Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya’nın S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin yürüttüğü görüşmelere ilişkin, "S-400 (hava savunma sistemi) ile ilgili görüşmelerimiz olumlu bir şekilde seyrediyor.” dedi.

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Lefkoşa'da yaptıkları baş başa ve heyetle arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

        Çavuşoğlu, "Kıbrıs konusu, KKTC'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin milli bir meselesidir." dedi. Bazı konularda değişik siyasi partilerin farklı düşüncelerinin olabileceğini bunun demokrasi olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakereleri konusunda ise içeride ciddi bir görüş ayrılığı bulunmadığını memnuniyetle belirtti.

        KKTC ve Türkiye'nin Kıbrıs müzakerelerinde izlenecek yol haritası konusunda uzlaşı içinde olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, iki ülkenin kendi arasında her şeyi istişare ederek alınan kararları da birlikte uyguladığını bildirdi. Çavuşoğlu, "Bu uyumun aynı şekilde devam etmesi bizim en büyük arzumuzdur." diye konuştu.

        - "Müzakere süreci son fırsat penceresidir"

        Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ta bir çözüm olmazsa Türkiye'nin KKTC'yi ilhak edebilme ihtimaline ilişkin söylentiler de var. Türkiye'nin böyle bir gündemi var mı? Muhakkak yoktur, olabilme ihtimali var mı?" sorusuna cevaben, şu ifadeleri kullandı:

        "Tabii özellikle adalarda dedikodular çok olurmuş. Bunu Kıbrıs'ta da görüyoruz. Rum tarafının bunu kasıtlı yaydığını biliyoruz. Süreçte bir başarısızlık olursa bahane aramak için zeminler hazırlıyor. Ama bir gerçek var, BM de, biz de, herkes de bunu söylüyor. Şu anda devam ettirdiğimiz müzakere süreci son fırsat penceresidir. Bu fırsatı kaçırmamamız lazım. Ömür boyu bu şekilde müzakere edilmeyeceğini de herkesin bilmesi lazım. Biz ne diyoruz bu fırsatı kaçırmayalım. Başka bir alternatiften bahsetmiyoruz.

        İlla çözüm olmayacaksa, Rum tarafı yine böyle kararlar alır, masadan kalkarsa, o zaman ne yapacağımıza Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle bugün yaptığımız gibi, iki Cumhurbaşkanının bir araya gelmesiyle Ankara'da yaptığımız gibi bundan sonra da hangi adımları atacağımıza kendimiz oturur karar veririz, yani bu konuda da kimseye de hesap vermeyiz. Bugüne kadar birlikte yürüdük bu yolda, bundan sonra da yine otururuz, hep birlikte kararımızı alırız. Ne KKTC, ne de Türkiye Cumhuriyeti çaresizdir. Ama biz diyoruz ki gelin, ortada çözüm, barış ve istikrar için bir fırsat var. Bu fırsatı iç siyasi kaygılardan, hele hele yaklaşan seçimler dolayısıyla ve tekrar özür dileyerek söylüyorum böyle çocukça kaprisler sebebiyle heba etmeyelim, sonuç alalım. Ada'ya istikrar, barış, huzur, güven gelsin."

        - "Türkiye'nin garantörlüğünden vazgeçmesini beklemek saflık olur"

        Çavuşoğlu, başından bu yana Ada'da her iki toplumun ve tarafın güvenlik endişeleri ile taleplerinin de karşılanması gerektiğini söylediklerini belirtti.

        Türkiye'nin garantörlüğü ve güvenlik konusunda esas kriterin Kıbrıs Türk halkının güvenlik endişeleri ve talepleri olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Bugün görüyoruz ki Kıbrıs Türk halkı, Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğünü talep ediyor." dedi.

        "Enosis" hayallerini bitirmek, Türk toplumunun ızdırabı ve katliamlarını durdurmak için Türk askerinin müdahale ettiğini, Türkiye'nin garantörlük hakkını kullandığını söyleyen Çavuşoğlu, "Bu endişelerin halen geçerli olduğunu maalesef her gün Rum tarafı ispatlıyor." ifadesini kullandı.

        Ada etrafındaki gelişmelere bakıldığında güvenliğin ve garantörlüğün ne kadar ihtiyaç duyulduğunun görüleceğine dikkat çeken Çavuşoğlu, tehditlerinin boyutunun değişerek sayısının arttığını kaydetti.

        Bakan Çavuşoğlu, doğalgaz ve petrol rezervleri konusunda Rum kesiminin tek taraflı adımlarının devam ettiğini vurgulayarak, "Bu konuda da sabrımız sonsuz değildir. Sabrediyorsak bir çözüm umuduyla sabrediyoruz. Biz de gerekli adımları atarız, zamanında attığımız gibi. Birçok risk ortadayken, Türkiye'nin garantörlüğünden hele hele Kıbrıs Türk halkı talep ederken vazgeçmesini beklemek saflık olur." diye konuştu.

        İki tarafın taleplerinin ciddi şekilde değerlendirilmesi, güvenlik ve garanti konularının bugünkü şartlara adapte edilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkı istediği sürece yanında olacağını ve garantörlüğünü sürdürerek ve güvenliğini sağlayacağını söyledi.

        Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya’nın S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin yürüttüğü görüşmeler hakkındaki bir soruya ise, "S-400 (hava savunma sistemi) ile ilgili görüşmelerimiz olumlu bir şekilde seyrediyor.” yanıtını verdi.

        (Bitti)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler