Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu birçok kişiyi usulsüz dinledikleri gerekçesiyle eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Yurt Atayün'ün de arasında bulunduğu 43'ü tutuklu 185 kişinin yargılandığı FETÖ "VIP dinleme" davasına devam edildi.

        Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 7 ayrı dosyanın birleştiği davanın sanıkları, "terör örgütü FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede sahtecilik", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin kaydedilmesi" ve "iftira" suçlarından yargılanıyor.

        Siyasetçiler başta olmak üzere kamu kurumlarından önemli görevlerdeki yöneticileri, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı danışmanları ile Anayasa Mahkemesi üyeleri, hakim, gazeteci, iş adamı ve önemli projelerde görev alanları, farklı isimlerle dinleyen örgüt mensuplarının elde ettiği tapelerle şantaj yaptıkları iddianamede detaylı bir şekilde anlatıldı.

        "Kamu güvenliği" gerekçesiyle bir kısmı kapalı görülen duruşmaların basına açık ilk gününde sanıklar, dava dosyasına giren yeni deliller nedeniyle ek savunma yaptı. Davanın diğer günlerin de ise müşteki ve tanık beyanları alındı.

        FETÖ mensubiyeti gerekçesiyle ihraç edilen polislerin çoğunluğunu oluşturduğu firari sanıkların yakalanması ve haklarındaki kararın infazı için ilgili kurumlara yeniden müzekkere gönderildi.

        - Sanıklarda ByLock çıktı

        Mahkemeye gönderilen yeni bilgilere göre, sanıkların 130'u terör örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock kullanıcısı oldukları tespit edildi. Bu yeni gelişme doğrultusunda tutuksuz 7 sanık hakkında tutuklama, 14'ü için de yakalama kararı verildi.

        ByLock kullanan isimler arasında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanları Ömer Altıparmak ile Ramazan Akyürek, eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı ve eski Emniyet Müdürü Yurt Atayün gibi FETÖ soruşturmalarının kritik isimleri yer alıyor.

        Sanıklardan bazıları, FETÖ soruşturması kapsamından bugüne kadar açılan birçok davanın da şüphelisi olarak yargılanıyor. Bu kapsamda eski emniyet müdürleri Yurt Atayün ile Ali Fuat Yılmazer, "Selam Tevhid'de Kumpas", "Tahşiyecilere Kumpas" davaları; eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ise "Hrant Dink Davası"nın sanıkları arasında bulunuyor.

        Sanıklardan eski Ömer Altıparmak da kamuoyunda "Böcek Davası" olarak bilinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalıma ofisine dinleme cihazı konulmasına ilişkin davada ceza almıştı.

        - 15 Temmuz'da Emniyet Genel Müdürlüğü'nde yakalandılar

        FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde bulunduğu gece, eski emniyet müdürleri Lokman Kırcılı ile Gürsel Aktepe, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığında gözaltına alındı. Olay yerinden kaçmayı başaran Recep Güven ise daha sonra yakalandı. Güven, darbe soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderildi.

        - Yüzlerce kişiyi dinlediler

        FETÖ mensubu emniyet personeli, hazırladıklar sahte evraklarla kamuoyunun yakından tanıdığı birçok ismi "örgüt üyeliği" gerekçesiyle usulsuz bir şekilde dinledi.

        Dinlenen isimler arasında Erkan Haberal, Oktay Vural, Mustafa Balbay, Abdullatif Şener, Namık Kemal Zeybek, Mustafa Cihan Paçacı, Yekta Saraç, Behçet Oktay, Koray Aydın, Hurşit Tolon, Ümit Özdağ, Veli Küçük, Ahmet Gökçek, Tuğrul Türkeş, Mehmet Ali Birand, Turgut Altınok ve Yavuz Ertürk gibi isimler yer alıyor.

        Yaklaşık 500 müştekinin yer aldığı VIP dinleme davasında söz konusu isimler arasında, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman da buluyor. Müştekilerden bazıları ise şunlar:

        "Cavit Çağlar, Vuslat Sabancı, Çetin Soysal, Ali Baransel, Hasan Ufuk Söylemez, Salih Bezci, Mehmet Sami Güneş, Sabri Uzun, Muharrem Sarıkaya, Enver Demirel, Nurettin Veren, Mete Çubukçu, Cüneyt Özdemir, Metin Külünk, Oğuz Kalelioğlu, Aziz Yıldırım, Ali Koç, Ahmet Hakan Coşkun, Mehmet Şandır, Uğur Dündar, Sedat Ergin, Nihat Özdemir, Yalçın Topçu, Mehmet Akif Beki, Deniz Bölükbaşı ve Hüseyin Gülerce."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler