Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ABD'deki elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin, "Ben bu yönetimin, bu meselenin bizim açımızdan ne demek olduğunu çok daha iyi anladığını görüyorum. Farklı bir yaklaşımın, olumlu anlamda, olacağını öngörüyoruz" dedi.

        Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, medya temsilcileriyle bir araya geldi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

        ABD'li yetkililerle son dönemde yaptığı görüşmeler hatırlatılarak Trump yönetiminin Türkiye'ye daha fazla destek olup olmayacağına yönelik bir izlenim edinip edinmediği sorulan Başbakan Yıldırım, önceki yönetim ile yeni yönetim arasında yaklaşım farkının olduğunun altını çizdi. Bu farkın Türkiye'nin beklentilerinin ne kadarını karşılayacağının, yakın zamanda görüleceğini dile getiren Yıldırım, "Şu anda bizim beklentimizi ölçüyorlar. Biz de çeşitli düzeylerde başkan, başkan yardımcısı, komutanlar, uzmanlar, istihbarat örgütleri düzeyinde bunları hep anlattık. Bizim tutumumuz çok açık, biz diyoruz ki 'ABD, DEAŞ ile mücadele yapacaksa bu mücadeleyi terör örgütleriyle yapmasın, bu yanlış.' PYD/YPG bunlar terör örgütüdür. Bir terör örgütüyle başka bir terör örgütü yok edilemez. Bu yöntem doğru bir yöntem değildir" ifadelerinin kullandı.

        "Bunun bu yönetim tarafından daha iyi anlaşıldığını görüyoruz" diyen Yıldırım, ABD'nin bölgede yapacağı faaliyetleri stratejik ortağı olan Türkiye ile yerine getirmesinin önemine değindi. Olması gerekenin bu olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:

        "El Bab operasyonunda özellikle yeni yönetim iş başına geldikten sonra çok ciddi bir iş birliği var, koordinasyon var, fark ortaya çıktı. Oradaki endişeleri şu; onların daha doğrusu kendilerinin, Avrupa ülkelerinin eğittiği YPG/PYD unsurları var. 'Onlar hazır elimizde onlarla bu işi yapmamız daha kolay. Siz bunun karşılığında ne yapacaksınız?' diyorlar. Bizim de elimizde Bab operasyonu için eğittiğimiz Özgür Suriye Ordusu milisleri var bunları kullanabiliriz. Yeter mi yetmez mi muhabbeti var. Yeter, bir sorun gözükmüyor. Buna göre durum değerlendirip kararlarını oluşturacaklar. Gördüğümüz bu. Şimdi Münbiç ile ilgili geçmişte konuşmalarımız var, karşılıklı taahhütler var. ABD oradan PYD/YPG'nin çıkmasını garanti etti, taahhüt etti. Bunun yerine gelmesini bekliyoruz. Bunu yeni yönetime de hatırlattık."

        - "Türkiye'nin bugün bölgede inisiyatifi arttı"

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Rakka'da ne işimiz var?" yönündeki açıklamalarını hatırlatan Yıldırım, "Olayların derinliğini bilmeyince böyle konuşmalar oluyor. Rakka'da sizin işiniz olmazsa onların sizin memleketinizde işi oluyor. Onların buradaki işlerinin önüne geçmek, yok etmek, terörü kaynağında kurutmak için işimiz var. Türkiye'nin bugün bölgede inisiyatifi niye arttı? Fırat Kalkanı Operasyonu ile beraber arttı" diye konuştu.

        Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik devam eden Fırat Kalkanı Harekatı ile Kilis ve Gaziantep'e atılan roketlerin durdurulduğunu, can güvenliğinin sağlandığını, yasa dışı sınır geçişlerinin önüne geçildiğini ve oralarda yaşanan sığınmacıların yeniden memleketlerine gittiğini bildiren Yıldırım, "Türkiye, bu hareketiyle terör örgütüyle özellikle de DEAŞ ile en etkin mücadele eden, lafını yapmayan gerçek anlamda mücadele yapan ülke olduğunu bütün dünyaya gösterdi. 3 bin civarında DEAŞ mensubunu biz etkisiz hale getirdik. Birçok ülke lafını ediyor, 'DEAŞ ile mücadele', 'Hadi buyur' deyince kimse yok ortada" değerlendirmesinde bulundu.

        Suriye'deki ateşkesin ilanında Türkiye'nin ciddi inisiyatifinin olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

        "Herkes bu sürece dahil olsun, sorumluluk alsın diye de çağrıda bulunuyoruz, Cenevre görüşmelerinin tekrar canlanması için yine ön ayak oluyoruz. ABD'nin bölgedeki istikrar için görünürlüğünün daha fazla olması lazım. Burada tek taraflı rekabeti bozan bir şey olmaması lazım. Doğru olan, aslında hiç kimsenin olmaması lazım, burayı Suriyelilere bırakmak lazım. Bütün Suriye'nin bütün paydaşları Arap'ı, Kürt'ü, Türkmen'i, Nusayri'si, Yezidi'si bütün etnik grupların, Sünni'si, Şii'sinin birbiriyle birlikte yaşayacağı toprak bütünlüğü sağlanmış bir Suriye, Irak hedefimiz, beklentimiz var bunun için gayret ediyoruz."

        Bir medya mensubunun "Bölgede ABD’nin daha görünür olması lazım sözleriyle neyi kastettiniz? " demesi üzerine Yıldırım şöyle devam etti:

        "Çözüm için ABD son yıllarda seçim dolayısıyla da olabilir bölgedeki varlığını sürdüremedi. Bundan kastettiğim şu; bölgede, Irak'ta, Suriye'de istikrarın sağlanması için sadece Rusya değil ABD'nin de etkin rol oynaması lazım, kastettiğim o. Yoksa 'Gelip orayı işgal etsin' anlamında anlaşıldıysa düzeltelim, öyle bir şey yok. Hiçbir şekilde, hiçbir yabancı gücün buralarda kalıcı olarak bulunması bizim işimize gelmez, bölge insanının da işine gelmez, sadece çözümü kastettim"

        Türkiye'nin ABD ile yakınlaşmasının Rusya ile ilişkilerini etkisinin sorulması üzerine Yıldırım, "Rusya’nın yeri ayrı, ABD’nin yeri ayrı, bizim ilişki alanlarımız, iş birliği alanlarımız, ilişki tarzımız farklı. Rusya asırlardır komşumuz, birbirinin alternatifi değil yani 'Ya Rusya olacak ya ABD olacak...' Böyle bir kendimizi konumlandırmaya mecbur değiliz. Her ikisiyle de geçinebiliriz" ifadelerini kullandı. Yıldırım, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözlerini hatırlatarak "Dostlarımızı artıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız" dedi.

        Yıldırım, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında "Oldu-bittiyle bir Kürt devletinin oluşumuna karşıyız" mesajının da verildiğini belirtti.

        - FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi

        Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin bir gelişmenin olup olmadığı sorusuna Başbakan Yıldırım, şu yanıtı verdi:

        "Ben bu yönetimin, bu meselenin bizim açımızdan ne demek olduğunu çok daha iyi anladığını görüyorum. Farklı bir yaklaşımın, olumlu anlamda olacağını öngörüyoruz. Ayrıca şunu da açıkça söyledik dedik ki 'Siz Türkiye kamuoyunun ABD karşıtlığının sona ermesini istiyorsanız mutlaka bu konuda adım atmanız lazım. Biz ne yaparsak yapalım kamuoyumuz ABD hakkında çok iyi şeyler de düşünmüyor. Özellikle bu FETÖ elebaşının orada olması dolayısıyla ne yaparsak yapalım bu ilişkileri düzeltemeyiz. Bu algıyı değiştirmenin yolu sizin bu yönde olumlu bir adım atmanız gerekir' diye de söyledik. Bazı şeyler, iyi şeyler olacağını da ümit ediyoruz."

        "İran ile ilişkiler Cenevre'yi olumsuz etkiler mi" sorusuna Yıldırım, "Yok, ben öyle düşünmüyorum" karşılığını verdi.

        Türkiye ve İran'ın asırlardır komşu ve ilişkilerin çoğunlukla iyi olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, "Bizim oradaki duruşumuz net, herkes kendi işine baksın. Kendi alanınızı bırakıp başka yerlere nüfuzunuzu genişletmeye başladı mı sorunlar başlıyor. Onun için İran-Türkiye, bölgenin daha da istikrarlı hale gelmesi ve gerek İran halkının gerek Türk milletinin refahının daha da gelişmesi için iş birliğini artırması lazım. Onun yerine kaynakları gidip orada burada nüfuz artırmaya veya bir mezhepsel soruna yol açacak çalışmalara girmek bizim memnun olacağımız veya kabul edeceğimiz bir şey değil" ifadelerini kullandı.

        - "CHP'de çok fazla değişiklik oluyor yani dümen tutmuyor"

        CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Sandıktan 'evet' çıkmasına ihtimal vermediği" yönündeki açıklamasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

        "Onun düşüncesi, biz millete bırakıyoruz, millet ne derse o olur, milletin sözünün üzerine söz söylenmez. Biz getirdiğimiz değişikliği sonuna kadar, bütün vatandaşlarımıza ulaşarak anlatacağız ama CHP'de çok fazla değişiklik oluyor, çok hızlı. Yani dümen tutmuyor, bir yerde bir şey, hidrolik kaçak var. Meclis görüşmelerinde yeri göğü inlettiler, yapmadıklarını arkalarına koymadılar, sonradan da her anını televizyonlarla kayıt altına aldılar, her oylamada bağırdılar, 'Anayasa Mahkemesine gideceğiz, bu usulsüzlüklerin hesabını soracağız'. Sonra Anayasa Mahkemesine gitmekten vazgeçtiler. Buna yanlış bir şey demiyorum, doğrusunu yaptılar ama burada bir istikrar lazım. Şaşırtan, her türlü sert hareketi yapacaksınız sonradan da onları unutup birden bire mülayim hale geleceksiniz, vatandaşın gözüne girme taktikleri ama vatandaş sizi değerlendirirken son notlarınıza bakmaz, baştan beri serencamınız, siciliniz nedir ona bakar, ona göre karar verir. Ama burada hakikaten bu tutumları, inşallah bu referandum vesile olur bundan böyle devam eder, siyaset de huzur bulur Türkiye'de. Biz de bunu istiyoruz, devamlı olmasını, kalıcı olmasını temenni ediyoruz."

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler