Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Müjdat Gezen Sanat Merkezindeki yangının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıoku'un yazdığı mektuba ilişkin, "Bu olaydan önce de başka vesilelerle, başka sanatçı mağduriyetleriyle ilgili iddiaları gündeme getirmek için bakanlıkta kendisiyle görüştüm. Hatta o şikayet ettiği konulardan bazılarını çözdük. Bunlarla ilgili herhangi bir teşekkür beklediğimden değil ama sanki onlar olmamış gibi kamuoyu önünde açık mektup filan gibi yollara başvurmasını da yadırgadım." dedi.

        Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Avcı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

        "Bakanlık olarak 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk milletinin 15 Temmuz'da gösterdiği kahramanlığı anlatmak için tiyatro, sinema gibi çalışmalara ne tür destekler veriyorsunuz?" sorusu üzerine Avcı, GENÇDES Projesi kapsamında başta 15 Temmuz olmak üzere tarihi doğru anlamayı sağlayacak her türlü belgesel projesine açık olduklarını duyurduklarını ifade etti.

        Proje ile geçen yıl "Düşmeyen Kale Kazan" isimli belgesele destek verdiklerini hatırlatan Avcı, desteklerin devam ettiğini vurguladı.

        Sadece sinema, belgesel alanında değil geleneksel sahne sanatlarına, plastik sanatlara, edebiyat, müzik gibi etkinlilere de destek verdiklerini, bu sene bunun için 54 milyon liralık bütçe ayırdıklarını belirten Avcı, "Şu ana kadar 300'e yakın müracaat oldu. Müracaatların daha da artacağını, nitelikli proje örnekleri geleceğini görüyoruz. Desteğimiz devam edecek." diye konuştu.

        Bakan Avcı, devlet tiyatrolarının 15 Temmuzla ilgili bir tiyatro oyunu için ön hazırlıklarını yaptıklarını bildirdi.

        - "Açık mektup filan gibi yollara başvurmasını yadırgadım"

        "Müjdat Gezen Sanat Merkezine yönelik saldırı oldu. Bunun ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok tarafından size, 'sanat dünyasına yönelik başka saldırıların da olabileceğine dair' bir mektup gönderildiği belirtiliyor. Bu saldırıları kınamanız isteniyor. Sanat dünyasına yönelik böyle bir düşmanlık artışı olduğunu düşünüyor musunuz, bu mektuba bir cevap verdiniz mi?" sorusuna Avcı, söz konusu mektuba cevap vermediğini çünkü mektubun "açık mektup" şeklinde yayımlandığını anlattı.

        Avcı, böyle bir açık mektuba niye gerek duyulduğunu anlamlandıramadığının altını çizerek, "Çünkü ben kendisiyle yüz yüze görüştüm zaten. Bu olaydan önce de başka vesilelerle, başka sanatçı mağduriyetleriyle ilgili iddiaları gündeme getirmek için bakanlıkta kendisiyle görüştüm. Hatta o şikayet ettiği konulardan bazılarını çözdük. Bunlarla ilgili herhangi bir teşekkür beklediğimden değil ama sanki onlar olmamış gibi kamuoyu önünde açık mektup filan gibi yollara başvurmasını da yadırgadım. Hele hele bu tür şeylerle iktidar suçlanacaksa... Kendi babasını da kaybettiği Sivas olayları sırasında Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü'ydü, Kültür Bakanı da şu anda kendisiyle aynı partide olan bir başka arkadaşımızdı." değerlendirmesinde bulundu.

        Siyasi iktidarlarla bu tür olaylar arasında hemen bu tarz ilişkiler kurup bunlar üzerinden iktidarı suçlamanın doğru olmadığını belirten Avcı, kendisinin sanatçılarla ilgili hassasiyetlerini Müjdat Gezen'in de çok iyi bildiğini vurguladı.

        - "Kendi tabanına yazılmış"

        Bu konuyla ilgili gerek kurumun başındaki Müjdat Gezen'in gerek başkalarının yaptığı açıklamalarda çok fazla "tribüne oynama" düşüncesi hissettiğini dile getiren Bakan Avcı, şöyle devam etti:

        "Ben hemen olaydan sonra gerekli açıklamaları yaptım o konuda. Böyle provakasyonlar karşısında her birimizin nasıl davranması gerektiği konusundaki düşüncelerimi çok net bir biçimde açıkladım. Bütün bunlar üzerinden bu tür tribün şeylerine girmek, mesajlar üzerinden bir şey oluşturmaya çalışmak bana doğru gelmiyor. O klasik anlamda bir mektup olsa tabii cevap verirdim ama o bana yazılmış değil, kendi tabanına yazılmış bir mektup, çok doğru bulmadım."

        Sanatçılarla ya da bir görüşün biraz daha ateşli taraftarı gibi görünen sanatçılarla bakanlık ya da kendisinin şahsı arasında bir gerilimin söz konusu olup olmadığına yönelik soruya Avcı, "Hayır, ben herkesle görüşürüm, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da herkesle görüşürüm." cevabını verdi.

        Nabi Avcı, kendisiyle yapılacak görüşmenin, karşı tarafın medyatik amaçları doğrultusunda bir şova dönüştürüleceğinin anlaşılması halinde bu görüşmenin olamayacağına işaret etti.

        Görüşmenin amacının önemli olduğunu kaydeden Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, "Ben sanatçılarla, kurumlarla görüşürken 'şu taraftan bu taraftan, şu görüşten bu görüşten' diye bakmıyorum. Görüşürsem tiyatrocu, yazar, sinemacı, müzisyen diye görüşüyorum. Onların siyasi angajmanları beni ilgilendirmiyor. Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin Kültür ve Turizm Bakanı'yım. Dolayısıyla herkesle görüşürüm, yeter ki insanlar bu ilişkiyi, sanatları üzerinden sağlayamadıkları popülariteyi sağlamaya yönelik bir şova dönüştürmesinler." açıklamasını yaptı.

        (Bitti)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler