Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediyesinin, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1919 yılında Samsun'dan Amasya'ya yaptığı yolculuk güzergahındaki yapıları onarıp güzergahta nostaljik tur düzenleyeceği bildirildi.

        Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, 16 kişilik ekiple yürütülen çalışmalar sonucu Atatürk'ün Samsun'dan Amasya'ya gittiği güzergah gün ışığına çıkarıldı. Turizme kazandırılacak Kurtuluş Yolu Projesi kapsamında Atatürk'ün yolculuk sırasında neler yaşadığı ve kimlerle sohbet ettiği de belirlendi.

        Yol güzergahında bulunan Çamlıhan, Susuz Han, Topalhan, İkizhan ve Çakallı Han tarihe uygun şekilde onarılarak, daha sonra burada nostaljik turlar düzenlenecek.

        Proje hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, saha çalışmaları tamamlandığında insanların 1919 Samsun'una geri döneceğini belirtti.

        Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'dan Amasya'ya yaptığı milli mücadelenin ilk yolculuğunu yeniden yaşatacaklarını anlatan Albayrak, "Büyükşehir Belediyesi olarak projeye önem veriyoruz. Arkadaşlarımız tarihi dokuyu yansıtmak için o dönemlerden kalan eserleri ve objeleri toplamaya başladı. Köyleri tek tek dolaşıp o günlere ait farklı ve özel ne varsa toplayıp bunları müzelerde sergileyeceğiz. Proje tamamlandığında insanlarımız Atatürk'ün bu meşakkatli ilk yolculuğuna çıkarak milli kurtuluş ruhunu hissedecek." ifadesini kullandı.

        Turistlerin bu güzergaha girdiklerinde hiç sıkılmadan, belirli noktalarda ihtiyaçlarını karşılayarak Atatürk'ün yolunu takip edeceğini aktaran Albayrak, şunları kaydetti:

        "Bu nostalji içinde bilgilenip 1919 Mayıs'ını yeniden yaşayacaklar. Kısacası Kurtuluş Yolu, turizm amaçlı içi dolu dolu tarihi bir yol olacak. Bunun için dış dokusu özelliğini yitirmiş binaların dış cephelerini iyileştireceğiz. Sıvasız, boyasız evleri küçük rötuşlarla o dokuya uygun hale getireceğiz. Binaları günümüze uyarlayacağız. Gerekirse tescilleyeceğiz. Çünkü korunması bunlar gereken güzel binalar. Binaları onarıp gelecek nesillere aktaracağız."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Samsun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Samsun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler