Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERSİN (AA) - Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezinden Mersin'in Silifke ilçesinde, ilk defa 2009 yılında bir dönümlük alanda uygulanan topraksız tarımla üretilen çilek hasadı, normal üretimden elde edilen hasadı katladı.

        Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Özmen, 2009'da bir dönümlük arazide ilk defa uygulanan topraksız tarımla çilek üretiminin giderek yaygınlaştığını ve bu yıl 60 dönümlük arazide üretim yapıldığını söyledi.

        Yaklaşık 1 dönümlük açık alanda normal şekillerde üretilen çilekten 4 ton verim elde edilirken topraksız tarımla bu verimin iki katından fazla çıktığını paylaşan Özmen, şöyle devam etti:

        "Normal üretimde bir dönümden 4 ton çilek hasadı yapılırken topraksız tarımla üretimde ise bir dönümlük arazide 10 tona kadar verim alınabiliyor. Bu da çiftçiye daha çok kazandırıyor. Burada kesinlikle toprak kullanmıyoruz. Kurduğumuz seramızda kokopit denilen Hindistan cevizinin liflerinden elde edilmiş ham maddeyi satın alarak onun içerisinde çilek yetiştiriyoruz. Bu ürünün beslemesine dikkat edildiği taktirde toprak kültüründen herhangi bir farkı yok. Bu yöntemle, daha az alandan daha çok ürün elde edilebiliyor."

        Özmen, toprakta bulunan hastalıklı etmenlerden uzakta yetiştiricilik yapıldığından bitkilerin daha sağlıklı olduğunu ve daha az gübre ve işçilik harcandığını paylaştı.

        Üretimlerde verim alınması üzerine 4 ay olan hasat döneminin de 8 aya çıktığını vurgulayan Özmen, normal üretime göre topraksız tarımla daha az alandan daha çok ürün elde edildiğinin altını çizdi.

        Özmen, bu yıl ilçe genelinde 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının yapılmasını planladıklarını sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler