Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, reel sektörün döviz borçlarında ciddi bir açık pozisyonu bulunduğunu belirterek, "İlave açık pozisyona yönelik makro ihtiyati tedbirler geliştireceğiz. Mart sonu itibarıyla bu düzenlemelerin uygulamaya hazır hale geleceğine inanıyoruz." dedi.

        Şimşek, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

        Şirketlerin döviz ile borçlanmasına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, Finansal İstikrar Komitesi olarak reel sektör kur riskinin yönetilmesinin artık çok ciddi bir konu olduğunu vurguladıklarını belirterek, en son yapılan toplantıda Merkez Bankası'nın bütün paydaşlarla bir çalıştay yapması ve akabinde martta yeni makro ihtiyati düzenleme ve tedbirlerin devreye sokulması kararını aldıklarını ifade etti.

        Şimşek, 2008 küresel ekonomik krizinin ardından bireylerin döviz cinsinden borçlanmasını yasakladıklarını hatırlatarak, "İyi ki yapmışız, yoksa şu an çok ciddi bir sorun ile karşı karşıya olurduk." ifadesini kullandı.

        Tüketici kredilerinde faizleri sabitlediklerini anımsatan Şimşek, şöyle konuştu:

        "Dolayısıyla biz aslında hane halkını, tüketiciyi, çok profesyonel olmayan, çok sofistike düşünmeyen kesimleri faiz riski ve kur riskine karşı korumaya almışız. Şirketlerde bunu aslında KOBİ'ler üzerinden, bir miktar üzerinden bir şeyler yapmaya çalışmıştık ama demek ki yeterli değil. Reel sektörün ciddi bir açık pozisyonu var. Bu mevcut açık pozisyon başlı başına bir sorun, onun yönetilmesi lazım ama bundan sonra birtakım koşullar çerçevesinde ilave açık pozisyona izin vermemeye çalışacağız. Diyelim ki sizin hiç döviz geliriniz yok, sizin döviz ile borçlanmanız için ya tamamen hedging getireceğiz, yani bir finansal koruma, sigortalama anlamında söylüyorum, yoksa yapamayacaksınız. Ya da kısmi ihracat, turizm, müteahhitlik geliriniz var, onun ötesindeki açık pozisyona bakacağız, oraya sınırlamalar getireceğiz. Ama şirketin çok ciddi döviz geliri var ya da profesyonel bir şekilde bu riski yönetmeye razı, ilave sigorta primleri ödeyip kendisini korumaya alabiliyorsa zaten sorun olmayacaktır. Burada biz oturacağız, ilave açık pozisyona yönelik makro ihtiyati tedbirler geliştireceğiz. Mart sonu itibarıyla bu düzenlemelerin uygulamaya hazır hale geleceğine inanıyoruz."

        -"Bankacılıkta denetim ve düzenlemede yapısal bir sıkıntı yok"

        Finans sektörüne yönelik sicil affı gibi yeni düzenlemelerin, bankacılık sisteminin sağlamlığının sorgulanmasına yol açacağına ilişkin eleştirilerin sorulması üzerine Şimşek, BDDK'nın bankaları, sermaye yeterliliği, aktif kalitesi, risk yönetimi gibi bütün hususlarda çok yakından takip ettiğini belirtti.

        Şimşek, bir sıkıntı çıkması durumunda kurumun gerekli uyarıyı yaptığını ve tedbirleri aldığını vurgulayarak, "90'lı yıllarda olduğu gibi bankacılıkta denetim ve düzenlemede yapısal bir sıkıntı yok." dedi.

        Bazı sektörlerde kredilerin taksitlendirilmesi ve yapılandırılmasının önünü açtıklarına dikkati çeken Şimşek, bunu mevcut sıkıntıların geçici olacağına inanarak gerçekleştirdiklerini söyledi. Şimşek, şunlar kaydetti:

        "Türkiye'nin nisan sonrası güçlü bir toparlanmaya gireceği varsayımı ile, tekrar hızlı bir ivme kazanacağını düşünerek söylüyorum, bankacılık sektörünün zaten sermaye yeterlilik oranı son derece yüksek, bu tür geçici şokları çok rahat bir şekilde karşılayabilir. Bizim düzenlemelerimiz sağlıklı, bunu Basel Komitesi çok net bir şekilde ortaya koydu. Sicil affı bir talepti, yerine getirildi ama bankaların ellerinde bütün veriler var. O verileri yok etmiyorlar ki o risk değerlendirmesini sağlıklı bir şekilde yapıyorlar, yapacaklar. Zimmet konusu, başka bir yerde bizdekine benzer bir düzenleme yoktu, o dönemin şartları onu gerektiriyordu, bu şu anlama gelmiyor; 'Gelişigüzel kredilerin verilebileceği, risk yönetiminin bir kenara bırakılacağı', böyle bir şey asla söz konusu değil, olamaz. Dolayısıyla kamu ve özel sektör bankalarında BDDK'nın güçlü bir şekilde Türkiye'nin kazanımlarını koruması gerekiyor. Bu konuda en ufak bir tereddüt oluşmaması lazım. Bu dönemin geçici olacağını düşünerek, gerek turizmde gerek ekonomideki toparlanma bankacılık ve reel sektöre de olumlu yansıyacak."

        -"Biz rekabete inanıyoruz"

        Şimşek, Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) sağlanan avantajlara yönelik eleştirileri de değerlendirerek, "Fonun kendisinin birtakım avantajlara sahip olması ayrı bir şeydir. Fon kapsamında faaliyet gösteren firmaların rekabet gibi birtakım hususlarda imtiyazlı hale getirilmesi ayrı bir şeydir. Biz böyle bir şeyi öngörmedik. Buna ciddi bir şekilde bakacağız. Biz rekabete inanıyoruz." şeklinde konuştu.

        Rekabetin olmadığı bir yerde tüketicinin cezalandırıldığını dile getiren Şimşek, "Fonun içindeki şirketlere rekabet normlarından imtiyaz sağlanması bizim hiçbir zaman düşünmediğimiz bir konu" dedi.

        (Bitti)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler