Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Güney Kore'de yetkileri elinden alınan Devlet Başkanı Park Guen-hye'nin taraftarı ve muhalifi olan on binlerce kişi iki ayrı gösteri düzenledi.

        Yonhap'ın haberine göre, Park'ın istifasını ve görevine geri dönmesini talep eden iki farklı grup, başkent Seul'de birbirine paralel caddelerde protesto gerçekleştirdi.

        Taraftarları, Park'ın mağdur olduğunu ve arkadaşı Choi Soon-sil tarafından kandırıldığını savunurken diğer caddede toplanan muhalifleri ise Park'ın istifasını talep etti.

        Gwanghwamun Meydanı'nda toplanan iki ayrı grup da polis barikatıyla ayrılırken, gruplar arasında herhangi bir şiddet eylemi yaşanmadı.

        Gösteriler esnasında kent genelinde en az 16 bin polis memuru görev yaptı.

        Park'ın istifasını isteyen ve 18 haftadır her cumartesi Seul'de gösteri düzenleyen binlerce kişi, ilk kez çarşamba günü toplandı.

        Güney Kore parlamentosu, 9 Aralık'ta Park hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve Park'ın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn'a devredilmişti. Park'ın görevden alınmasına ilişkin soruşturma açılması konusundaki önergede 300 milletvekilinden 234'ü Park aleyhinde oy kullanmıştı. Anayasa Mahkemesi Park'ın aleyhine karar verirse ülkede 2017'nin aralık ayında yapılması planlanan seçim için yeni bir tarih belirlenmesi gerekecek. Yasa gereğince, genel seçimlerin bir cumhurbaşkanının istifa etmesinden veya görevden alınmasından sonraki 60 gün içinde yapılması gerekiyor.

        Park'ın, resmi görevi olmayan eski dostu Choi Soon-sil'in devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkmıştı. Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi'nin kültürel ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddia ediliyor.


        Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu ancak bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler