Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - Antalya'da, yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle geçen hafta hayatını kaybeden Tanzanyalı müzisyen Swaleke Damson Kipangwa'nın böbreklerini başarılı bir operasyonla iki hastaya nakleden Prof. Dr. Alper Demirbaş, "İnsanlar her zaman birbirlerine ölüm kusmuyorlar. Bazen başka bir kıtadan, dinden ya da kültürden de olsa hiç tanımadıkları insanlara hayat verebiliyorlar. İnsanlığın en güzel tanımı, anlatımı bence bu." dedi.

        Nakli yapan Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, düzenlenen basın toplantısında, 2 hastanın da sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Hastaların böbrek fonksiyonlarının normale döndüğüne işaret eden Demirbaş, hastaların bundan sonra Tanzanyalı müzisyenin anısını sağlıklı bir hayat sürerek yaşatacaklarını dile getirdi.

        - "Hiç tanımadığı insanları ölümün kenarından çekip yaşamın içine aldı"

        Tanzanyalı bir müzisyenin organlarının 2 hastaya can olduğunu vurgulayan Demirbaş, şöyle devam etti:

        "İnsanlar her zaman birbirlerine ölüm kusmuyorlar. Bazen başka bir kıtadan, dinden ya da kültürden de olsa hiç tanımadıkları insanlara hayat verebiliyorlar. İnsanlığın en güzel tanımı, anlatımı bence bu. Tanzanyalı müzisyeni kaybettik çünkü yapılabilecek bir şey yoktu. Beyin ölümü gelişmişti ama onun ailesi organlarını bağışlayarak hiç tanımadığı insanları ölümün kenarından çekip yaşamın içine aldı. Ölümüyle yeni yaşamlara yol açtı."

        - "Her gün 16 kişi organ bulunamadığı için hayatını kaybediyor"

        Türkiye'de organ bağışlayabilecek çağda 18 yaşını geçmiş 50 milyon kişi bulunduğuna dikkati çeken Demirbaş, şunları söyledi:

        "Sağlık Bakanlığının kayıtlarına göre 250 bin kişi organ bağışında bulunmuş. Organ bekleyen binlerce insan var. Her gün 16 kişi organ bulunamadığı için hayatını kaybediyor. Kamuoyunun bu konuya daha duyarlı olması gerekiyor. Organ bağışı gerçek anlamıyla hayat kurtarıyor."

        Hastanenin nefroloji bölümünden Prof. Dr. Asuman Yavuz, hastaların 7 gündür diyalize girmediğini ve bu durumun bile kendileri için çok güzel olduğunu dile getirdi. Yavuz, hastalarının artık diledikleri şekilde yemek yiyebildiklerini ve su içebildiklerini anlattı.

        - "Bebeği olan bir anne için hakkımdan feragat etmiştim"

        Ameliyatın ardından taburcu olan Afyonkarahisarlı 61 yaşındaki Ramazan Türköz, 17 yıldır böbrek yetmezliği çektiğini ifade etti. Kendisine organ bağışlayan Tanzanyalı müzisyenin ailesine minnettar olduklarını vurgulayan Türköz, şöyle konuştu:

        "3 çocuğum ve 5 torunum var. Artık onlarla daha fazla ilgileneceğim. Kendimi 10 yaş gençleşmiş gibi hissediyorum. Daha önce bana bir kez daha kadavra çıkmıştı. Hastaneden çağrılmıştık. Bebeği olan bir anne için kadavra hakkımdan feragat etmiştim çünkü onun ilgilenmesi gereken küçük bir çocuğu vardı ama Allah'ım bu feragatımdan bir yıl sonra bana ikinci defa kadavradan böbrek şansı verdi. Çok mutluyum."

        - "5,5 yıldır oruç tutuyor gibiydim. Damla damla su içiyordum"

        Diyarbakır'da yaşayan elektrik teknisyeni 56 yaşındaki Derviş Sönmez, naklin ardından sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Devleti ve milletini çok sevdiğini ve kendisine bu fırsatı sağlayanlara minnettar olduğunu anlatan Sönmez, "6 yıldır böbrek yetmezliği çekiyorum. Hastalığım aslında doğuştan ama 6 yıldır böbreklerim tamamen işlevini görmez hale geldi. 5,5 yıldır oruç tutuyor gibiydim. Damla damla su içiyordum. Şimdi kana kana su içiyorum." diye konuştu.

        Antalya'da "Bob Zimbwe" olarak tanınan Tanzanyalı müzisyen, yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle düşerek ağır yaralanmıştı. Hastaneye kaldırılan ve 14 gün yoğun bakım ünitesinde tutulan 49 yaşındaki Kipangwa'nın yaklaşık bir hafta önce beyin ölümü gerçekleşmişti. Bunun üzerine Türk eşi Lale Yazıcı Kipangwa, hayat arkadaşının organlarını bağışlama kararı almıştı.

        Kipangwa'nın karaciğer ve böbrekleri, geçen hafta hayatını kaybettiği özel hastanede, organ bekleyen hastalara nakledilmişti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler