Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MUĞLA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın sanıklarından eski Dalaman Deniz Hava Üs Komutanı Albay Cenk Bahadır Avcı, Marmaris'te polislere ateş açan helikoptere yakıtı eski Tuğamiral Tezcan Kızılelma'nın emriyle verdiklerini iddia etti.

        Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonundaki duruşmada, Marmaris'te polislere ateş açan helikoptere tüm uyarılara rağmen yakıt verdiği gerekçesiyle yargılanan eski Albay Cenk Bahadır Avcı, savunmasını yaptı.

        15 Temmuz'da mesaisi bittikten sonra istirahat için evine gittiğini belirten Avcı, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma'nın bir VIP uçuş için hava üssünde bir uçağın hazır bulundurulması emri üzerine birliğine gittiğini söyledi.

        Birlikteyken önce Genelkurmay Başkanlığından, 10 dakika sonra da Deniz Kuvvetleri Komutanlığından "sıkıyönetim mesajı" geldiğini ifade eden Avcı, bildirinin tuğgeneral seviyesinde imzalanmış olduğunu, formasyonu açısından mesajın sahte olmadığı değerledirmesi yaptığını kaydetti.

        Avcı, bunun üzerine arayarak mesaj hakkında bilgi verdiği Kızılelma'nın, yanında Korgeneral Yılmaz Özkaya olduğunu belirterek, "Sakin olun üste her türlü tedbiri alın." talimatı verdiğine işaret etti.

        Televizyonu açınca İstanbul'daki askeri hareketliliği gördüğünü anlatan Avcı, bu sırada Özkaya'nın gelen "sıkıyönetim mesajı"nı görmek istediğini belirterek, gelen mesajı kendisine ilettiğini dile getirdi.

        Avcı, mesajı inceleyen Özkaya'nın, "Bu mesaja güven olmaz. Zaten tuğgeneral seviyesinde imzalanmış. Üssünde gerekli tedbirleri al, sıralı amirlerin dışında kimsenin emrini yapma." dediğini vurguladı.

        Gece 02.30-03.00 sıralarında (İfadesinin ilerleyen bölümünde 03.36 da olabileceğini söyledi) Muğla İl Jandarma Alay Komutanı Albay Yavuz Özfidan'ın kendisini aradığını belirten Avcı, "Yavuz Albay, Marmaris üzerinde uçan ve ateş açan helikopterler ihbarı olduğunu ve bunların bizimle ilgisinin olup olmadığını sordu. Kontrol edip kendisini arayacağımı söyledim. Birliği gezdim ve kendisini arayarak bizim herhangi bir uçuş faaliyetimiz olmadığını söyledim." dedi.

        - "Tanımsız bir hava aracı yaklaşıyor"

        Yaklaşık 45 dakika sonra makamında otururken uçuş kulesinden arandığını ifade eden Avcı, kulenin "Tanımsız bir hava aracı yaklaşıyor" bildiriminde bulunduğunu kaydetti.

        El telsizini alarak dışarı çıktığını söyleyen Avcı, ifadesini şöyle sürdürdü:

        "Helikopter park sahasına doğru giderken 2-3 dakika sonra havada bir helikopter sesi duyduk. Kule göremediğini ve telsiz bağlantısı olmadığını söyledi. Hazır kıtanın siper almasını istedim. Bir dakika sonra yeniden sesini duyduğumuz helikopterin park sahasına indiğini gördük. Personelle silahlarımızla siper pozisyonuna geçtik. Yüksek devirde bekliyordu. Telsizle uçuş kulesine, 'Meydana izinsiz iniş yaptınız, meydan kırmızı durumda, etrafınız silahlı hazır kıta tarafından sarıldı. Motor susturun.' uyarısı yaptırdım. Helikopter daha sonra havalandı. Yavuz Albay'ı arayarak durumu bildirdim."

        Yaklaşık yarım saat sonra yeniden helikopter sesi gelmeye başladığını ifade eden Avcı, helikopterle telsiz teması kurulması talimatı verdiğini kaydetti.

        - "Vali Bey 'vermeyin' dedi ancak o sırada yakıt ikmali yapmış bulunduk"

        Helikopterden, "Kara Havacılığa ait olduğu ve yakıt talebi olduğu" söylendiğinin kendisine aktarıldığını dile getiren Avcı, şöyle devam etti:

        "Yakın bir yere indi. Biz yine siper pozisyonuna geçtik. Bu sırada Emin Yarbay telsizden, Deniz Hava Komutanı Kızılelma'nın aradığını ve helikoptere yakıt verilmesini emrettiğini söyledi. Helikopterden Albay Ali Aktürk indi. Akaryakıt ikmalinin planlanmış olması gerektiğini ifade etti. Yavuz Albay'ı tekrar aradım ve yakıt vereceğimizi bildirdim. Helikopterin görevi hakkında bilgi almaya çalışmamı istedi. İzmir'e gideceklerini ve personel nakli için geldiklerini söylediler. Bunu Yavuz Albay'a ilettim. Yavuz Albay, 'Helikoptere yakıt vermeyin, o Marmaris'te etrafa ateş açan helikopter olabilir.' dedi. Tereddüt edince telefonu Vali Bey'e verdi. Vali Bey, 'Ben mülki amirim, helikoptere yakıt vermeyin.' dedi. Telefonu kapatır kapatmaz, 'Hemen yakıtı keselim arkadaşlar.' dedim ancak yakıt ikmali yapılmıştı ve hortum çekiliyordu."

        Bunun üzerine yeniden arayarak durumu anlattığı Albay Yavuz Özfidan'ın "Pilotlarla konuş kalkmasınlar" dediğini anlatan Avcı, helikopter pilotu Aktürk ile konuştuğunu ancak "Biz komutanımızdan emir aldık. Hemen İzmir'e gitmemiz gerekiyor." cevabını aldığını, ardından da helikopterin havalandığını söyledi.

        Avcı, daha sonra Kızılelma'yı arayarak yaşananları anlatıp, "Neden yakıt verdiğimizi Valilik gibi makamlara açıklayalım." önerisinde bulunduğunu iddia etti. Avcı, bu önerisi üzerine Kızılelma'nın "Deniz Kuvvetleri'nin emriyle verdik, sıkıntı yok ancak bundan sonra gelen olursa vermeyin." dediğini ileri sürdü.

        Avcı, ardından Donanma Kurmay Başkanı'nın arayarak, "Birtakım hainler var. Temizlenmek üzereler. Şu andan itibaren emir komuta yapısı değişti. Emirleri bizzat Donanma Komutanı Veysel Kösele veriyor." diyerek emir dışında hareket edilmemesi talimatında bulunduğunu kaydetti.

        Ertesi gün İlçe Emniyet Müdürlüğüne giderek ifade verdiğini anlatan Avcı, ardından gözaltına alındığını sözlerine ekledi.

        Duruşmada diğer sanıkların dinlenmesine devam ediliyor.

        - Tüm uyarılara rağmen yakıt ikmali yapmış

        FETÖ'nün 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik saldırıyı gerçekleştirmek üzere havalanan Sikorsky tipi helikopterin yakıt almak üzere Cenk Bahadır Avcı'nın komutanlığını yaptığı Dalaman Hava Üs Komutanlığı'na indiği, saat itibarıyla ülke çapında darbe girişimi olduğundan haberdar olan ve kendisine yapılan tüm uyarılara rağmen Tezcan Kızılelma'nın emriyle helikoptere yakıt ikmali yapan Avcı'nın bu helikopterin Marmaris'e dönüp çatışmaya girmesine yardım ettiği belirtilen iddianamede, sanığın "Cumhurbaşkanı'na Suikaste Yardım ile Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olma, Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme" suçlarından sorumlu olduğu ifade edilerek, ilgili kanun maddeleri uyarınca cezalandırılması istenmişti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler