Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - Antalya'da hakkında yakalama kararı bulunan ve polisin "Dur" ihtarına uymayarak kaçan 17 yaşındaki Ferit İli'nin ölümüyle ilgili haklarında dava açılan 4 polis memurunun yargılanmasına başlandı.

        Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar polis memuru Ali Aktoz, Ensar Seçen, Hakan Ulusoy, Hulusi Sever ve avukatları katıldı.

        Duruşmada ifadesi alınan sanık Ensar Seçen, olay günü Atatürk Havalimanı nizamiyesinde başpolis olarak görev yaptığını söyledi. Seçen, o dönemde İstanbul Havalimanı'na yapılan terör saldırısı, 15 Temmuz darbe girişimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişiminde bulunan firari olması ve yeni bir terör saldırısı olma ihtimalini göz önünde bulundurarak bütün emniyet olarak teyakkuzda olduklarını anlattı.

        Olay günü taksi içindeki bir kişinin şüpheli hareketlerde bulunduğu yönünde bir anons yapıldığını belirten Seçen, aracın nizamiyede durdurulduğunu, zanlının kendisine ait olmayan bir kimlik gösterdiğini, Genel Bilgi Tarama (GBT) yapıldığı sırada şüphelinin hızla tel örgülere doğru koştuğunu ifade etti.

        Seçen, tel örgülerden atlayarak ormanlık alana kaçan şüpheliye önce "Dur" ihtarında bulunduğunu, daha sonra ise havaya 2 el ateş ettiğini öne sürdü. Zanlının arkasından koşan başka polisler de bulunduğunu belirten Şeçen, şöyle devam etti:

        "Başka polisler de şüphelinin peşinden geliyordu. Arkamdan silah sesi gelince ormanlık alandaki polisin vurulabileceğini düşünerek 'Ateş etmeyin' diye seslendim ve döndüğümde Hulusi Sever'in tabancasını havaya kaldırmış şekilde ateş ettiğini, Ali Aktoz'un ise ormanlık alana doğru ateş ettiğini gördüm. Ali Aktoz ateş ettiği sırada kaçan kişi ormanlık alanda gözden kaybolmuştu. Daha sonra ormanlık alana bir giriş bularak girdim, tel örgülerden yaklaşık 50 metre sonra maktulün yerde yüz üstü yatar vaziyette ve başında iki polis memuru olduğunu gördüm."

        - "Görevimi yaptım, suç işlemedim"

        Seçen, İli'nin nasıl vurulduğunu görmediğini, olayın üzerine hemen telsizden ambulans gönderilmesi için anons yaptığını, sağlık ekipleri geldiğinde zanlının öldüğünün belirlendiğini kaydetti.

        Genç bir insanın bu şekilde ölmesinden dolayı üzgün olduğunu dile getiren Seçen, "Ancak Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'ndaki yetkilerimi kullandım, görevimi yaptım, suç işlemedim." dedi.

        Sanıklardan Hulusi Sever, olay sırasında nizamiyede olduğunu, bir süre sonra ise polis memurları Ali Aktoz ve Ensar Seçen'in bir şahsı kovaladıklarını ve diğer polis memurlarının ise tel örgülere doğru koşturduğunu gördüğünü anlattı.

        Ferit İli'nin tel örgülerden pist alanına doğru kaçtığını ve durması için uyarıda bulunduklarını savunan Sever, şüphelinin arkasından tel örgülerden atlayan özel hareket polisinin bir süre sonra yanlarına gelerek yerde yatar vaziyette bir kişinin bulunduğunu söylediğini ifade etti.

        Sanık Hakan Ulusoy, olay günü şahsın nasıl vurulduğunu görmediğini, ters istikamette olduğunu ama araçların durması için havaya ateş açtığını anlattı.

        Sanıklardan Ali Aktoz ise şüpheliyi ihbar üzerine taksiden indirerek GBT kontrolü yaptıklarını belirterek, "Şüpheli kimliğini verdi ama resim yoktu, doğum tarihine göre çok yaşlı görünüyordu. Bunun üzerine maktule 'Bu kimlik sana ait değil' dedim. O da bana 'Abi babam beni küçük yazdırmış' dedi, ben polis Ensar'a 'Bu kimlik buna ait değil' dedim, şahıs birden koşarak kaçmaya başladı. Şahıs tel örgülerden atlayarak ormanlık alana doğru kaçmaya başladı. Daha sonra silahımı çıkardım havaya doğru 3-4 el ateş ettim. Bu sırada sürekli şahsa durması yönünde ikazda bulunuyorduk." ifadelerini kullandı.

        Mahkeme heyeti, tanıkları dinledikten sonra dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

        Ferit İli'nin babası Celal İli, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, adaletin bir an önce yerine yerine gelmesini ve suçluların cezalandırılmasını istediğini söyledi.

        Antalya Havalimanı'nda 18 Temmuz 2016'da polisin "Dur" ihtarına uymayarak ormanlık alana kaçmaya çalışan 17 yaşındaki Ferit İli, açılan ateş sonucu hayatını kaybetmiş, olayla ilgili 4 polis hakkında soruşturma başlatılmıştı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler