Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin, "Bu değişiklik cumhurbaşkanını değil, sistemi güçlendiriyor. Sistemi adeta sigorta ediyor. Ne zaman için ediyor, Erdoğan sonrası için sistemi sigorta ediyor. Çünkü cumhurbaşkanlığı sistemine Erdoğan sonrası için ihtiyaç duyacağız." dedi.

        AK Parti Kepez Teşkilatının Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde düzenlediği halk oylaması bilgilendirme toplantısına katılan Bakan Çavuşoğlu, 2 buçuk gündür Antalya'da bulunduğunu, geçen cuma günü Korkuteli, Elmalı, cumartesi günü Kaş, Demre, Finike, Kumluca, bugün de Gazipaşa ve Alanya'da programlar yaptıklarını ve 16 Nisan'da niçin "Evet" diyeceklerini bir kez daha anlattıklarını söyledi.

        İlçelerde büyük bir coşku gördüğünü, halkın meydanları tıklım tıklım doldurduğunu anlatan Çavuşoğlu, "Bizim konuşmamıza gerek yok, zaten vatandaş her şeyi söylüyor. Ben hiçbir dönemde Antalyalı hemşehrilerimi bu kadar coşkulu görmedim, sinerji tüm Antalya'ya yayılmış. Söz konusu memleket olunca Antalyalılar her zaman olduğu gibi hassasiyetini ortaya koyuyor." diye konuştu.

        Partililerin referandum sürecini çok iyi anlatmaları gerektiğini, çünkü son sözün millette olacağını kaydeden Çavuşoğlu, aslında Anayasa değişikliğinin ilk kez Meclise gelmediğini, 2011 seçimlerinden sonra 4 partinin katılımıyla bir komisyon kurulduğunu, fakat komisyonun yürümediğini anımsattı.

        Bir sonraki seçimde CHP, MHP ve AK Parti olarak bir komisyon kurulduğunu, bu kez kısa sürede CHP'nin masadan "kaçtığını" ifade eden Çavuşoğlu, son olarak MHP ve AK Parti ortaklığıyla 18 maddelik Anayasa değişikliği paketinin ortaya çıktığını söyledi.

        Son sözün vatandaşta olacağını vurgulayan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi fikrinin ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dillendirilmediğini, Süleyman Demirel'den Turgut Özal'a, Alparslan Türkeş'ten Muhsin Yazıcıoğlu'na birçok siyasinin Türkiye için en ideal sistemin başkanlık sistemi yönünde söylemleri olduğunu dile getirdi.

        Bakan Çavuşoğlu, mevcut sistemde benzer yetkilere sahip cumhurbaşkanı ile başbakan arasında sorunların, kavgaların çıktığını, bunun da büyük ekonomik krizlere bile sebep olduğunu dile getirdi.

        Çavuşoğlu, "Ben bakanlıkta eski dışişleri bakanlarının fotoğraflarının önünden geçiyorum, bizim Deniz Baykal da görev yapmış, 3 ay. Daha bir sürü bakan var, görev süresi 3 ay, 4 ay. Bu, onların başarısızlığından değil tabii, hükümet devriliyor. Bunların maliyetini hala ödüyoruz. Koalisyonların dışında da bu sistem kardeşi kardeşe kırdırır. Cumhurbaşkanı ile başbakan arasında kavgaya dönüştürür. Olmalı mı?" dedi.

        - "Atatürk ilkelerini biz savunuyoruz, cumhuriyete biz sahip çıkıyoruz"

        Anayasa değişikliği Mecliste görüşülürken birçok iftira atıldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinden ciddi suçlamalarda bulunulduğunu dile getiren Çavuşoğlu, mevcut sistemde cumhurbaşkanının üzerinde daha fazla yetki bulunduğunu, o nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekstra güce ihtiyacı bulunmadığını söyledi.

        Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun Atatürk olduğunu ve Atatürk ilkelerini en çok kendilerinin savunduğunu, cumhuriyete en çok kendilerinin sahip çıktığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

        "Efendim cumhuriyet elden gidiyor'. Cumhuriyet elden gidiyor, nereye gidiyor, cumhuriyet 100'üncü yılına doğru ilerliyor. Peki sen bugüne kadar hep bu cumhuriyetten geçindin de cumhuriyet için hangi hizmeti yaptın. Bugüne kadar belki eline fırsat geçmedi, peki bir tane projen var mı? Erdoğan ilave güç niye istesin. Bu değişiklik Cumhurbaşkanını değil, sistemi güçlendiriyor. Sistemi adeta sigorta ediyor. Ne zaman için ediyor, Erdoğan sonrası için sistemi sigorta ediyor. Çünkü cumhurbaşkanlığı sistemine Erdoğan sonrası için ihtiyaç duyacağız. Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımız güçlü, güçlü olduğu için darbeler bizi yıkamadı, hainler bizi yıkamadı, ekonomik dahil her türlü saldırılar bizi yıkamadı."

        Bakan Çavuşoğlu, bazı kişilerin bir şeye veya kişiye kızdığı için 'hayır' deme ihtimali bulunduğunu, bu kişilere bunun bir hükümet, parlamento seçimi olmadığını, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili bir konuda oy vermesi gerektiğinin anlatılmasının önemli olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, "Hayır' diyecek kimseyi küçümsemeyin, neden 'hayır' dediğini anlamaya çalışın. Sonra neden 'evet' demesi gerektiğini güzelce anlatın." dedi.

        Programa, AK Parti Antalya milletvekilleri Gökçen Özdoğan Enç, İbrahim Aydın, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bazı ilçe, gençlik ve kadın kolları başkanları ve partililer katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler