilinin emirleri yerine getirdiğini iddia eden Sakarya, "Ömer Halisdemir'in yerinde müvekkilim bulunsaydı, o da aynı şeyi yapacaktı. Halisdemir gibi bizim müvekkillerimiz de emirleri yerine getirmişlerdir." dedi.

        Sanıklardan Dursun Varlı'nın avukatı Dilek Aras da müvekkilinin Şah Fırat Operasyonu'nda görev aldığını bildirerek, "Orada da yine Ümit Tatan'ın talimatıyla kalkış yapmışlardır. Suç tarihinde de verilen talimatları yerine getirmiştir." diye konuştu.

        Aras, Zekai Aksakallı ve Ümit Bak'ın diyeceklerinin çok önemli olduğunu ifade ederek, bu isimlerin beyanlarının dosyaya kazandırılmasını istedi.

        Duruşmada sanıkların tutukluluk halleriyle ilgili itirazlarını dile getiren diğer avukatlar da sanıkların tahliyesine, bu mümkün olmadığı takdirde ise adli kontrolle serbest bırakılmasına karar verilmesini istedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler