Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KÜTAHYA (AA) - Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, anayasa değişikliğine ilişkin "Türkiye Cumhuriyeti, milletiyle, ülkesiyle bölünmez üniter bir devlettir ve bu vasfı asla bir tartışma konusu değildir. Bunun karşısında farklı söylem ve dili doğru bulmuyoruz." dedi.

        Yavilioğlu, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen "Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Tartışmaları" başlıklı konferansta, cumhurbaşkanlığı sisteminin en önemli hususlardan birisinin, uzlaşıyı esas alması olduğunu söyledi.

        Cumhurbaşkanlığı sisteminin kesinlikle rejim değişikliği olmadığını vurgulayan Yavilioğlu, şöyle konuştu:

        "Rejim değişikliği yapılıyor deniliyor. Rejim değişikliği literatürde devlet sistemi değişikliği demektir. Devlet sistemi değişikliği olduğunda aynı zamanda rejim değişikliğinden de bahsedersiniz. Eğer sizin önünüze cumhuriyetten monarşiye, oligarşiye geçmek gibi bir sistem değişikliği olmuş olsaydı o zaman bir rejim değişikliğinden bahsedecektik. Eğer cumhurbaşkanını halk değil de azınlık bir sınıf belirlemiş olsaydı buna bir rejim değişikliği diyebilirdiniz. Yine babadan oğula geçen bir sistematikle cumhurbaşkanı seçilmiş olsaydı, cumhuriyetten başka bir rejime geçmiş olurduk. Türkiye Cumhuriyeti milletiyle ülkesiyle bölünmez üniter bir devlettir ve bu vasfı asla bir tartışma konusu değildir. Bunun karşısında farklı söylem ve dili doğru bulmuyoruz."

        - "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi istikrar demektir"

        Yavilioğlu, AK Parti hükümeti döneminde 15 yılda siyasal sistemde çok ciddi dönüşümler yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:

        "Cumhurbaşkanı hükümet sistemi olduğunda dışarıdakiler içeriye müdahale edemeyecekler. İster istemez tek parti hükümeti olacak ve istikrarlı olacak. Elde ettiğimiz bütün özgürlükler, ekonomik kazanımlar korunmuş olacak. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi istikrar demektir. Cumhurbaşkanı ve başbakanının ayrı ayrı yasama, yürütme görevlerinin olmasının yerine, ikisi tek elde toplansın diyoruz. İstiyoruz ki bundan sonra mecliste oluşan milletvekillerinin çoğunluğuna göre bir takım oyunların da olduğu, ne olacağını bilmediğimiz hükümetlerin oluşmasına bir daha dönmeyelim."

        Konferansa Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, AK Parti Kütahya milletvekilleri Vural Kavuncu, Mustafa Şükrü Nazlı, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kütahya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kütahya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler