Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ERZURUM (AA) - Erzurum'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi oldukları gerekçesiyle haklarında 4 ayrı dava açılan 4 eski öğretmenin yargılanmasına başlandı.

        Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, Van Yüksek Güvenlik Cezaevinde tutuklu olan sanık Adem Kaban, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı. Kaban'ın avukatı da Murat Gürses de duruşma salonunda hazır bulundu.

        Kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan Kaban, mahkeme heyetinin, iddianamede cemaat üyelerinin toplandığı otelde kaldığı yönünde iddialar olduğunu hatırlatması üzerine söz konusu otele internet üzerinden bularak tatil için gittiğini söyledi.

        Kaban, otele ailesi ve arkadaşının ailesiyle gittiğini belirterek, "Otelde 5 kişi dışında kimseyle görüşmedik. İbadetlerimi bile odamda yaptım. Özel görüşmeyle ilgili gitmedik." dedi.

        Otelin belirtildiği gibi cemaatle bağlantısının olması durumunda diğer şirketler gibi kapatılması gerektiğini ama kapatılmadığını anlatan Kaban, "Polis sorgusunda ByLock kullandığım söylendi. Kullandığım telefonun tuşlu telefon olduğunu söyledim. Sonradan programın internet üzerinden yüklendiği söylendi. Benim adıma internet hesabı yoktur. 2014 yılının ekim ayında Bank Asya'daki hesabımı kapattım. Hesabıma 50 lira yatırdığım söyleniyor. Hesabımı kapattığım yere nasıl para yatırabilirim. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum." diye konuştu.

        Mahkeme heyeti, sanığın ByLock kullanıp kullanmadığının öğrenilmesi ve eksik evrakların tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

        - "Paylaşımları yapmamdan dolayı pişmanım"

        Aynı suçtan aynı mahkemede bir başka dava kapsamında yargılanan Necati Özcan da duruşmaya avukatı Volkan Morkoç ile katıldı.

        Özcan, kimlik tespiti sonrası yaptığı savunmada, örgütle bağlantılı olduğu belirtilen sendikaya üye olma sebebinin özlük haklarındaki avantajdan kaynaklandığını ve özel bir sebebi olmadığını kaydetti.

        Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımların da suç teşkil edeceğini düşünemediğini anlatan Özcan, şöyle devam etti:

        "Şu an o paylaşımları yapmamdan dolayı pişmanım. Bank Asya'ya para tasarrufu yapmak için hesap açtırdım. Miktar arttığında parayı avroya çevirdim. Kızımın düğünü için de parça parça çektim. 15 Temmuz sonrası mevcut durumu gördüm, hata yapmış olduğumu anladım. Son derece pişmanım. Cemaat ve örgüt üyesi değilim. Toplantı ve faaliyetlere katılmadım. Tahliyemi talep ediyorum."

        Mahkeme heyeti, Özcan'ın, tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak ve delillerin toplanma durumundan dolayı tahliyesine karar verdi.

        - "Evimizdeki kitapların hepsi vaaz veren eşime aittir"

        Bu mahkemedeki bir başka davanın duruşmasında ise yine "silahlı terör örgütü üyesi olmak"la suçlanan tutuklu sanık Handan Köse ile avukatı Alparslan Başlıcan hazır bulundu.

        Savunmasında suçlamaları kabul etmeyen Köse, yıllarca öğrencilerine iyi bir vatandaş olabilmeyi öğrettiğini belirterek, "Hiçbir terör örgütüyle ilişkim olmadı. Evimizdeki kitapların hepsi vaaz veren eşime aittir. Kitaplar, mesleği sebebiyle bin 500 kitap arasından alınmıştır. Benimle ilgisi yoktur." dedi.

        Köse, cumhuriyet savcısının tahliye edilmesi yönündeki talebini de değerlendiren mahkeme heyetince tahliye edildi. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

        - "Bende herhangi bir ByLock da yoktur"

        Aynı mahkemedeki diğer davada da aynı suçlama yöneltilen tutuksuz sanık Türker Özcan ilk kez hakim karşısına çıktı. Özcan'ın avukatı Volkan Morkoç da duruşmada hazır bulundu.

        Kimlik tespitinin sonrası savunması alınan Özcan, hiçbir terör örgütüyle üyeliğinin olmadığını ileri sürdü.

        Özcan, silahlı terör örgütüne üye olmadığını savunarak, "Bende herhangi bir ByLock da yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum." dedi.

        Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

        Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca 4'ü de eski öğretmen olan sanıklar hakkında hazırlanan 4 ayrı iddianamede, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 kadar hapis cezası isteniyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Erzurum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Erzurum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler