Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERSİN (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Özellikle CHP'ye, HDP'ye oy vermiş kardeşlerimize de seslenmek istiyorum; bu anayasa değişikliği gerçek anlamda milletin siyasetin merkezine oturtulması olacaktır." dedi.

        Elvan, Mersin'deki programında kapsamında, AK Parti Yenişehir İlçe Başkanlığı önünde yaptığı konuşmada, milletin çok sıkıntı çektiğini, halkın güçlü sesinin yükseldiği anlarda darbelerin yapıldığını belirterek, 16 Nisan'daki anayasa değişikliğiyle milletin önünü açmak istediklerini ifade etti.

        Milletin sesinin ilelebet güçlü bir şekilde yükselmesi için anayasa değişikliğini yapmak istediklerini vurgulayan Elvan, "Sizler 16 Nisan'da kendinize oy vereceksiniz. Niye biliyor musunuz? Çünkü milletin sesinin, milli iradenin bu ülkede tam manasında tecelli edebilmesi için milletimize, halkımıza doğrudan hükümeti, cumhurbaşkanını seçme yetkisini veriyoruz. Hükümeti siz kuracaksınız. Yüzde 50'nin üstünde kim oy almışsa ülkemizi o hükümet, o cumhurbaşkanı idare edecek." diye konuştu.

        Bakan Elvan, anayasa değişikliği konusunu 2002 yılından bu yana söylediklerini ancak uzlaşma sağlanamadığını anımsatarak, en sonunda MHP ile bu değişikliğe gitme kararı verildiğine dikkati çekti.

        MHP ve AK Parti mensubu olmayan kişilere seslenmek istediğini belirten Elvan, şöyle devam etti:

        "Özellikle CHP'ye, HDP'ye oy vermiş kardeşlerimize de seslenmek istiyorum; bu anayasa değişikliği gerçek anlamda milletin siyasetin merkezine oturtulması olacaktır. Millet, halk siyasetin merkezinde olacaktır. Halk, devletin merkezinde olacaktır. Halk ne derse, milletimiz ne derse o olacaktır artık. Onun dışında başka bir vesayet odağıyla bu ülke karşı karşıya kalmayacak. Geçmişte 'Siz iktidar olursunuz ama muktedir olamazsınız' derlerdi. Bunu niye derlerdi? İktidara gelirdiniz ama birileri, o vesayet odakları sizin yapmak istediğiniz işlerin önünde engel olurlardı. İşte bunu ortadan kaldırıyoruz, iktidar olan muktedir olacak artık. Millet ne derse o olacak."

        - "Cumhurbaşkanlığını hesap verebilir bir yapıya sokuyoruz"

        Bakan Elvan, Türkiye'nin son 15 yılda büyük bir büyüme gerçekleştirdiğini ve istikrarın oluştuğunu aktararak, bundan rahatsız olanların aleyhte kampanyalar yürüttüğünü, bunun da bilinmesini istedi.

        16 Nisan'ın önemli bir dönemeç olacağına işaret eden Elvan, artık darbelerden, vesayetten bahsedilmeyeceğini belirtti.

        Anayasa değişikliğinin birilerinin dediği gibi tek adamlık sistemini getirmediğine işaret eden Elvan, tam aksine tek adamlığı ortadan kaldıran bir mekanizmayı ortaya koyduğunu, güçlü yürütme, güçlü hükümet, güçlü yasama ve güçlü bir yargıyı oluşturduğunu bildirdi.

        Elvan, yeni sistemde cumhurbaşkanlığının hesap verebilir bir yapıya kavuşturulacağını aktararak, şu ifadeleri kullandı:

        "Birisi tek adamlıktan bahsediyor. Biz tam tam tersine, cumhurbaşkanlığını hesap verebilir bir yapıya sokuyoruz. Yaptığı işten dolayı meclise de hesap verecek, yeri gelirse yargıya da hesap verecek. Bu demokrasimizi daha da güçlendiren bir yaklaşımdır. Meclisimizi güçlendiriyoruz. Meclis, hem cumhurbaşkanını denetleyecek hem bakanları denetleyecek. Eğer yanlış bir şey yapılmışsa da bakanları da cumhurbaşkanını da yüce divana sevk edebilecek."

        Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde "hayır" kampanyalarına kapıların açıldığını ancak "evet" kampanyası yapacak bakanlara izin verilmediğini anımsatan Elvan, Türkiye'nin güçlenmesinin istenmediğine değindi.

        Bakan Elvan, 15 Temmuz'da da güçlü Türkiye'nin önünün kesilmeye çalışıldığını vurgulayarak, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa millet cumhurbaşkanımızın önderliğinde ayağa kalktı, o ihanet şebekelerine, o darbecilere dur dedi. Artık darbecilere geçit yok. O vesayetçilere geçit yok. Millet ne derse o olacak." dedi.

        Tüm parti teşkilatlarından 16 Nisan'a kadar girilmedik ev bırakılmamasını isteyen Elvan, kendisinin de bu çalışmaların takipçisi olacağını kaydetti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler