Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERSİN (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, başta Tarsus olmak üzere Mersin'in tarihi ve kültürüyle inanılmaz öneme sahip olduğunu belirterek "Binlerce yılık geçmişi olan ve arkeolojik açından da mutlaka yapılması gereken çok iş olduğunu düşünüyorum." dedi.

        Elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Mersin Yeni Arkeoloji Müzesi inşaatında incelemelerde bulundu. Bakan Elvan, incelemenin ardından ayrılırken Avcı, AK Parti Yenişehir İlçe Başkanlığı'nın Mersin Marina'daki Atatürk Resim Sergisi'nin açılışını yaptı ve sergiyi gezdi.

        Daha sonra Bakanlar Elvan ve Avcı, Boğaziçi Üniversitesi Tarsus Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi açılışına katıldı.

        Elvan, burada yaptığı konuşmada, açılışını yaptıkları merkezin Tarsus'un tarihi ve kültürü için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Gözlükule kazılarında emeği olan tüm yetkililere teşekkür eden Elvan, şöyle konuştu:

        "Ben bu kadar beklemiyordum. Eski çırçır fabrikasının böyle bir mekana dönüşeceğini düşünmüyordum. Ama şunu biliyorum Boğaziçi Üniversitesi yaptığı işin en güzelini yapar. Sadece burası için söylemiyorum. Gerçekten nitelikli, vasıflı işleri yaptığını bundan sonraki işlerde de çok güzel işler yapacağını biliyorum. Çukurova'nın bir milletvekili, bakanı olarak biz sizin arkanızdayız. Başta Tarsus olmak üzere Mersin tarihi ve kültürüyle inanılmaz bir yere sahip. Binlerce yılık geçmişi olan ve arkeolojik açından da mutlaka yapılması gereken çok iş olduğunu düşünüyorum. Kalkınma Bakanlığı olarak sizlere her türlü desteği vermeye hazırız."

        - "Cumhuriyet Döneminde resmen izin verilerek başlatılan 3 kazıdan biri"

        Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da yapılan merkezi görünce çok mutlu olduğunu ifade etti. Boğaziçi Üniversitesine ilk tahsisini sağlayan dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay'a teşekkür eden Avcı, şunları söyledi:

        "Buranın 6 rektör dönemini gördüğünü söylediler. 6 rektör 9 bakan görmüş. Hatta ilk buranın tescilinden itibaren sayarsak 15'e yakın bakan görmüş. Gözlükule, Cumhuriyet Dönemi'nde resmen izin verilerek başlatılmış 3 kazıdan 1 tanesi. Diğerleri Alacahöyük ve Troya. Ne kadar önemli kazı alanından söz ediyoruz. Buranın gerçekten hak ettiği ölçüde tanınmadığını biz bizzat yaşayarak gördük."

        Elvan ve Avcı, daha sonra kazılarda çıkarılan eserlerin bulunduğu depoyu gezip merkezin açılışını yaptı.

        Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, daha sonra Ankara'ya gitmek üzere Adana'ya hareket etti.

        - Elvan'dan Tarsus Belediye Başkanı Can'a ziyaret

        Elvan ise Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can'ı makamında ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Elvan, Tarsus'un tarihi, kültürel mirası ve sanayi kültürüyle Türkiye'nin ender yerleşim yerlerinden olduğunu belirtti.

        Tarsus'un kültürel zenginliklerinin bir an evvel ortaya çıkarılması ve Tarsus'un turizm anlamında önemli bir merkez olmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Elvan, "Tarsus aslında Türkiye'de geçmişe bakıldığında sanayi kültürü olan ender merkezlerden bir tanesi. Birkaç yüzyıllık sanayi geçmişi olan bir yerleşim yerimiz." dedi.

        Elvan, daha sonra ilçeye yapılan ve yapılacak yatırımlar hakkında bilgiler verdi.

        Tarsus Belediye Başkanı Can da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Bakan Elvan'a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler