Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZİANTEP (AA) - TEMA Vakfı, Nestle Damak iş birliğiyle yürütülen "Fıstığımız Bol Olsun Projesi" kapsamında zamana meydan okuyan yaşlı ağaçların korunması için yürüttüğü çalışmalar sonucunda Gaziantep’te 12 "anıt ağaç" adayı Antep fıstığı ağacı tespit etti.

        TEMA Vakfından yapılan açıklamaya göre, binlerce yıldır Antep fıstığı üretimi yapılan bölgede kültürün, gen kaynaklarının ve biyolojik çeşitliliğin korunmasında çok yaşlı Antep fıstığı ağaçlarının özel bir önemi bulunuyor.

        TEMA Vakfı uzmanlarınca bölgede "anıt ağaç" adaylarını belirlemek üzere çok sayıda Antep fıstığı ağacında, çevre, çap, boy, tepe çapı, dallık, kovukluk, çürüklük, sürgün yoğunluğu, yaş gibi kriterler göz önünde bulundurularak ölçümler ve değerlendirmeler yapıldı.

        Bu kapsamda, Yavuzeli ilçesine bağlı Keşrobası köyünde 7, Göbek köyünde 4 ve Nizip ilçesine bağlı Tosunlu köyünde 1 olmak üzere toplam 12 ağacın “anıt ağaç” adayı olabileceği tespit edildi. Ağaçların bulunduğu yerlerin koordinatları belirlenip fotoğraflandı.

        Vakıf, ağaçların "anıt ağaç" statüsüne alınması için Gaziantep Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yaptı. Yaşları 400 ile 800 arasında değişen Antep fıstığı ağaçları, aynı zamanda bölgenin tarihine ve kültürüne tanıklık etme özelliği taşıyor.

        - Proje

        Ortak değer yaratmak, bölgedeki kırsal kalkınmaya katkıda bulunmayı amacıyla TEMA Vakfı iş birliğiyle 2011 yılında başlatılan “Fıstığımız Bol Olsun” projesinin ilk etabında yüzde 49 verim artışı sağlanan proje, bölgedeki çiftçilerin hayatına olumlu getiriler sunuyor.

        Bahçelerde verim artışı sağlayan uygulamaları benimsemeleri için üreticilere eğitimler düzenlenen projede ayrıca 174 bahçe sahibine danışmanlık hizmeti veriliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler