Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YANGON (AA) - Myanmar'da bazı etnik isyancı grupların, hükümetle barış anlaşması imzalamayacakları bildirildi.

        Ülkedeki 7 silahlı etnik grubun liderlerinin, Şan eyaletinin Pangkham kentinde düzenlediği 3 günlük toplantının ardından yapılan açıklamada, Ulusal Ateşkes Anlaşması'na inanılmadığı ve bu anlaşmanın imzalanmayacağı belirtildi.

        Açıklamada, Birleşik Va Devleti Ordusu (UWSA), Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (NDAA), Kaçin Bağımsızlık Ordusu (KIA), Şan Eyaleti Ordusu-Kuzey (SSA-N), Myanmar Ulusal Demokratik İttifakı Ordusu (MNDAA), Ta'an Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA) ve Arakan Ordusunun (AA) barışın tesisi için Ulusal Ateşkes Anlaşması'nı imzalamak yerine farklı bir yol bulunmasının gerekliliğine inandığı vurgulanarak dokuz konuda hemfikir olunduğu ifade edildi.

        Grup liderlerinin açıklamasında ayrıca kapsayıcı olmadığı ifade edilen anlaşmanın barışı getiremeyeceği vurgulandı.

        Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, babası ve ülkenin kurucuları arasında sayılan Aung San tarafından 1947'de organize edilen Panglong Barış Konferansı'nın geçen haftaki 70. yıl dönümü etkinliğinde etnik isyancılardan hükümetle ateşkes anlaşması imzalayarak barış sürecine dahil olmalarını istemişti.

        21. Yüzyıl Panglong Barış Konferansı'nın ikincisinin gelecek ay düzenlenmesi bekleniyor.

        Konferansın ilki, 31 Ağustos-4 Eylül'de başkent Nepido'da eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Suu Çii'nin yanı sıra 21 isyancı gruptan 18 temsilcinin katılımıyla düzenlenmişti.

        Myanmar'da bir önceki hükümet, 8 isyancı örgütle Ulusal Ateşkes Anlaşması imzalamıştı. En etkilileri dahil en az 13 grup anlaşmayı imzalamayı reddetmişti.

        Ülkedeki etnik gruplar, merkezi yönetime ve orduya karşı silahlı eylemler düzenliyor, daha fazla özerklik talebinde bulunuyor.

        Suu Çii'nin yeni hükümeti, isyancılarla barışı öncelikleri arasına almıştı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler