Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KARS (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan "Doğu ile Batı arasındaki gelişmişlik farkını önemli derecede azalttık ama henüz istenilen düzeyde değil. Gelişmişlik farklarını ciddi ölçüde azalttık, yeterli mi yeterli değil. Artık 'bu bölge geri kalmıştır' ifadesini bizim ajandamızdan bizim defterden çıkartmak istiyoruz." dedi.

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Bakan Elvan, Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Cazibe Merkezleri Programı Tanıtım Toplantısı"nda yatırımcı iş adamları ile bir araya geldi.

        Bakan Elvan, burada yaptığı konuşmada, Orta Asya ile Kafkaslar'a açılan kapı konumundaki Kars'ın Türkiye'nin en önemli kavşak noktalarından biri olduğunu ifade etti.

        Yatırım kapsamında Kars'ın yüksek potansiyele sahip olduğunu belirten Elvan, "Kars, çok yüksek potansiyeli olan ancak bugüne kadar bu potansiyeli yeterince değerlendiremediğimiz bir ilimiz. Aslında AK Parti hükümetleriyle yerel ve bölgesel kalkınma alanında çok önemli değişimler yaşandı, çok önemli gelişimler sağlandı." diye konuştu.

        Elvan, AK Parti ile yatırımların yapıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

        "2002 dönemi öncesine bakarsak yerel ve bölgesel kalkınma alanında hemen hemen ciddi bir faaliyetinin olmadığını görüyoruz ama AK Parti hükümetleriyle kalkınma ajanslarımızı, bölge kalkınma idarelerimizi kurduk yine SODES, KÖYDES gibi çok önemli programları hayata geçirdik. Özellikle Doğu'daki en temel sorunlardan bir tanesi nitelikli insan altyapının olmaması. İkincisi ise kurumlarımızın kapasitelerinin yeterince geliştirilememesiydi. İşte Kalkınma Ajansımız başta olmak üzere yerel düzeyde inşa etmiş olduğumuz kurumlarımız yine merkezi düzeyde Kalkınma Bakanlığında yapılmış olan ve yapılandırma içerisinde olan yeni birimler bölgesel ve yerel kalkınmaya yönelik önemli faaliyetlerde bulundular. İnsan kaynaklarımızın geliştirilmesi, proje üretilmesi ve bu projelerin hayata geçirilmesi sivil toplum kuruluşlarımızın daha da güçlendirilmesi adına çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi."

        - "Gelişmişlik farklarını ciddi ölçütte azalttık"

        Bölgede yatırımların arttığını ancak yetersiz olduğunu vurgulayan Elvan, "Başbakanımız Binali Yıldırım bizlere şöyle bir talimat verdi; 'kamu yatırımları, altyapı itibarıyla bölgede önemli gelişmeler sağlandı ama halen eksikliklerimiz var. Artık Doğu ile Batı arasındaki gelişmişlik farkını tamamıyla ortadan kaldıracak bir yaklaşımı ortaya koymalıyız' dedi. Aslında Doğu ile Batı arasındaki gelişmişlik farkını önemli derecede azalttık ama henüz istenilen düzeyde değil. Gelişmişlik farkları ciddi ölçütte azalttık, yeterli mi yeterli değil. Artık 'bu bölge geri kalmıştır' ifadesini bizim ajandamızdan bizim defterden çıkartmak istiyoruz. Buranın potansiyeli var mı var, yüksek bir rekabet gücüne sahip olabilir mi evet olabilir. Peki eksikliklerimize baktığımızda... Şu anda eksikliğimiz üçüncü sanayi altyapısının oluşamaması, üretim yapımı ihracatı kaldırabilecek altyapının daha da güçlendirilmesi. Geçmişte teşvik tedbirleri alındı mı alındı bu tedbirleri ortaya koyduk mu koyduk." ifadelerini kullandı.

        Elvan, cazibe merkezileri projesiyle yatırımın başında danışmanlık ve fizibilite aşamasında, arsa temini, bina yapımı, yatırım için kredi tahsisi gibi bütün süreçlerde yatırımcının yanında olduklarını söyledi.

        Bölgenin yatırımlarla şahlanacağını ifade eden Elvan, "Kars büyük bir potansiyele sahip, ciddi bir altyapısı var. Kars sanayide önemli bir noktaya gelecek. Kars terör ile anılacak bir il değil. Tarihe baktığımızda medeniyetler beşiği olan Kars kalkınmışlığıyla Kars'tır. Kars sanayisiyle, tarımıyla hayvancılığıyla ön plana çıkacak bir il olacak." dedi.

        - Cazibe merkezlerinin önemi

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da cazibe merkezlerinin önemine değinerek, "Özellikle bizim bölgemizin, ülkemizin geri kalan kısımlarıyla kalkınmışlık farkının giderilmesi, bölgede yatırımların yapılması, istihdamın sanayinin geliştirilmesi ve insanımızın yerinde ikametinin ne kadar önemli olduğu bir rapor ile vurgulanmış, Bakanlar Kuruluna sunulmuştur. Bu konuda sayın Başbakanımızın başta olmak üzere hükümetteki diğer kabine üyelerinin desteğini ile bu çalışmalar gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

        Kalkınma Bakanlığının bu konuda önemli çalışmalara imza attığını anımsatan Arslan, şunları kaydetti:

        "Başbakanımız Yıldırım 'geçmişte de teşvikler verildi ancak teşviklerin sürekli olması ve üretim aşamasında da desteklerin devam etmesi bu sürecin sağlıklı şekilde denetlenmesi, hayata geçirilmesi ve önemini vurgulamışlardı' ve yine 'bu sürecin başarıya erişmesi amacın hasıl olması için süreç içerisinde her ne katkı verilmesi, değişiklik yapılması gerekiyorsa biz hükümet olarak buna hazırız' demişlerdi, biz de aynı ifadeyi tekrarlıyoruz. Dolayısıyla istiyoruz bu boyutta, büyüklükte bir projenin başarılı olması bölgemizde istihdamın sağlanması bölgemizde yerine insanlarımızın yerinde ikamesinin de bilincinde olarak yatırımların yapılması ve buradan üretilecek ürünlerin de pazarlanabilmesi sadece ülkemiz içerisinde değil bulunduğumuz coğrafyada bize yakın ülkeler var oraları da pazar yerleri olarak belirleyerek orayı da hedef alarak inşallah biz kalkınmamızı sağlamış olacağız."

        Arslan, cazibe merkezlerine işaret ederek, "Kars merkezli olmak üzere Ardahan, Iğdır ve Ağrı'nın içerisinde olduğu SERKA bölgesi diyelim, bu bölgenin bundan (Cazibe Merkezi Projesi) ziyadesiyle yararlanmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

        Karayolları 18. Bölge Müdürlüğününü ziyaret eden Elvan ve Arslan daha sonra Ardahan'a hareket etti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kars haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kars Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler