Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ADANA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Önümüzdeki dönemde büyümedeki ivme yukarı olacak, enflasyon bir nebze yukarı gitse bile tekrar yıl sonunda aşağıya gelen bir trendi izleyecek." dedi.

        Ağbal, Adana Sanayi Odasında (ADASO) tarafından düzenlenen İstihdam ve Üretimin Desteklenmesine Yönelik Yeni Düzenlemeler Toplantısı'nda, son bir yılda ekonomiyle ilgili aldıkları kararları süratle uyguladıklarını ancak zaman zaman detaylarını gerekli ölçüde paylaşmadıkları için bir süredir sanayi odalarında bu toplantıları yaptıklarını söyledi.

        Büyüme oranlarının 3 aylık, 6 aylık, yıllık olarak açıklandığını ancak uzun vadeli büyüme trendinin önemli olduğunu belirten Bakan Ağbal, küresel kriz öncesi ve sonrası dönemde ülkelerin büyüme oranlarında farklılıklar bulunduğunu, küresel krizden sonra dünyada genel anlamda büyüme oranlarında bir yavaşlama gerçekleştiğini anlattı.

        Ağbal, Türkiye'nin de bu açıdan farklı bir durumla karşı karşıya olmadığını ama TÜİK'in son açıkladığı verilere bakılacak olduğunda küresel krizin bütün olumsuzluklarına rağmen Türkiye ekonomisinin bu dönemde yüzde 6,8 ortalama büyümeyi yakaladığını dile getirdi. Bunun hem gelişmekte olan ülkeler içinde hem de AB bölgesine bakıldığında her şeye rağmen önemli ve yüksek bir oran olduğuna işaret eden Ağbal, şöyle devam etti:

        "Dolayısıyla büyüme oranları bakımından Türkiye son 7 yıldır ortalamada böyle bir oran elde etmiş durumda. Bence bu da son derece önemli. Ama tabii ki son dönemde karşı karşıya kaldığımız gerek içerden sıkıntılar gerekse dışardan sıkıntılar bu büyüme oranlarını bir nebze aşağıya çekti ama ben inanıyorum ki bunu, inşallah referandum sonrası dönemde siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla büyüme oranları tekrar yukarı yönlü olacak. Özellikle yatırım tarafında önemli gelişmeler olduğuna inanıyoruz. Genel olarak ekonomide büyüme oranları itibariyle geçmiş 7 yılda iyi bir ortalama büyüme oranı elde ettiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. İstihdam cephesinde çok önemli kazanımlar elde ettiğimizi söyleyebilirim. "

        - 7 milyon ilave istihdam

        Bakan Ağbal, küresel kriz sonrası dönemde istihdamdaki gelişmeleri değerlendirerek "Her ne kadar son dönemde işsizlikte bir miktar artış meydana geldiyse de bugün AB bölgesi, daha yeni yeni küresel kriz öncesi istihdam rakamlarına ulaşmışken, Türkiye o döneme göre yaklaşık 7 milyon insana ilave istihdam sağlamış. Son dönemde enflasyon işsizlikte bir nebze beklemediğimiz ve istemediğimiz gelişmeler olsa da inanıyorum ki önümüzdeki dönemde özellikle 2017'nin ikinci yarısından itibaren çok daha iyi ve olumlu gelişmeler olacak." değerlendirmesinde bulundu.

        "Özellikle 2016 son çeyreğinde arka arkaya aldığımız kararlardan sonra ekonomide farklı cephelerde olumlu gelişmeleri de hep beraber görüyoruz." diyen Ağbal, "Önümüzdeki dönemde büyümedeki ivme yukarı olacak, enflasyon bir nebze yukarı gitse bile tekrar yıl sonunda aşağıya gelen bir trendi izleyecek. İşsizlik oranlarında son çeyrekten itibaren bir artış görüyoruz. Ama özellikle yatırım ve üretim cephesinde ortaya çıkan olumlu gelişmeler inşallah tekrar işsizlik oranlarını aşağıya doğru çekecek." ifadelerini kullandı.

        Ağbal, son bir yılda yatırıma destek olacak çok sayıda programı ortaya koyduklarını, yatırıma, üretime, ihracata güçlü destekler verdiklerini, istihdama destek vermek için yeni vergi kolaylıkları getirdiklerini, işletmelerin finansman erişimi ve daha fazla finansman kullanmaları noktasında önemli imkanlar sunduklarını vurguladı.

        - Süper teşvik

        Üretici için mevcut teşvik sistemini etkinleştirdiklerini, bu yıl imalat sektöründe yapılacak yatırımlara ilave teşvik getirdiklerini, teşvik belgeli yatırımlar üzerinde vergisel yükleri düşürdüklerini belirten Ağbal, yerli üretim olabilecek ürünlerde ve yerli üretime artıracak sektörlerde, stratejik gördükleri alanlarda çok daha yüksek oranlarda teşvik vermek için son olarak iddialı bir şekilde "süper teşvik" uygulamasını devreye soktuklarını anımsattı.

        Ağbal, bu uygulamanın özellikle büyük ölçekli yatırımlarda çok ciddi anlamda destek içerdiğine işaret ederek, süper teşvikle işletmelere 10 yıl kurumlar vergisi indirimi getirdiklerini, gümrük vergisi muafiyeti, 10 yıl gelir vergisi stopaj istisnası, işverene sigorta primi desteği, 10 yıl yüzde 50 enerji desteği, 5 yıl asgari ücretin 20 katı nitelikli personel ücreti desteği gibi destekler verdiklerini anlattı.

        Üretim ve ihracat desteği için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) birleşmesine vergi indirimi desteği verdiklerini aktaran Ağbal, Ar-Ge'ye verdikleri destekleri tasarım faaliyetlerine de uygulama kararı aldıklarını dile getirdi.

        - Beyaz eşya ve mobilyada ÖTV indirimi

        Bakan Ağbal, ekonomideki yavaşlamaya karşı 3 ay süreyle özellikle herkesi geniş halk kitleleri ilgilendiren beyaz eşyada ÖTV'yi kaldırdıklarını, mobilyada yüzde 18 olan ÖTV'yi yüzde 8'e düşürdüklerini hatırlattı.

        Bu iki sektörü, birçok sektörü de etkilemesi bakımından önemli gördüklerini belirten Ağbal, "Bu sektörlerde yapmış olduğumuz vergi indirimleri de gerçekten ilk andan itibaren piyasalarda bir canlanma alışverişte bir hızlanma getirdi. Hanımlar memnun, küçük ev aletleri başta olmak üzere yenilemeye başladılar. Doğru mu hanımlar? Yani baharla başlayacak alışveriş sezonunu kışa çektik. Herkes alışverişe çıkmış diye duyuyoruz. Bu iyi bir şey. " ifadesini kullandı.

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler