Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğiyle Türkiye'de "CHP'nin dediği gibi" rejimin değişmeyeceğini, yürütmenin ortadan kalkmayacağını belirterek, "Anayasa değişikliğine ve cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıkan gafiller ha bire bir şeyler söylüyorlar ama hep yanlış söylüyor, ne yazık ki yalan söylüyorlar." dedi.

        Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda, yapımı tamamlanarak hizmete alınan eserlerin toplu açılış törenine katıldı.

        Suriye'deki sıkıntılar sona erdiğinde bu ilin çok daha büyük bir atılımın içine gireceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdiden hazırlığınızı yapın. Güzel günler, sizleri, bizleri bekliyor." ifadesini kullandı.

        Türkiye'nin istiklal ve istikbal mücadelesinde yeni bir yol ayrımında olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

        "Uzun bir geçmişi olan yönetim sistemi arayışlarımızda, reform mahiyetinde bir yeniliğe gidiyoruz. Yürütme, yasama ve yargı organlarının görevlerini yeniden tanımlayarak, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiyoruz. Bu sistemin ilk adımını 2007 anayasa değişikliğinde atmıştık. İkinci adım, 2014 yılında şahsımın doğrudan halkımın oyuyla cumhurbaşkanı olarak seçilmesiydi. Şimdi 16 Nisan'da halk oyuna sunulacak anayasa değişikliğiyle bu reformun nihai adımını atıyoruz. Hazır mıyız? Durmak yok. Eyvallah...

        Meclis, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin gayretiyle üzerine düşeni yaptı. Huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Şimdi sıra kimde? Şimdi sıra, millette, milli iradede. Hazır mıyız? İşte, biz de bu referandum sürecinde halk oylamasında milletimizin tercihini en sağlıklı şekilde yapması için gayret gösteriyoruz. Onun için bugün buradayız. Türkiye, demokrasiyle yönetilen bir ülkedir. Elbette herkes tercihinde hürdür ama milletimizin her bir ferdinin yaptığı tercihin sonuçlarını bilmek de hakkıdır. Bunun için, toplu açılış törenlerini bu aradan çıkarmak suretiyle şehirlerimizi geziyor, hem hasret gideriyor hem de milletimize hakikatleri anlatıyoruz."

        Erdoğan, anayasa değişikliği konusunda yanlış bilgilerin yayılmaya çalışıldığını aktararak, "Hani işin aslını bilmesek, biz bile tereddüde kapılacağız ve 'Ne oluyor' diyeceğiz. " dedi.

        - "Cumhuriyetimizin son asırdaki en büyük kazanımı 16 Nisan olacak"

        Bir Gaziantep türküsündeki "Gafil, gezme şaşkın, bir gün ölürsün / Dünya kadar malın olsa ne fayda / Söyleyen dillerin söylemez olur / Bülbül gibi dilin olsa ne fayda" dizelerini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

        "Anayasa değişikliğine ve cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıkan gafiller, ha bire bir şeyler söylüyorlar ama hep yanlış söylüyor, ne yazık ki yalan söylüyorlar. Şimdi, burada sizlere anayasa değişikliğiyle ilgili yeni yönetim sistemine olduğunu ana hatlarıyla, özet olarak anlatmak istiyorum. Şayet, hala kafasında soru işaretleri olanlar varsa, bunları dinledikten sonra inanıyorum ki tercihi kesinleşecektir.

        Her şeyden önce Türkiye'de CHP'nin dediği gibi rejim değişmiyor. Yürütme ortadan kakmıyor, Meclis kapanmıyor, yargı etkisiz hale getirilmiyor. Cumhuriyetimizin son asırdaki en büyük kazanımı inşallah 16 Nisan olacak. Demokrasiyi zayıflatmak şöyle dursun, güçlendiriyoruz. Nasıl mı? Ülkeyi yönetecek cumhurbaşkanını seçme yetkisini, tüm aracıları çıkartıp doğrudan millette veriyoruz. Bunun için yeni sistemin adı cumhurbaşkanı sistemi veya cumhurbaşkanı hükümet sistemidir. Millet, yetki ve sorumluluğu kime verdiğini bilecek ki, gerektiğinde gelsin yakasına yapışsın."

        Anayasa değişikliğiyle, yürütme, yasama ve yargı organları arasındaki ilişkilerin yeniden tanımlanacağını ve herkesin işiyle meşgul olmasının sağlanacağını anlatan Erdoğan, "mevcut durumda yürütme ve yasamanın aslında aynı partinin, aynı kadronun kontrolü altında" olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni sistemde ise yürütmeyi temsil eden cumhurbaşkanı ayrı seçiliyor, Meclis'i oluşturan milletvekilleri ayrı seçiliyor. Ama özelliği şu, aynı günde seçiliyor. Cumhurbaşkanı hükümeti kuracak, üst düzey bürokratları atayacak, kararnamelerle ülkeyi yönetecek. Buna karşılık Meclis'teki milletvekilleri de kanunları çıkaracak, Cumhurbaşkanını denetleyecek." değerlendirmesini yaptı.

        - "Bir kişinin istediği kadar cumhurbaşkanı olma imkanı yok"

        Mevcut sistemde cumhurbaşkanının "vatana ihanet" dışında yargılanabilmesinin mümkün olmadığının altını çizen Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

        "Şimdi hem meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla meclisin bilgi edinme ve denetleme yetkisi güçlendiriliyor. Hem de cumhurbaşkanının yaptığı tüm işlerden dolayı yargılanabilmesinin yolu açılıyor.

        Cumhurbaşkanı ve Meclis'ten hangisi isterse seçimleri birlikte yapabilir. Yani cumhurbaşkanı seçimlere gidebilir mi? Gider, gider ama seçime gittiği zaman kendisi de ne yapar? Onun da süresi dolar, o da yeniden seçilmek durumundadır. Hem milletvekili seçimi hem cumhurbaşkanlığı seçimi aynı anda yapılır. Öyle bir kişinin istediği kadar cumhurbaşkanı olma imkanı da yok. En fazla iki dönem yani 10 yıl görev yapabiliyor. Değişimin, yenilenmenin önünü tıkamaya kimsenin hakkı yok."

        Erdoğan, cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisini kesmesini öngören mevcut sistemin "gerçekçi ve doğru olmayan bir yöntem" olduğu değerlendirmesini yaparak, yeni sistemde bundan da vazgeçildiğini bildirdi.

        Sıkıyönetim uygulamasının da kaldırılacağını dile getiren Erdoğan, bunun yerine gerektiğinde olağanüstü hal imkanı getirileceğini belirtti.

        Erdoğan, şunları kaydetti:

        "Yasama yetkisi Meclisin olduğu için, cumhurbaşkanının kararname yayımladığı bir konuda eğer kanun çıkartılırsa, kararname kendiliğinden hükümsüz hale geliyor. Cumhurbaşkanı, sadece bütçe kanunu teklif edebiliyor. Onun dışındaki tüm yasama yetkisi kime ait? Milletvekillerine ait. Utanmadan, sıkılmadan çıkıyorlar ve 'Meclis artık kalkıyor' diyorlar. Bunların yalanlarından bıktık."

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler