Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        VAN (AA) - Özalp ilçesinde, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılmasının bahane edilerek düzenlenen izinsiz gösterilere katıldığı gerekçesiyle eski Belediye Başkanı Handan Bağcı, Belediye Meclis Üyesi Şerafettin Özalp ve Belediye Başkan Yardımcısı Okan Bayram'a ikişer yıl hapis cezası verildi.

        Haklarında "Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşleri düzenleyen veya yönetenlerle bunların hareketlerine katılmak" suçundan dava açılan sanıklar Bağcı, Özalp ve Okan, Özalp 1. Asliye Ceza Mahkemesince yapılan yargılamanın ardından ikişer yıl hapis cezasıyla cezalandırıldı.

        Mahkeme, hazırladığı gerekçeli kararda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) içtihatlarına göre toplanma ve gösteri yapma hakkının demokratik toplumda korunan temel haklar arasında yer aldığı ve demokratik toplumun temelini oluşturduğu belirtilerek, bu hakkın demokrasinin vazgeçilmez bir koşulu ve ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulandı.

        AİHM, Anayasa ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun ilgili maddelerinde yer alan düzenlemelerde, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve benzeri amaçlarla toplantı ve gösterilerin kanun ile sınırlandırılabileceğinin belirtildiğine yer verilen kararda, dosyaya konu olan yürüyüşün de şartların yerine getirilmemesinden dolayı kanuna aykırı olduğu kaydedildi.

        - "Pervasızca hareketler demokratik hak olamaz"

        Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılması olayının yıl dönümü bahanesiyle 9 Ekim 2014'te izinsiz gösteri düzenlenmek istendiğinin kaydedildiği kararda, şu ifadeler yer aldı:

        "Bu haliyle amacın bir terör örgütü lideri olan kişi ile ilgili bir eylemden kaynaklanması sebebiyle suç oluşturabilecek nitelikte olduğu, vatandaşların, toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılan kişilerin taşkınlığı ile sonuçlandığı anlaşılmakla, bu hususun demokratik hakkın kullanımından ziyade provake amaçlı olduğu mahkememizce değerlendirilmektedir. Devletin, Anayasa'nın 3. maddesi gereği 'Ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olduğu' vurgusuyla gerçekleştirmek istediği çözüm süreci olarak bilinen dönemde vatandaşların, kanunların suç saydığı hususlarda gerçekleştirdikleri eylem bakımından pervasızca hareketleri demokratik bir hakkın kullanımı olarak değerlendirilmesi mümkün olamaz."

        Kararda, kanuna aykırı olduğu kabul edilen toplantıya katılan sanıkların tümünün fikir ve eylem birliği içinde hareket ettikleri, yasa dışı slogan attıkları, pankart ve dövizlerin taşındığı bir grubun içerisinde kalmaya devam ettikleri, bu tür faaliyetleri yapanlarla birlikte hareket ediyor izlenimi vererek 2911 sayılı "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçunu işledikleri aktarıldı.

        - "Uslanmaz kişilikleri" nedeniyle indirim yapılmadı

        Sanıklar Handan Bağcı, Şerafettin Özalp ve Okan Bayram'ın "yargılama sürecindeki tutum ve davranışları, faillerin geçmişi, uslanmaz kişilikleri ve fiilden sonraki davranışlarının" olumlu görülmediğinden indirim hükümlerinin uygulanmadığına yer verilen kararda, sanıkların haklarında öncesinde verilen mahkumiyet kararları, yargılama sürecinde pişmanlık göstermemeleri de dikkate alınarak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verildiği vurgulandı.

        - Teröristlere "canlı kalkan" olmuştu

        Özalp eski Belediye Başkanı Handan Bağcı, ilçeye bağlı Tepedamı Mahallesi kırsalında terör örgütü PKK mensuplarının bulunduğu bilgisi üzerine bölgede operasyon gerçekleştiren ve bir teröristi etkisiz hale getiren güvenlik güçlerinin, bir eve sığınan diğer örgüt mensuplarına yönelik yürüttüğü çalışmayı, "canlı kalkan" olarak engelledikleri gerekçesiyle gözaltına alınmış ve 9 Ekim 2015'te tutuklanmıştı.

        Bağcı, İçişleri Bakanlığınca, Anayasanın 127. maddesinin 4. fıkrası ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddesi gereğince 21 Ekim 2015'te görevden uzaklaştırılmıştı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Van haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Van Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler