Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili, "Rejim falan değişmiyor, onların kimyası değişiyor. Bu değişime ayak uydurmak mecburiyetinde. Ama bunların böyle bir derdi yok. Çalışıp çabalayarak iktidar olmak diye derdi yok." dedi.

        Başbakan Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Çevre Projeleri Açılış Töreni'ne katıldı.

        2007'de cumhurbaşkanı seçiminde yaşanan sıkıntıları hatırlatan Yıldırım, bunun üzerine cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini düzenleyen değişikliği halka götürdüklerini söyledi. Halkın bu değişikliğe yüzde 69 kabul oyu vererek cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini kararlaştırdığını ifade eden Yıldırım, 2014'te halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanının da Recep Tayyip Erdoğan olduğunu hatırlattı.

        Başbakan Yıldırım, "Bu durumda ne olacak? Bir yanda güçlü bir başbakan, bir yanda daha da güçlenmiş bir cumhurbaşkanı vatandaşın seçtiği. Yürür mü bu? Yürümez, yakın tarihimiz boyunca yürümemiş." dedi.

        Uyumlu çalışan ancak sonradan fikir ayrılıklarının görüldüğü başbakan ve cumhurbaşkanları bulunduğunu dile getiren Yıldırım, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in seçilmesine verdiği gayretlere karşın, sonrasında yaşananların ülkeye bedelinin büyük olduğunu söyledi.

        Başbakan Yıldırım, "Anayasa kitabının atılmasının bedeli bir gecede faizler yüzde 7 bin 500 arttı. Türkiye, bir gecede yüzde yüz fakirleşti. Bunlar yaşandı. Biz ne diyoruz? Artık kriz üretmeyen, istikrarsızlık üretmeyen, güçlü, tek başına bir iktidar olsun." diye konuştu.

        Değişikliğe karşı çıkanların göz korkutmaya çalıştığını ifade eden Yıldırım, belediye başkanlığı seçimlerinden örnek verdi.

        Belediyelerde başkan ve belediye meclisi için ayrı oy kullanıldığını, belediye meclisinin farklı partilerden oluştuğunu, başkanın ve belediye meclisinde çoğunluğun aynı veya farklı partiden olabileceğini anlatan Yıldırım, değişiklikle cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminin de buna benzeyeceğini söyledi.

        - "Rejim falan değişmiyor, onların kimyası değişiyor"

        Başbakan Yıldırım, "Rejim falan değişmiyor, onların kimyası değişiyor. Bu değişime ayak uydurmak mecburiyetinde. Ama bunların böyle bir derdi yok. Çalışıp çabalayarak iktidar olmak diye derdi yok." ifadelerini kullanarak, şöyle devam etti:

        'Ömürleri boyunca terlemeden, yorulmadan ya ihtilaller öncesi ya ihtilal sonrası iş çıkarmışlar. Artık yağma yok, davetsiz misafirlere geçit yok. İşin adını millet koyuyor, sandıkta hükümeti kuruyor, sandıkta da hesabını soruyor. İki sandık arasında vekillere de cumhurbaşkanına da yetkiyi veriyor. Olay budur. Bunun dışında söylenenler hep lafı güzaf, kafa karıştırma, tamamen yanlış yalan beyanlarla milleti ifsat etme. Bizim milletimiz bunların hepsini bilir, basiretli, engindir, ariftir. Neyin yapıldığını, neyin yapılmadığını millet çok iyi bilecektir ve inşallah milletimiz 16 Nisan'da Türkiye'nin 2023 hedeflerine giden, aydınlık Türkiye'nin yolunu açacak, sürekli istikrar, tek başına iktidar dönemini başlatacak ve böylece artık zaman israfının önüne geçeceğiz, projeler gecikmeyecek, belirsizlikler ortadan kalkacak, her şey tıkır tıkır çalışacak. Meclis kendi işini yapacak, hükümet de kendi işini yapacak. Meclis kanunları yapacak, hükümeti denetleyecek millet adına. Tam bir demokratik erklerin denge ve kontrol sistemi içerisinde çalışması gerçekleşmiş olacak."

        Başbakan Yıldırım, konuşmasının sonunda, salondakilerle "İstikrar için, güven için, güçlü iktidar için, aydınlık yarınlar için, gençlerimiz için, kadınlarımız için, 80 milyonun mutluluğu ve refahı için kararımız evet." dedi.

        Konuşmaların ardından Antalya Finike Belediyesi, Çanakkale Bayramiç Belediyesi, Gümüşhane Köse Belediyesi, Mardin Nusaybin Belediyesi ile Şırnak Silopi Belediyesine, 300 çevre ve temizlik aracı ile 20 bin çöp konteynerinin anahtar teslim töreni gerçekleştirildi.

        Samsun, Bartın ve Kastamonu'ya videokonferans aracılığıyla bağlanarak, yapımı tamamlanan yatırımların açılışını gerçekleştiren Yıldırım, daha sonra beraberindekilerle kurdele keserek, 81 ilde yatırımı tamamlanan eserlerin toplu açılışını yaptı.

        - Notlar

        Başbakan Yıldırım, programa gelişinde salonda bulunan vatandaşları selamladı.

        Başbakan Yıldırım'ın kürsüye geldiği sırada, sözleri Yalçın Polat'a ait Ceyhun Çelikten'in seslendirdiği "Tabii ki evet" şarkısı çalındı. Yıldırım bu sırada salondaki vatandaşlarla alkışla tempo tuttu. Şarkının bitiminde salondan, "Erzincan'da doğdu, başkentli oldu, helal olsun sana Binali Baba." tezahüratları yükseldi.

        Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan tanıtım filmi izlendi.

        Filmde, Türkiye'nin bir yandan büyümeye devam ettiği, diğer yandan sanayileşmenin getirdiği sorunların çözümü için politikalar üretildiği, atık yönetimi, çevre kirliliğinin önlenmesi gibi birçok alanda çalışmalar yapıldığı aktarıldı.

        Törene, Başbakan Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Sorgun, Çiğdem Karaaslan ve Erol Kaya ile milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı.

        (Bitti)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler